Ήπια Επέκταση της ΑΟΖ

Εδώ και μία 48ετία διαρκεί μία διένεξη Τουρκίας και Ελλάδος για τις θαλάσσιες ζώνες (ΑΟΖ) στο Αιγαίον πέλαγος και για τα χωρικά ύδατα 12 μιλίων. Η μεν Τουρκία μηχανεύεται διάφορα δόγματα όπως το casus belli, τη «Γαλάζια πατρίδα» και προσφάτως, το Τουρκολυβικό μνημόνιο, οι δε Ελληνικές κυβερνήσεις, είτε από αμφιβολίες, εάν πράγματι υπάρχει πλούτος (αυταπόδεικτος) στα νησιά που απαρνήθηκε η Τουρκία το 1913-14, είτε διότι αποθαρρύνονται από τις μεγάλες δυνάμεις, διστάζουν ν’ ασκήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος.

Από: energia.gr - Του Κώστα Κόλμερ

Ιδού όμως όπου η Ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίσις και η παγκόσμιος τεχνολογική πρόοδος αποδεικνύουν ότι οι διενέξεις για τις θάλασσες στερούνται νοήματος και ότι χρειάζεται πολιτικό θάρρος διά να προχωρήσουν οι δέουσες λύσεις.

Υπό την πίεση της νέας ανατιμήσεως του αργού πετρελαίου, ο Ελληνικός εφοπλισμός μεταφέρει Ρωσικό αργό στις αγορές της δύσεως και LNG αέριο από την Αμερική στην Ευρώπη. Για την ζωτική ανάγκη Ενεργείας δεν υπάρχουν σύνορα, προορισμοί και περιορισμοί – μόνον κορεσμοί των τερματικών εγκαταστάσεων και διαταραχή της Προσφοράς.  Έτσι, οι τιμές του αργού υπεχώρησαν κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι και όχι από την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων και παρά την μείωση της παραγωγής του φιλορωσικού ΟΠΕΚ και της Σαουδικής Αραβίας.

Σημαντικές  γεωπολιτικές προτεραιότητες αφύπνισαν την Ελληνική κυβέρνηση που υπέγραψε (με κόστος) συμφωνίες με την Ιταλία και Αίγυπτο για τον καθορισμό των αμοιβαίων ΑΟΖ. Με την Ιταλία συνδέεται η Ελλάς με ηλεκτρικό καλώδιο και με την Αίγυπτο υπογράφει συμφωνία για την μεταφορά ηλεκτρισμού με θαλάσσιο καλώδιο που τέμνει το Τουρκολυβικό μνημόνιο χωρίς καμία διαμαρτυρία της Τουρκίας είτε της Λιβύης. Σύντομα αρχίζουν έρευνες νοτιοδυτικώς της Πελοποννήσου και Κρήτης από την Αμερικανική Έξον-Μόμπιλ που δεν πτοείται από κανένα.

Δύο αγωγοί φυσικού αερίου διασχίζουν την Ελλάδα προς την Αδριατική και την Βουλγαρία – συντόμως και προς Σκόπια χωρίς να «στασιάζονται» από παραδοσιακούς σκεπτικισμούς. Η Αλβανία συντόμως θα ενδώσει στην διαιτησία του ΔΔ της Χάγης με την Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί την μελέτη του αγωγού East Med παρά τις επιφυλάξεις του Αμερικανικού Στέητ Ντιπάρτμεντ, προκειμένου να υπάρξει ένας αγωγός ΦΑ που να μην εξαρτάται από την Ρωσία είτε από την Τουρκία. Αργά αλλά σταθερά θα γίνεται κατανοητή η ανάγκη του East Med για να τροφοδοτούν την Ευρώπη τα κοιτάσματα ΦΑ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Η διασύνδεση της Κρήτης με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδος άρχισε και συντόμως επεκτείνεται εις τρόπον ώστε να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της Μεγαλονήσου.

Τα νησιά του Αιγαίου διασυνδέονται ηλεκτρικά κι αυτά με χρήματα της Ευρωπαϊκής Κοινότητος και παύουν να εξαρτώνται από τοπικά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, ρυπαίνοντα και με υψηλό κόστος λειτουργίας και συντήρησης , εις βάρος του Ελλαδικού καταναλωτού. Όταν το διασυνδεμένο δίκτυο φθάσει στις …Οινούσες , όλος ο βυθός του Αιγαίου θα είναι στρωμένος με ηλεκτροφόρα καλώδια, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ κ.Κωστής Σταμπολής σε άρθρο του στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (20.11.22). Αιτία πολέμου δεν τίθεται βεβαίως για την ηλεκτρική επάρκεια του Τουρισμού και των κατοίκων των νήσων.

Αιολικά πάρκα σαν εκείνα της Βορείου θαλάσσης σύντομα θα αναπτυχθούν στο Αιγαίον και πέραν των 6 μιλίων χωρικών υδάτων, με ή χωρίς την συγκατάθεση της Τουρκίας, που αργά ή γρήγορα θα συμφωνήσει και υπό διεθνή πίεση θα δεχθεί να χαράξει τις θαλάσσιες ζώνες που προβλέπει το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο όπως έχει κάνει στον Εύξεινο Πόντο μία κατ’ εξοχήν «κλειστή θάλασσα» (ΣΣ: όχι όμως το Αιγαίον, με τρείς εξόδους μεταξύ των οποίων και η …Αλεξανδρούπολις).

Η ανθρωπότης προχωρεί και επιλύει σιγά-σιγά τα προβλήματα ενεργείας χωρίς αξιώματα και μεγαλοϊδεατικά  δόγματα. Υπό την Ενεργειακή πίεση, ο Λίβανος και το Ισραήλ - εμπόλεμες μεταξύ των χώρες, τελικά - συμφώνησαν για την αξιοποίηση υποθαλασσίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου μέσα στις εθνικές ΑΟΖ τους. Το ίδιο θα συμβεί με τις ΑΟΖ του Αιγαίου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail