Άλλαξε ο Πρωθυπουργός τη θέση του για την ΑΟΖ; Επιτέλους τώρα στρέφουμε το ενδιαφέρον μας στα κοιτάσματα της Κρήτης

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Δένδιας είχαν, μέχρι πρόσφατα, απαγορεύσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στις θάλασσές μας, αλλά ξαφνικά άλλαξαν γνώμη!

Από: hellasjournal.com / Του Θεόδωρου Καρυώτη

Πώς να ξεχάσουμε την δήλωση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στο Arab News:

«Το Αιγαίο είναι ένας παράδεισος στη γη. Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε κόλπο του Μεξικού.»

Η να ξεχάσουμε ότι όταν άρχισε η Ρωσοουκρανική τραγωδία και προέκυψε η πιεστική ανάγκη για αντιμετώπιση των ρωσικών ενεργειακών εκβιασμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαίτησε να σταματήσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στις ελληνικές θάλασσες!  Άφησε έτσι να εννοηθεί ότι  η ΕΕ πρέπει να ασχολείται με τους υδρογονάνθρακες που παράγουν το Ισραήλ, η Κύπρος και η Αίγυπτος, διότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται πλέον για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην επικράτειά της.

Έτσι τώρα έρχεται το άρθρο της Καθημερινής για να περιγράψει την μεγάλη κυβίστηση του Έλληνα πρωθυπουργού:

  • «Ο Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα θέλει να έχει μία καθαρή εικόνα έως το 2023 για το εάν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανώς υπάρχει κάτι που κάνει την κυβέρνηση «αισιόδοξη».
  • Εάν έχουμε σημαντικά κοιτάσματα αερίου, θα αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές με τον εθνικό μας πλούτο, είπε σε συνάντηση που είχε με αξιωματούχους του κλάδου ενέργειας και υδρογονανθράκων. Ανέφερε ότι “οι έρευνες θα γίνουν σε έξη χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα και δυτικά της Κρήτης.»΄

Κύριε πρωθυπουργέ, τώρα που αλλάξατε γνώμη, μη ξεχάσετε την προβληματική τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Αναφέρεστε σε έρευνες στο Ιόνιο και νοτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά ακόμα δεν έχετε χαράξει οικόπεδα στην ελληνική ΑΟΖ, όπως έχουν κάνει οι Αιγύπτιοι στην δική τους ΑΟΖ. Ακόμη δεν έχουμε καταλάβει, γιατί προχωρήσατε στην οριοθέτηση με την Αίγυπτο. Εάν μόνη επιδίωξη σας ήταν να τορπιλίσετε το τουρκολιβυκό μνημόνιο, κάνατε την λάθος κίνηση.

Ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας θεωρείται ένας από τους πιο μορφωμένους πρωθυπουργούς της πατρίδας μας στην μεταχουντική περίοδο και είναι απορίας άξιο ότι αγνοούσε τις μελέτες Ελλήνων και ξένων ειδικών που μιλούσαν για μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έβλεπε τις προσπάθειες της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου για να ανακαλύψουν υδρογονάνθρακες ψάχνοντας, χρόνια τώρα, στην ΑΟΖ τους; Όχι μόνο έψαχναν, αλλά βρήκαν και σοβαρές ποσότητες υδρογονανθράκων.

Με την θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη διαφώνησε κάθετα ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης εξηγώντας ότι η Ελλάδα διαθέτει τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα ήδη αδειοδοτημένα οικόπεδα από το 2011 και παρόλα αυτά εξακολουθεί να ξοδεύει τεράστια χρηματικά ποσά για να εισάγει φυσικό αέριο αντί να επιδιώξει την ενεργειακή αυτονομία.

  • Σήμερα, το Δέλτα του Νείλου, η Λεκάνη της Λεβαντίνης, η Λεκάνη του Ηροδότου και η περιοχή της Νότιας Κρήτης αποτελούν κομβικά σημεία ενεργειακού πλούτου,  καθότι κρύβουν τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων.

Αυτά τα κοιτάσματα ήταν γνωστά στους Αμερικανούς από έρευνες που έγιναν την περίοδο 1955-1957 στο τρίγωνο Μάλτας-Ελλάδας-Αιγύπτου, αλλά αποφάσισαν τότε να μη δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών.

Τον επόμενο χάρτη δεν τον είδατε ποτέ κύριε πρωθυπουργέ;

ΧΑΡΤΗΣ ΠΙΘΑΝΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Ο παραπάνω χάρτης δείχνει ξεκάθαρα ότι το Αιγαίο Αρχιπέλαγος δεν διαθέτει υδρογονάνθρακες και γι’ αυτό οι Τούρκοι αποφάσισαν να στραφούν προς την Ανατολική Μεσόγειο αφήνοντας την πολεμική τους αεροπορία και τους ψαράδες τους να παραβιάζουν καθημερινά την αιγιαλίτιδα ζώνη μας.

Η Ελλάδα διαθέτει μόνο έναν ελλιπή χάρτη γνωστό σαν «Χάρτη Μανιάτη», που δείχνει μόνο τα δυτικά θαλάσσια σύνορά μας σε σχέση με Ιταλία και Λιβύη.

Χάρτης Υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ του Νόμου 4001/2011

Πηγή: Υπουργείο Ενέργειας Ελληνικής Δημοκρατίας

Η Ελλάδα, ουσιαστικά, με βάση αυτόν το χάρτη, έχει ήδη οριοθετήσει την ΑΟΖ της με την Λιβύη από το 2011. Εκείνη την χρονιά, ο Γιάννης Μανιάτης έκανε ένα σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με το νόμο 4001/2011 για την έρευνα των υδρογονανθράκων.

Ουσιαστικά, με αυτό το νόμο, η Ελλάδα οριοθέτησε, μονομερώς, την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της με αυτή της Λιβύης, δίνοντας πλήρη επήρεια στην Γαύδο και έστειλε τις γεωγραφικές συντεταγμένες στα Ηνωμένα Έθνη!

Τα οικόπεδα 12 και 16 του παραπάνω χάρτη είναι τα οικόπεδα που η ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε για έρευνα στον αμερικανικό κολοσσό ExxonMobil, στην γαλλική TOTAL και στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ). Η TOTAL αποφάσισε πρόσφατα να αποχωρήσει.

Επιτέλους τώρα στρέφουμε το ενδιαφέρον μας στην Κρήτη, όπου από τις τελευταίες έρευνες Αμερικανών, Νορβηγών, Γάλλων και Ιταλών διαφαίνεται ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων νότια της  νήσου είναι τα μεγαλύτερα της Ανατολικής Μεσογείου. Έτσι μετά από αρκετές ταλαιπωρίες τουλάχιστον μιας δεκαετίας, η ελληνική κυβέρνηση  έκανε την σωστή κίνηση και ευχόμαστε να μην αλλάξει πάλι γνώμη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail