Τουρκικό εθνικιστικό τάγμα σχηματίζεται στην Ουκρανία για να «καταστρέψει το καθεστώς» στη Ρωσία

Παντούρκικοι / Τουράν Εθνικιστές αγωνιστές από το Κιργιστάν και το Αζερμπαϊτζάν έχουν σχηματίσει ένα νέο τάγμα στην Ουκρανία. Η νέα μαχητική ομάδα έχει στόχο να καταστρέψει το «καθεστώς» του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του αρχηγού της Τσετσενικής Δημοκρατίας, Ραμζάν Καντίροφ, και να στρατολογήσει μέλη από διάφορες τουρκόφωνες χώρες για να υποδαυλίσουν διαεθνικά και διαθρησκευτικά ζητήματα στη Ρωσία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ένα βίντεο, που εμφανίστηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο, δείχνει τον διοικητή του λεγόμενου τάγματος Turan, που ανήκει στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, να δηλώνει το σχέδιό του να «καταστρέψει το καθεστώς του Πούτιν και του Καντίροφ». Στο βίντεο, οι μαχητές κάνουν μια χειρονομία που μοιάζει με κεφάλι λύκου - το σύμβολο της τουρκικής υπερεθνικιστικής οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τάγμα Τουράν υπάρχουν περίπου 350 άτομα, μεταξύ των οποίων μισθοφόροι Καζακικής, Κιργιζικής και Ουιγουρικής καταγωγής, καθώς και μετανάστες από το Αζερμπαϊτζάν. Ο διοικητής τους είναι ο 33χρονος Kudaybek ulu Almaz από το Κιργιστάν, ο οποίος εργαζόταν στην Ουκρανία ως εργάτης με μεροκάματο και κομμωτής πριν από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Αξιοσημείωτο είναι πως στο βίντεο ο αρχηγός του τάγματος μιλάει για Ρωσία και όχι για Ουκρανία. Αυτό καταδεικνύει ότι ο στόχος του είναι να διαταράξει τις διαεθνοτικές και διαθρησκευτικές σχέσεις στη Ρωσία, έχοντας κατά νου πως η χώρα φιλοξενεί αρκετές αυτόχθονες τουρκικές εθνότητες, όπως Μπασκίρ, Τσουβάς, Κουμύκους, Καρατσάι και διάφορες ομάδες Τατάρ στην Κριμαία, την περιοχή του Βόλγα και αλλού.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, μπορεί να προβλεφθεί από τη Δύση και την Τουρκία στις ίδιες δομές που κάποτε χρηματοδότησαν τη δημιουργία τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το Ισλαμικό Κράτος. Υπενθυμίζεται ότι η υπερεθνικιστική οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι κάποτε χρηματοδοτούνταν από την Επιχείρηση Gladio της CIA ως μέρος της ενδυνάμωσης του φασισμού και των δικτατοριών για να σταματήσουν την εξάπλωση του κομμουνισμού κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Τα μέλη του τάγματος Turan στην Ουκρανία αποκτούν εμπειρία μάχης με σύγχρονα δυτικά όπλα. Όταν τελειώσει ο πόλεμος και οι μαχητές εγκαταλείψουν την Ουκρανία, θα μπορούσαν στη συνέχεια να εμπλακούν σε τρομοκρατικές δραστηριότητες στη Ρωσία και τις χώρες καταγωγής τους.

Αν και είναι αμφίβολο πως αυτό το συγκεκριμένο τάγμα θα πετύχει κάτι αξιοσημείωτο, υποδηλώνει ότι υπάρχει αυξανόμενος παντουρκικός υπερεθνικισμός στην πρώην κομμουνιστική περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Οι υπερεθνικιστικές οργανώσεις στην Κεντρική Ασία χρηματοδοτούνται από την Τουρκία ως μέρος των δικών της προσπαθειών να ασκήσουν επιρροή υπό τη σημαία του παντουρκισμού.

Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για τη Ρωσία, καθώς η παντουρκική ιδεολογία μπορεί να διαρρεύσει από την Κεντρική Ασία σε περιοχές της Ρωσίας με σημαντικούς τουρκικούς πληθυσμούς, όπως η Τούβα, το Ταταρστάν, το Μπασκορτοστάν, η Τσουβάσια και η Σάκχα, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι αρχές της Κιργιζίας αποκάλυψαν πως ο σημερινός διοικητής του τάγματος πήγε στην Ουκρανία το Δεκέμβριο του 2021 και άρχισε να εργάζεται ως κομμωτής. Στην αρχή του πολέμου, ο Kudaybek προσφέρθηκε εθελοντικά και άρχισε να υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Η Κρατική Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας του Κιργιστάν ανακοίνωσε ότι οι απόψεις του Kudaybek είναι «σε αντίθεση με τη θέση των επίσημων αρχών του Κιργιστάν», προσθέτοντας πως «το Κιργιστάν τηρεί ουδετερότητα στα γεγονότα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Ο Kudaybek διερευνάται επί του παρόντος βάσει του άρθρου του Ποινικού Κώδικα που κυρώνει τη συμμετοχή Κιργιζίων πολιτών σε ένοπλες συγκρούσεις ή εχθροπραξίες σε ξένη χώρα. Εάν κριθεί ένοχος, κατά την επιστροφή του στο Κιργιστάν θα μπορούσε να φυλακιστεί για πέντε έως οκτώ χρόνια.

Για το Κιργιστάν, τέτοιοι εξτρεμιστές αποτελούν μεγάλη απειλή για την ασφάλεια. Αν και οι ηγέτες στο Μπισκέκ είναι ενθουσιασμένοι με τις δραστηριότητες του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και υποστηρίζουν την περαιτέρω ενσωμάτωση των τουρκόφωνων χωρών, είναι καχύποπτοι για τους υπερεθνικιστές εξτρεμιστές που θέλουν να ιδρύσουν ένα Μεγάλο Τουρκιστάν σε βάρος του Κιργιστάν και άλλων τουρκικών χωρών.

Παρά το γεγονός ότι οι τουρκικές χώρες επιθυμούν στενότερη συνεργασία, δε θέλουν να θυσιάσουν την κυριαρχία τους για να σχηματίσουν μια ενιαία οντότητα, με εξαίρεση την Τουρκία, η οποία υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βλέπει τον εαυτό της ως ηγέτη και κέντρο του Τουρκικού Κόσμου. Μια τόσο ισχυρή Τουρκία θα άλλαζε φυσικά δραματικά τη γεωπολιτική κατάσταση και την ισορροπία στην Κεντρική Ασία, κάτι που η Μόσχα θέλει να αποφύγει.

Γι' αυτόν το λόγο η Μόσχα βρίσκει προβληματική την ενίσχυση της παντουρκικής ιδεολογίας, ιδιαίτερα από την στιγμή που τώρα επιδεικνύουν προθυμία να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στο ουκρανικό πεδίο μάχης. Αν και αυτό το συγκεκριμένο τάγμα δε θα ισοδυναμεί με τίποτα στην Ουκρανία, η ιδεολογία τους εξαπλώνεται, σε συνδυασμό με την εμπειρία μάχης, κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την ασφάλεια όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά και για άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail