Το τσουνάμι απολύσεων στον τεχνολογικό τομέα θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο που έχουμε δει ποτέ

Matt Paul Catalano - Unsplash
Αυτό αρχίζει ξανά να μοιάζει με το 2008. Για χρόνια, η βιομηχανία της τεχνολογίας ήταν το ισχυρότερο μέρος της οικονομίας των ΗΠΑ με μεγάλη διαφορά. Οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας έφτασαν σε δισεκατομμύρια δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα και οι τιμές των μετοχών τους εκτοξεύτηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα. Αλλά τώρα η βιομηχανία της τεχνολογίας έχει ξαφνικά βρεθεί σε δύσκολες στιγμές. Πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας απολύουν τεράστιους αριθμούς εργαζομένων και μας προειδοποιούν πως ακόμη περισσότερες απολύσεις είναι μπροστά. Εάν ο πιο ακμάζων τομέας της οικονομίας μας αντιμετωπίζει ήδη τόσα προβλήματα, ποιες είναι οι προοπτικές για την υπόλοιπη οικονομία καθώς οδεύουμε προς το 2023;

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Καθώς γράφω αυτό το άρθρο, οι απολύσεις που πραγματοποιεί ο Έλον Μασκ στο Twitter γίνονται πρωτοσέλιδα σε όλο τον πλανήτη. Αναφέρεται ότι περίπου οι μισοί εργαζόμενοι στο Twitter θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους και οι εκτεταμένες απολύσεις προφανώς συμβαίνουν «σε τμήματα σε όλη την εταιρεία»:

Το Twitter απέλυσε την Παρασκευή υπαλλήλους σε τμήματα της εταιρείας, σε ένα σοβαρό γύρο περικοπών δαπανών που θα μπορούσε ενδεχομένως να ανατρέψει τον τρόπο λειτουργίας μιας από τις πιο σημαίνουσες πλατφόρμες στον κόσμο μία εβδομάδα μετά την εξαγορά της από τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ.

Πολλοί υπάλληλοι του Twitter άρχισαν να δημοσιεύουν στην πλατφόρμα την Πέμπτη το βράδυ και το πρωί της Παρασκευής ότι είχαν ήδη αποκλειστεί από τους λογαριασμούς email της εταιρείας τους πριν από την προγραμματισμένη ειδοποίηση απόλυσης. Μερικοί μοιράστηκαν επίσης μπλε καρδιές και emoji χαιρετισμού που έδειχναν ότι ήταν έξω στην εταιρεία.


Περιττό να πούμε ότι πολλοί από αυτούς τους πρώην υπαλλήλους δεν σχεδιάζουν να φύγουν ήσυχα.

Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη χαστουκίσει το Twitter με ομοσπονδιακή αγωγή:

Το Twitter έχει μηνυθεί από πολλά μέλη του προσωπικού για φερόμενη παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου, με τους εργαζόμενους να ισχυρίζονται ότι δεν τους δόθηκε αρκετή ειδοποίηση σχετικά με τις προγραμματισμένες απολύσεις.

Εργαζόμενοι που είχαν εργαστεί στα γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια και στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης υπέβαλαν ομαδική αγωγή στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνια (Σαν Φρανσίσκο) την Πέμπτη.


Δυστυχώς, το Twitter δεν είναι το μόνο.

Πολλές άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας πραγματοποιούν μαζικές απολύσεις και σε κάθε περίπτωση κατηγορείται το τρέχον οικονομικό κλίμα.

Για παράδειγμα, η Lyft ανακοίνωσε ότι θα απολύσει το 13% του εργατικού δυναμικού της:

Η Lyft Inc. δήλωσε ότι περικόπτει το 13% του προσωπικού, ή σχεδόν 700 θέσεις εργασίας, η τελευταία εταιρεία τεχνολογίας για να πει πως έπρεπε να μειώσει το κόστος πριν από τις ασταθείς οικονομικές συνθήκες.

Επιβεβαιώνοντας μια προηγούμενη αναφορά της Wall Street Journal, οι συνιδρυτές της Lyft, John Zimmer και Logan Green, ανακοίνωσαν τις περικοπές προσωπικού την Πέμπτη. «Υπάρχουν πολλές προκλήσεις σε ολόκληρη την οικονομία. Αντιμετωπίζουμε μια πιθανή ύφεση κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος και το κόστος ασφάλισης μεριδίου οδήγησης αυξάνεται», έγραψαν στο σημείωμα που είδε το περιοδικό.

Και αναφέρεται ότι η Chime θα αφήσει το 12% των εργαζομένων της να φύγουν:

Η Chime είναι μία από τις πιο πρόσφατες ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας που ανακοίνωσε απολύσεις εν μέσω επιδείνωσης της οικονομικής προοπτικής και ενός πρόσφατου κύματος περικοπών τόσο από δημόσιες όσο και από ιδιωτικές εταιρείες.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε στο CNBC ότι η αποκαλούμενη τράπεζα αμφισβητίας - μια εταιρεία fintech που προσφέρει αποκλειστικά τραπεζικές υπηρεσίες μέσω ιστοσελίδων και εφαρμογών smartphone - περικόπτει το 12% του εργατικού δυναμικού της, που αριθμεί 1.300 άτομα, προσθέτοντας ότι ενώ εξαλείφουν περίπου 160 υπαλλήλους, εξακολουθεί να προσλαμβάνει για επιλεγμένες θέσεις και «παραμένει πολύ καλά κεφαλαιοποιημένο».


Για να μην περιμένει κανείς, το 18 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού της Opendoor πρόκειται να πάρει το τσεκούρι:

Η Opendoor Technologies Inc. απολύει περίπου 550 υπαλλήλους αφού τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων κατέκλυσαν τη ζήτηση κατοικιών στις ΗΠΑ.

Οι απολύσεις θα μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων της Opendoor κατά περίπου 18%, σύμφωνα με μια ανάρτηση στο blog της εταιρείας. Οι περικοπές έρχονται μετά από μια απότομη μετατόπιση των τιμών που ανάγκασε την εταιρεία να πουλήσει σπίτια λιγότερο από ό,τι πλήρωσε για αυτά.


Σε άλλες περιπτώσεις, βλέπουμε εταιρείες που φαινόταν να τα πηγαίνουν πολύ καλά να αφήνουν τους εργαζόμενους να φύγουν. Όπως τόνισα χθες, η Stripe αποφάσισε να «απελευθερώσει το 14% του προσωπικού της»:

Ο γίγαντας πληρωμών της Silicon Valley Stripe ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε το 14% του προσωπικού του. Αναφερόμενος στις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις, όπως ο πληθωρισμός, τα υψηλότερα επιτόκια και η «αραιή χρηματοδότηση εκκίνησης», ο συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος Πάτρικ Κόλισον είπε σε ένα email προς τους υπαλλήλους πως η Stripe πρέπει να μειώσει το κόστος.

Υποθέτω ότι ο Stripe δεν τα πάει τόσο καλά όσο πιστεύαμε όλοι.

Εν τω μεταξύ, μόλις μάθαμε επίσης ότι η Dapper Labs θα μειώσει το μέγεθος του εργατικού τους δυναμικού κατά 22 τοις εκατό:

Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον κλάδο των μη ανταλλάξιμων κουπονιών (NFT) μειώνει δραματικά τον αριθμό εργαζομένων καθώς η αγορά κρυπτονομισμάτων συνεχίζει να επιβαρύνει τις εταιρείες Web3.

Η Dapper Labs, η οποία δημιούργησε την αγορά NFT NBA Top Shot, απολύει το 22% του προσωπικού της, επικαλούμενη το «μακροοικονομικό περιβάλλον».


Αλλά η οικονομία πάει μια χαρά, σωστά;

Αυτό δε μας λέει συνέχεια η ομοσπονδιακή κυβέρνηση;

Λοιπόν, αν η οικονομία είναι σε τόσο καλή κατάσταση, γιατί η βιομηχανία της τεχνολογίας συνεχίζει να απολύει τόσους πολλούς εργαζόμενους;

Ακόμη και πριν από αυτόν τον τελευταίο γύρο ανακοινώσεων απολύσεων, η βιομηχανία τεχνολογίας είχε ήδη απολύσει πάνω από 52.000 εργαζόμενους μέχρι στιγμής φέτος:

Μετά από μια χρονιά πάνω για την τεχνολογία, οι απολύσεις είναι εδώ. Στην πραγματικότητα, από τα τέλη Οκτωβρίου, περισσότεροι από 52.000 εργαζόμενοι στον τεχνολογικό τομέα των ΗΠΑ έχουν απολυθεί λόγω μαζικών περικοπών θέσεων εργασίας μέχρι στιγμής το 2022, σύμφωνα με καταμέτρηση του Crunchbase News.

Οι εταιρείες τεχνολογίας τόσο μεγάλες όσο το Netflix έχουν περικόψει θέσεις εργασίας φέτος, με ορισμένες να αναφέρουν τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και άλλες να επισημαίνουν την υπερπροσλήψεις σε περιόδους ταχείας ανάπτυξης. Οι Robinhood, Glossier και Better είναι μερικές μόνο από τις εταιρείες τεχνολογίας που έχουν περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των εργαζομένων τους το 2022.


Φυσικά, δεν είναι μόνο η βιομηχανία της τεχνολογίας που αφήνει τους ανθρώπους να φύγουν.

Σύμφωνα με το Reuters, η Morgan Stanley προετοιμάζεται για «ένα νέο γύρο απολύσεων:

Η μεγάλη εταιρεία Morgan Stanley της Wall Street αναμένεται να ξεκινήσει έναν νέο γύρο απολύσεων παγκοσμίως τις επόμενες εβδομάδες, είπαν τρία άτομα με γνώση του σχεδίου, καθώς οι συναλλαγές δέχονται πλήγμα λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και της οικονομικής ύφεσης.

Επομένως, μην ακούτε κανέναν πολιτικό που προσπαθεί να σας πει ότι όλα θα πάνε καλά.

Όλα σίγουρα δεν είναι εντάξει. Σύμφωνα με το Challenger, Gray & Christmas, ο αριθμός των ανακοινώσεων απολύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι ήταν πέρυσι αυτήν την περίοδο:

Το πρακτορείο εύρεσης εργασίας Challenger, Gray & Christmas δημοσίευσε μια έκθεση στις 3 Νοεμβρίου, η οποία αποκάλυψε ότι εταιρείες με έδρα την Αμερική ανακοίνωσαν 33.843 περικοπές θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα, από 29.989 το Σεπτέμβριο.

Αυτό είναι υψηλότερο από τον ίδιο μήνα πέρυσι, όταν απολύθηκαν 22.822 εργαζόμενοι.


Ας ελπίσουμε πως η δουλειά σας είναι ασφαλής, γιατί πιστεύω ότι τελικά θα δούμε εκατομμύρια Αμερικανούς να χάνουν τις δουλειές τους κατά τη διάρκεια αυτής της νέας οικονομικής ύφεσης.

Πραγματικά κινούμαστε σε έδαφος άνευ προηγουμένου, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι Αμερικανοί απλά δεν καταλαβαίνουν τι είναι μπροστά:

Πολλοί άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι θα έχουμε κάποιο είδος ήπιας ύφεσης και τότε τα πράγματα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Μακάρι να ήταν αλήθεια.

Δυστυχώς, μια μέρα λογαριασμών πλησιάζει τώρα και αμέτρητοι Αμερικανοί συμπατριώτες μας πρόκειται να ανατρέψουν τη ζωή τους εντελώς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail