Η αμερικανική πυρηνική βιομηχανία διαπιστώνει ότι δε θα επιβιώσει χωρίς ρωσικά καύσιμα

Οι αμερικανικές εταιρείες που ειδικεύονται στην κατασκευή μικρότερων πυρηνικών σταθμών επόμενης γενιάς με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας δυσκολεύονται να προμηθευτούν καύσιμα για αυτούς τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Andrey Mihayloff - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η αμερικανική πυρηνική βιομηχανία διαπιστώνει πως δε θα επιβιώσει χωρίς ρωσικά καύσιμα.

Υπάρχει μόνο μία εταιρεία που πουλά τέτοια καύσιμα, και δυστυχώς για αυτούς, η εταιρεία βρίσκεται στη Ρωσία, αναφέρει το Reuters.

Η ενεργειακή κρίση που ξέσπασε ως αποτέλεσμα της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία και που ακολούθησαν τις δυτικές κυρώσεις ώθησαν την Ουάσιγκτον να αναπτύξει ταχύτερα την πυρηνική βιομηχανία. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη σχέδια για νέους σύγχρονους αντιδραστήρες γνωστούς ως Small Modular Reactors. Είναι πιο αποτελεσματικοί, πιο γρήγοροι και φθηνότεροι στην κατασκευή τους. Ωστόσο, απαιτούν ουράνιο υψηλής εμπλουτισμού για να μπορούν να λειτουργήσουν. Περιέχει περίπου 20 τοις εκατό ουράνιο (HALEU) αντί για το συνηθισμένο 5 τοις εκατό που χρησιμοποιείται συνήθως για τους περισσότερους μεγάλους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Τυχαίνει να υπάρχει μόνο μία εταιρεία που προσφέρει εμπορικές πωλήσεις ουρανίου HALEU. Αυτή είναι η εταιρεία TENEX (Techsnabexport), η οποία ανήκει στη ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας Rosatom.

Καμία δυτική χώρα δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Rosatom, αλλά ούτε η αμερικανική κυβέρνηση ούτε οι εταιρείες που αναπτύσσουν SMRs (όπως η X-energy και η TerraPower) θέλουν να εξαρτώνται από τις ρωσικές προμήθειες.

Χωρίς ουράνιο - χωρίς αντιδραστήρες

Την ίδια στιγμή, χωρίς αξιόπιστη πηγή καυσίμου για τους αντιδραστήρες, οι εταιρείες κατασκευής και εγκατάστασης φοβούνται ότι δε θα λάβουν παραγγελίες για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής τους. Εξάλλου, είναι απίθανο οι πιθανοί παραγωγοί HALEU να ξεκινήσουν εμπορικές αλυσίδες εφοδιασμού για να αντικαταστήσουν το ρωσικό ουράνιο.

«Η παραγωγή του HALEU είναι μια κρίσιμη αποστολή και όλες οι προσπάθειες για αύξηση της παραγωγής του αξιολογούνται», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. «Κατανοούμε την ανάγκη για επείγουσα δράση για την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία μιας βιώσιμης προσφοράς HALEU με γνώμονα την αγορά», είπε ο εκπρόσωπος.

Αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες σχεδιάζουν ήδη να παράγουν το HALEU σε εμπορική κλίμακα, αλλά θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να λειτουργήσει αυτή η παραγωγή.

«Κανείς δε θέλει να παραγγείλει 10 αντιδραστήρες χωρίς πηγή καυσίμου και κανείς δε θέλει να επενδύσει σε μια πηγή καυσίμου χωρίς 10 παραγγελίες αντιδραστήρων», δήλωσε στο Reuters ο Ντάνιελ Πόνεμαν, διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού προμηθευτή πυρηνικών καυσίμων Centrus Energy Corp.

Παρόλο που το επίπεδο εμπλουτισμού του HALEU είναι πολύ χαμηλότερο από το 90 τοις εκατό που απαιτείται για την κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου, χρειάζεται κανείς να αποκτήσει ειδικές άδειες για την παραγωγή και τη μεταφορά του, πόσο μάλλον την ανάγκη να πραγματοποιηθούν αναβαθμίσεις παραγωγής για την κάλυψη πρόσθετων απαιτήσεων ασφάλειας και πιστοποίησης.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μειώσουν το ουράνιο, αλλά αυτό θα πάρει επίσης πολύ χρόνο. Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, μόνο 7,1 τόνοι υποβλήθηκαν σε επεξεργασία από το 2013 έως το 2016.

Από αυτή την άποψη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μέρος των στρατηγικών στρατιωτικών της αποθεμάτων ουρανίου υψηλής εμπλουτισμού για την τροφοδοσία νέων αντιδραστήρων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail