Πώς το ανώτατο όριο τιμών του ρωσικού πετρελαίου μπορεί να ακρωτηριάσει τις εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ινδίας

Η Ινδία θα ήταν μία από τις πιο εκτεθειμένες χώρες εάν η Ρωσία αρνηθεί να πουλήσει αργό πετρέλαιο στην ανώτατη τιμή στο πλαίσιο των προτεινόμενων κυρώσεων που θα επιβληθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2021, η Ινδία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο (214 εκατομμύρια τόνοι) μετά την Κίνα (526 εκατομμύρια τόνους) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (305 εκατομμύρια τόνους) σύμφωνα με την Στατιστική ανασκόπηση της παγκόσμιας ενέργειας της BP, 2022.

John Kemp via Zerohedge.com / Παρουσίαση Freepen.gr
 
Η Ινδία και η Κίνα βασίζονται σε εισαγωγές με δεξαμενόπλοια από τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και άλλες περιοχές, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες λαμβάνουν τις περισσότερες από τις εισαγωγές τους μέσω αγωγών από τον γειτονικό Καναδά.

Η εγχώρια παραγωγή αργού και συμπυκνώματος της Ινδίας έχει κολλήσει στους 30-40 εκατομμύρια τόνους ετησίως τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ινδίας.

Αντίθετα, η εγχώρια κατανάλωση πετρελαίου έχει διπλασιαστεί σε 202 εκατομμύρια τόνους το 2021 από 103 εκατομμύρια τόνους το 2002 (“ Στιγμιότυπο των δεδομένων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ινδίας”, Πετρέλαιο Σχεδιασμός και Ανάλυση Κυψελών, 10 Νοεμβρίου).

Τους πρώτους δέκα μήνες του 2022, η Ινδία κατανάλωσε εποχιακό ρεκόρ 182 εκατομμυρίων τόνων, ξεπερνώντας το προηγούμενο ανώτατο όριο των 178 εκατομμυρίων το 2019, πριν από την πανδημία.

Ως χώρα χαμηλότερου-μεσαίου εισοδήματος που βιώνει ταχεία εκβιομηχάνιση και αστικοποίηση, η κατανάλωση της Ινδίας αυξάνεται γρήγορα, αλλά οι καταναλωτές της είναι πολύ ευαίσθητοι τόσο στις αλλαγές των τιμών όσο και στον οικονομικό κύκλο.

Η κατανάλωση αυξάνεται κατά περίπου 7% ετησίως τους τελευταίους 12 μήνες, αν και υπήρχαν ενδείξεις πιθανής επιβράδυνσης στο μισό περίπου του ρυθμού αυτού τον Οκτώβριο.

Η ικανότητα επεξεργασίας αργού διυλιστηρίου της Ινδίας αυξήθηκε σε 251 εκατομμύρια τόνους ετησίως το 2021 από 115 εκατομμύρια τόνους ετησίως το 2002 και η χώρα έχει αναδειχθεί σε σημαντικό εξαγωγέα διυλισμένων προϊόντων.

Το 2022, η Ινδία έγινε μεγάλος αγοραστής του αργού πετρελαίου της Ρωσίας μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις εξαγωγές της ως απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους τους.

Η Ινδία και η Κίνα έχουν απορροφήσει πρόσθετες εισαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων από τη Ρωσία, επιτρέποντας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρουν περισσότερο αργό και καύσιμα από πηγές που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις.

Λόγω της εξάρτησής της από τις εισαγωγές και των ευαίσθητων καταναλωτών της στις τιμές, η Ινδία θα ήταν εξαιρετικά ευάλωτη εάν η Ρωσία αντιδράσει αρνούμενη να πουλήσει αργό και καύσιμα στην ανώτατη τιμή.

Το προκύπτον έλλειμμα σε φυσικές προμήθειες αργού και η άνοδος των τιμών τόσο για το αργό όσο και για τα καύσιμα θα έπλητταν σκληρά τα διυλιστήρια και τους εγχώριους καταναλωτές.

Πώληση του ανώτατου ορίου τιμής

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ και της ΕΕ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θα θέσουν το ανώτατο όριο σε ένα επίπεδο ώστε να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις εξαγωγές και οποιαδήποτε διακοπή ή μείωση των εξαγωγών θα ήταν παράλογη.

Σε δηλώσεις της στις 11 Νοεμβρίου σε μια επίσκεψη στο Νέο Δελχί, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen είπε πως το ανώτατο όριο τιμών θα λειτουργήσει προς το συμφέρον της Ινδίας, δίνοντάς της επιπλέον μόχλευση για την αγορά ρωσικού αργού σε μεγάλες εκπτώσεις.

Το ρωσικό πετρέλαιο «θα πουλάει σε τιμές ευκαιρίας και είμαστε χαρούμενοι που η Ινδία έχει αυτό το παζάρι», είπε η Yellen στους δημοσιογράφους («Η Ινδία μπορεί να αγοράσει όσο ρωσικό πετρέλαιο θέλει, εκτός ανώτατου ορίου τιμής, λέει η Yellen», Reuters, 11 Νοεμβρίου).

Η Yellen έγινε ο κύριος υποστηρικτής της ιδέας του ανώτατου ορίου τιμών καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να πουλήσει την ιδέα σε δύσπιστους αγοραστές πετρελαίου και κυβερνήσεις στην Ασία.

Η Ινδία είναι επίσης ένας ολοένα και πιο σημαντικός διπλωματικός εταίρος, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν μια «στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού» για να αντιμετωπίσουν την Κίνα, επομένως η αμερικανική κυβέρνηση ανυπομονεί να κατευνάσει τους φόβους για τον αντίκτυπο του ανώτατου ορίου τιμών.

Τους τελευταίους μήνες, η αμερικανική κυβέρνηση απέσυρε τα σχέδια για ένα φιλόδοξο και αυστηρά επιβεβλημένο ανώτατο όριο τιμών λόγω ανησυχιών σχετικά με τον αντίκτυπο στις τιμές, τον πληθωρισμό και την οικονομία στο εσωτερικό και σε εισαγωγείς όπως η Ινδία.

Οι παρατηρήσεις των τελευταίων εβδομάδων υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση θα κηρύξει το ανώτατο όριο επιτυχές εάν υπάρξει οποιαδήποτε μείωση στις τιμές του πετρελαίου που έλαβε η Ρωσία, είτε πραγματοποιηθούν συμφωνίες κάτω από το ανώτατο όριο είτε όχι.

Περαιτέρω αποδεσμεύσεις SPR

Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, η Ινδία έχει περιορισμένα στρατηγικά αποθέματα [SPR] πετρελαίου για να προστατευθεί από οποιαδήποτε διακοπή των εισαγωγών.

Τελικά, εάν υπάρξει οποιαδήποτε διακοπή στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να διασφαλίσουν πως τα διυλιστήρια της Ινδίας θα συνεχίσουν να προμηθεύονται απελευθερώνοντας περισσότερα βαρέλια από το δικό τους Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου (SPR).

Ακόμη και μετά τις πρόσφατες αποσύρσεις, το SPR περιέχει 396 εκατομμύρια βαρέλια αργού, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, που ισοδυναμεί με περίπου 50-55 εκατομμύρια τόνους, σε τυπικές τιμές μετατροπής.

Το απόθεμα είναι ένα σταθερό απόθεμα, επομένως δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ροή των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας επ' αόριστον, και το αργό που παραμένει στο απόθεμα δεν ταιριάζει ιδιαίτερα με τους βαθμούς εξαγωγής της Ρωσίας.

Ωστόσο, περαιτέρω εκδόσεις SPR θα μπορούσαν να κερδίσουν χρόνο στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στα διυλιστήρια της Ινδίας και είναι πιθανό σε περίπτωση που η Ρωσία ανταπαντήσει το ανώτατο όριο τιμών.

Του John Kemp μέσω Zerohedge.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail