Η αναφερόμενη παύση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από την Κίνα πριν το ανώτατο όριο τιμών της Δύσης είναι αποκαλυπτική

Εάν αληθεύει, τότε αυτή η εξέλιξη θα ήταν πολύ αποκαλυπτική στο πλαίσιο της Κίνας που διερευνά τις παραμέτρους μιας νέας ύφεσης με τις ΗΠΑ και θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την περαιτέρω ενίσχυση της ρωσο-ινδικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης εάν το Δελχί αντισταθμίσει την πιθανώς μειωμένη κατανάλωση του Πεκίνου. Το πετρέλαιο της Μόσχας.


Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr
 
Το Bloomberg ανέφερε την Τρίτη ότι ορισμένοι Κινέζοι αγοραστές φέρεται να διέκοψαν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου εν όψει του επικείμενου ανώτατου ορίου τιμών της Δύσης σε αυτόν τον πόρο, κάτι που αν αληθεύει θα ήταν πολύ αποκαλυπτικό στο πλαίσιο της διερεύνησης των παραμέτρων μιας νέας ύφεσης με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτοί οι αγοραστές υποτίθεται ότι θέλουν να δουν αν μπορούν να λάβουν καλύτερες προσφορές από τη Μόσχα μετά την έναρξη ισχύος του ανώτατου ορίου τιμών, σηματοδοτώντας έτσι ευκαιριακές και όχι απαραίτητα εχθρικές προθέσεις.

Ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρξουν απροσδόκητες συνέπειες που συνδέονται με αυτή την αναφερόμενη κίνηση, συγκεκριμένα σε σχέση με τις κινεζο-αμερικανικές και ρωσο-ινδικές σχέσεις. Η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των τεσσάρων χωρών και ιδιαίτερα των δύο προαναφερθέντων ζευγαριών θα διαμορφώσει πιο δυναμικά τις Διεθνείς Σχέσεις αυτή την στιγμή στην παγκόσμια συστημική μετάβαση. Ελλείψει συντονισμού Κίνας-Ινδίας, η μειωμένη κατανάλωση ρωσικού πετρελαίου από την πρώτη θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την αυξημένη κατανάλωση από τη δεύτερη.

Η Ινδία έχει ήδη κλιμακώσει την αγορά ρωσικού πετρελαίου με έκπτωση κατά πενήντα φορές μόλις αρκετούς μήνες μετά την ειδική επιχείρηση της Μόσχας και τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επέβαλε το Golden Billion της Δύσης ως απάντηση. Η Ρωσία είναι πλέον ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου και λιπασμάτων της Ινδίας, εξάγοντας αξιόπιστα αυτά τα βασικά εμπορεύματα στην ταχέως αναπτυσσόμενη Μεγάλη Δύναμη και επιταχύνοντας έτσι περαιτέρω την ανάδειξή της ως παγκόσμιος σημαντικός παίκτης. Στην πορεία, η Ρωσία έγινε επίσης ο πέμπτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι αμοιβαία επωφελείς οικονομικές τους σχέσεις θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν συνολικά σε νέους τομείς με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί κανείς να προβλέψει πως η Ινδία θα αυξήσει τις αγορές της από ρωσικό πετρέλαιο σε περίπτωση που οι Κινέζοι αγοραστές παραμείνουν διστακτικοί για ευκαιριακούς λόγους. Αυτή η δυναμική με τη σειρά της θα εδραιώσει τη νέα οικονομικά καθοδηγούμενη βάση της στρατηγικής τους εταιρικής σχέσης και θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός διαρκούς ενεργειακού άξονα μεταξύ τους πάνω στον οποίο θα οικοδομήσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους.

Η Κίνα, εν τω μεταξύ, θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στους όρους που συνδέονται με την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας της εποχής Τραμπ για να κλιμακώσει τη δική της αγορά αμερικανικού πετρελαίου είτε ως χειρονομία καλής θέλησης για τη μετάβαση των συνομιλιών για τη Νέα Ύφεση στο επόμενο επίπεδο είτε στη συνέχεια ως ανταμοιβή στις ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ενέργεια να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη ρεαλιστική ισορροπία συμφερόντων που και οι δύο υπερδυνάμεις προσπαθούν ενεργά να πετύχουν.

Αυτό είναι σημαντικό να προσέξουμε, καθώς θα μπορούσε να αποκαλύψει κάποια εικόνα για το μέλλον της ρωσο-κινεζικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Σε περίπτωση που όλα εξελιχθούν όπως προβλεπόταν παραπάνω ή τουλάχιστον ευθυγραμμιστούν κάπως με αυτό το σενάριο, τότε οι ενεργειακοί δεσμοί τους θα παραμείνουν σταθεροί, αλλά η Μόσχα δε θα μπορούσε να θεωρήσει δεδομένο ότι το Πεκίνο μπορεί να συνεχίσει να κλιμακώνει τη σχετική κατανάλωση. Αντίθετα, η Λαϊκή Δημοκρατία θα συνεχίσει να διαφοροποιεί τους προμηθευτές της, μεταξύ άλλων μέσω νέων αγορών από τις ΗΠΑ.

Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει το Κρεμλίνο να συνεχίσει να εξάγει πετρέλαιο με χρεώσεις χαμηλότερες από την αγορά, αν και φυσικά πάνω από αυτά που θα ορίσει το ανώτατο όριο τιμών της Δύσης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως η Ινδία θα γίνει ο σημαντικότερος αγοραστής της Ρωσίας, ακολουθούμενη από συγκριτικά μεσαίου και μικρότερου μεγέθους χώρες σε όλο τον Παγκόσμιο Νότο. Ο νεοανακαλυφθείς ρόλος της Ινδίας ως ο μεγαλύτερος και πιο αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας στον τομέα των εμπορευμάτων είναι αμοιβαία επωφελής, καθώς θα επιταχύνει περαιτέρω την άνοδο του πρώτου, ενώ θα αποσαφηνίσει τα οικονομικά του δεύτερου.

Αυτή η Μεγάλη Δύναμη της Νότιας Ασίας θα μπορούσε επομένως να θεωρήσει δεδομένο ότι ο ευρασιατικός ομόλογός της θα της προμηθεύει με συνέπεια και έκπτωση το λίπασμα και τα καύσιμα που χρειάζεται η οικονομία της για να συνεχίσει να ανακάμπτει από τις κλιμακωτές συστημικές κρίσεις που ξεκίνησαν το 2020 με τον COVID και κορυφώθηκαν με τις σχετικές συνέπειες που προκάλεσε η ουκρανική σύγκρουση. Όσο για τη Ρωσία, θα είναι πολύ πιο εύκολο να προγραμματίσει τα οικονομικά της τα επόμενα χρόνια, εάν μπορεί να αναλάβει αξιόπιστες ινδικές εισαγωγές αυτών των ίδιων εμπορευμάτων.

Όσον αφορά την κινεζοαμερικανική αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των τεσσάρων βασικών παραγόντων στην παγκόσμια συστημική μετάβαση, η πιθανώς αναδυόμενη τάση αναζωογόνησης των ενεργειακών δεσμών μεταξύ τους θα ήταν επίσης αμοιβαία επωφελής όσον αφορά την παροχή της βάσης καλής θέλησης για την «ομαλοποίηση» των σχέσεών τους ή τη διατήρηση του status μετά την ολοκλήρωση μιας Νέας Χαλάρωσης [των σχέσεων]. Δε θα ήταν εις βάρος της Ρωσίας, καθώς το παρόν άρθρο υποστηρίζει ότι η Ινδία θα αντιστάθμιζε οποιαδήποτε μείωση στην κινεζική κατανάλωση.

Η στρατηγική συνέπεια αυτής της δυναμικής που σχετίζεται με την ενέργεια θα ενίσχυε έτσι κάθε αντίστοιχο άξονα, τόσο τον Ρωσο-Ινδικό όσο και τον Κινεζο-Αμερικανικό άξονα, ο πρώτος από τους οποίους χαρακτηρίζεται από απόλυτη εμπιστοσύνη ενώ ο δεύτερος θα παραμένει πάντα γεμάτος αμοιβαίες υποψίες. Φυσικά, η Κίνα μπορεί να μη διατηρήσει την αναφερόμενη παύση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου για πολύ και θα μπορούσε πάντα να επανέλθει στο προηγούμενο επίπεδο κατανάλωσης, αλλά αν δεν το έκανε αυτό δεν θα ήταν προβληματικό για τις διμερείς σχέσεις, όπως εξηγήθηκε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail