Ρούχα συσσωρεύονται στις αποθήκες του Μπαγκλαντές καθώς οι δυτικές εισαγωγές καταρρέουν

Ακριβώς πριν από μισό χρόνο, στις 23 Μαΐου, προειδοποιήσαμε ότι το «φαινόμενο bullwhip» [το φαινόμενο bullwhip είναι ένα φαινόμενο της εφοδιαστικής αλυσίδας όπου οι παραγγελίες προς τους προμηθευτές τείνουν να έχουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα από τις πωλήσεις σε αγοραστές, γεγονός που οδηγεί σε μια ενισχυμένη μεταβλητότητα ζήτησης ανάντη] επρόκειτο να τελειώσει με ένα ξέσπασμα, και τα αποθέματα επρόκειτο να πάνε από το μηδέν σε μαζικά υπερ-στοκαρίσματα, αφού οι τιμές ήταν «σχεδόν έτοιμες να πέσουν από τον γκρεμό».  Λοιπόν, με τις παραγγελίες αγορών να έχουν πέσει από τον γκρεμό και με τους ναύλους μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να καταρρέουν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί, καθώς η ζήτηση για κινεζικές εισαγωγές έχει εξατμιστεί στις ΗΠΑ αυτό ακριβώς βλέπουμε τώρα, και όπως αναφέρουν οι FT, με τα αποθέματα των ΗΠΑ σε ελεύθερη πτώση εν μέσω κατάρρευσης της εγχώριας ζήτησης, τα ρούχα συσσωρεύονται σε αποθήκες στο Μπαγκλαντές καθώς οι καταναλωτές σφίγγουν τις ζώνες στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες μεγάλες αγορές.

zerohedge.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Επικαλούμενοι κατασκευαστές, οι Financial Times σημειώνουν ότι οι παραγγελίες στο μεγαλύτερο εξαγωγέα ενδυμάτων στον κόσμο μετά την Κίνα είχαν επιβραδυνθεί από τον Ιούλιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων στη Ρωσία και των επιπτώσεών τους στον πληθωρισμό, τα επιτόκια και τα στεγαστικά δάνεια σε όλο τον κόσμο.

«Όλα έχουν αυξηθεί, επομένως ο προϋπολογισμός των ρούχων έχει συμπιεστεί», δήλωσε στους Financial Times ο Faruque Hassan, πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών και Εξαγωγέων Ενδυμάτων του Μπαγκλαντές. «Γι’ αυτό κάποιες από τις μάρκες, κάποιοι από τους εισαγωγείς έχουν επιβραδύνει τις παραγγελίες τους». Ο Χασάν είπε πως ορισμένοι λιανοπωλητές ζήτησαν από τους προμηθευτές του Μπαγκλαντές να σταματήσουν την παραγωγή ενδυμάτων ή να καθυστερήσουν τις αποστολές έως και τρεις μήνες.

«Αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο γιατί όλα τα εργοστάσιά μας αγόρασαν ύφασμα για την παραγωγή των ενδυμάτων και τώρα βιώνουν μια σοβαρή κρίση».

Με άλλα λόγια, βλέπουμε όχι μόνο το φαινόμενο του αντίστροφου bullwhip να ξεκινά, αλλά μικρότερα, δευτερεύοντα bull-whippes να εξαπολύονται καθώς η πεταλούδα της επερχόμενης παγκόσμιας ύφεσης ανοίγει τα φτερά της.

Και πρόκειται να έχει και βαθιές πολιτικές συνέπειες: η ύφεση της παγκόσμιας ζήτησης ρούχων έρχεται καθώς η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές του Σεΐχη Χασίνα Ουαζέντ, η οποία αντιμετωπίζει εκλογές το επόμενο έτος, αντιμετωπίζει υψηλότερες τιμές για το εισαγόμενο φυσικό αέριο, οδηγώντας σε διακοπές ρεύματος που έπληξαν ορισμένους παραγωγούς ενδυμάτων. Το αντιπολιτευόμενο Εθνικιστικό κόμμα του Μπαγκλαντές έχει διοργανώσει μεγάλες συγκεντρώσεις τις τελευταίες εβδομάδες σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια για την αποδυνάμωση της οικονομίας ενόψει των εκλογών.

Σε απάντηση, αυτό το μήνα το Μπαγκλαντές στράφηκε στο ΔΝΤ για βοήθεια και εξασφάλισε μια πιστωτική διευκόλυνση 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και άλλα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια από το Μηχανισμό Ανθεκτικότητας και Αειφορίας, με σκοπό να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και άλλες μακροπρόθεσμες προκλήσεις.

Αυτά τα καλά νέα είναι πως προς το παρόν, το Μπαγκλαντές δεν έχει αντιμετωπίσει μια πλήρη κρίση ρευστότητας σε αντίθεση με τους γείτονές του τη Σρι Λάνκα και το Πακιστάν. Όμως τα συναλλαγματικά του αποθέματα μειώθηκαν φέτος στο πλαίσιο της ενίσχυσης του δολαρίου και των πιέσεων στις τιμές και τη ζήτηση των καταναλωτών.

Και πρόκειται να χειροτερέψει: η παραγωγή ειδών ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας είναι μακράν η μεγαλύτερη βιομηχανία στο Μπαγκλαντές, η οποία επωφελήθηκε από τις αυξανόμενες πωλήσεις όταν χαλάρωσαν τα lockdown για τον Covid-19 και οι καταναλωτές επιδόθηκαν σε «αγορές εκδίκησης». Το αποτέλεσμα ήταν μια έκρηξη εσόδων και η χώρα της Νότιας Ασίας εξήγαγε ενδύματα αξίας 42,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και υφάσματα αξίας 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους 12 μήνες έως το τέλος Ιουνίου, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 85% των συνολικών εξαγωγών, σύμφωνα με την ένωση εξαγωγέων BGMEA.

Η κατασκευή ρούχων για Walmart, Primark, H&M, Target και άλλες παγκόσμιες αλυσίδες είναι ένας κλάδος ακρογωνιαίος λίθος που έχει βοηθήσει να βγουν από τη φτώχεια πολλοί από τους περισσότερους από 160 εκατομμύρια ανθρώπους της χώρας, κυρίως γυναίκες.

Σύμφωνα με τον Ranjan Mahtani, διευθύνοντα σύμβουλο της Epic Group, η οποία έχει ένα εργοστάσιο στο Μπαγκλαντές και μια μεγάλη επιχείρηση στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις ρούχων «πραγματικά αυξήθηκαν μετά τον Covid επειδή υπήρχαν τόσες πολλές επιταγές τόνωσης», αλλά τώρα έπεφταν ξανά, οδηγώντας σε «τεράστια» αποθέματα σε λιανοπωλητές. και σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου μέχρι στιγμής τα αποθέματα που καταρρέουν δεν έχουν οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις, στο Μπαγκλαντές η έλλειψη αμερικανικών παραγγελιών σημαίνει πως εκατομμύρια πρόκειται να απολυθούν, οδηγώντας σε κοινωνική αστάθεια.

Τους πρώτους μήνες της πανδημίας, οι κατασκευαστές ενδυμάτων του Μπαγκλαντές χτυπήθηκαν σκληρά όταν πολλοί λιανοπωλητές ακύρωσαν παραγγελίες. Ορισμένοι ανταποκρίθηκαν στρεφόμενοι στην κατασκευή μασκών και εξοπλισμού ατομικής προστασίας καθώς η ζήτηση για αυτά τα προϊόντα αυξήθηκε γρήγορα.

«Σε μια χώρα που φαίνεται χαοτική από έξω, όλοι ήταν πραγματικά συγκεντρωμένοι», λέει η Vidiya Amrit Khan, διευθύντρια της οικογενειακής εταιρείας Desh Garments, η οποία προμηθεύει επωνυμίες όπως Calvin Klein και Tommy Hilfiger στις ΗΠΑ και Crew Clothing στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτό έγινε γιατί έπρεπε να επιβιώσουμε».

Ο Χασάν, ο πρόεδρος της BGMEA, είπε ότι στην τελευταία επιβράδυνση, οι έμποροι λιανικής δεν ακύρωναν τις παραγγελίες εντελώς. Αντίθετα, ζητούσαν εκπτώσεις ή συνέδραμαν στις χρεώσεις αποθήκης σε αυτά που πλήρωναν σε κατασκευαστές των οποίων τα ρούχα δεν μπορούσαν να πουλήσουν αμέσως. Πρόσθεσε πως η βιομηχανία ζήτησε από την Τράπεζα του Μπαγκλαντές, την κεντρική τράπεζα της χώρας, να πιέσει τους δανειστές να αναβάλουν τις πληρωμές δανείων των προμηθευτών, ώστε τα εργοστάσια να δώσουν προτεραιότητα στην πληρωμή μισθών και λογαριασμών κοινής ωφελείας.

Επιπλέον, οι FT σημειώνουν πως οι διακοπές ρεύματος έχουν προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στους κατασκευαστές. «Η ενέργεια είναι ένα πρόβλημα και εξαιτίας αυτού, ένα πολύ μεγάλο τμήμα της βιομηχανίας διανύει τρομερούς μήνες», δήλωσε ο Syed Naved Husain, διευθύνων σύμβουλος της Beximco, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Μπαγκλαντές, της οποίας οι πελάτες περιλαμβάνουν την Target και τον ιδιοκτήτη της Zara, Inditex. Ο Husain είπε ότι πίστευε πως η βιομηχανία θα πρέπει να «αγοράζει ενέργεια με το κόστος που είναι διαθέσιμη», ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως το κόστος ενός ενδύματος αυξάνεται.

Το συμπέρασμα είναι ότι σε μια σκληρά ανταγωνιστική βιομηχανία με μικρά περιθώρια κέρδους, οι παραγωγοί ρούχων στο Μπαγκλαντές είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις αλλαγές στα γούστα και τη ζήτηση των καταναλωτών παγκοσμίως. Καθώς οι αλυσίδες ρούχων ανταποκρίνονται στην πίεση των αγοραστών και των μετόχων να βελτιώσουν τις πρακτικές βιωσιμότητας, οι κατασκευαστές ενδυμάτων έχουν επενδύσει σε μηχανήματα και εξοπλισμό με στόχο τη μείωση της χρήσης νερού, ενέργειας και άλλων πόρων.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πως η μόδα δέχεται επίθεση», είπε ο Husain, η εταιρεία του οποίου έχει εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες, νέα πλυντήρια τζιν και άλλο εξοπλισμό.

Ο Tipu Munshi, υπουργός Εμπορίου του Μπαγκλαντές, επιβεβαίωσε την επιβράδυνση των εξαγωγών ρούχων, αλλά σημείωσε ότι οι άνθρωποι «θα πρέπει ακόμα να φορούν ρούχα», ακόμη και σε πιο αδύνατους οικονομικούς καιρούς.

«Ίσως αγοράζετε δύο στα τέσσερα [ενδύματα], αλλά πρέπει ακόμα να τα αγοράσετε», είπε. «Και κανείς δεν μπορεί να νικήσει την τιμή μας».

Ενώ θαυμάζουμε την αισιοδοξία του Munshi, δεν έχει ιδέα πόσο χαμηλά θα πρέπει να πέσει η τιμή για να βρει αγοραστές καθώς η ύφεση των ΗΠΑ καταρρέει τη ζήτηση εισαγωγών σε όλο τον κόσμο. Και ενώ το Μπαγκλαντές και η βιομηχανία ενδυμάτων του θα είναι το πρώτο ντόμινο που θα πέσει καθώς το φαινόμενο του αντίστροφου bullwhip σφυρίζει πάνω από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, είναι μόνο το πρώτο από τα αμέτρητα άλλα ντόμινο που πρόκειται να ανατραπούν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail