Αρχίζει να ξετυλίγεται η επικίνδυνη ουκρανική βλακεία της Ουάσιγκτον;

RescueWarrior / Pixabay
Την περασμένη εβδομάδα ο κόσμος βρισκόταν στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου, καθώς ο χρηματοδοτούμενος από τις ΗΠΑ πρόεδρος της Ουκρανίας, Βλαντιμίρ Ζελένσκι, προέτρεψε το ΝΑΤΟ να αναλάβει στρατιωτική δράση για έναν πύραυλο που προσγειώθηκε στο πολωνικό έδαφος. "Πρόκειται για μια ρωσική πυραυλική επίθεση στη συλλογική ασφάλεια! Πρόκειται για μια πραγματικά σημαντική κλιμάκωση. Απαιτείται δράση", δήλωσε ο Ζελένσκι αμέσως μετά την προσγείωση του πυραύλου.

ronpaulinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα. Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από την Ουκρανία – πιθανότατα ένα ατύχημα στην ομίχλη του πολέμου. Αν ήταν στην πραγματικότητα ένας ρωσικός πύραυλος, φυσικά, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως ο Ζελένσκι δε φαινόταν να ενοχλείται από την προοπτική του κόσμου να ανατιναχτεί, αν κρίνουμε από την απερίσκεπτη ρητορική του.

Ενώ ο Ζελένσκι αντιμετωπίζεται ως άγιος από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, την κυβέρνηση Μπάιντεν και τα δύο κόμματα στο Κογκρέσο, κάτι πρωτοφανές συνέβη αυτή τη φορά: η κυβέρνηση Μπάιντεν απώθησε. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, πολλές κλήσεις Ζελένσκι προς τον Μπάιντεν ή το ανώτερο προσωπικό του Μπάιντεν έμειναν αναπάντητες.

Όταν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν απάντησε τελικά στην κλήση του Ζελένσκι, φέρεται να είπε «να είστε προσεκτικοί» με τους ισχυρισμούς πως η Ρωσία βρισκόταν πίσω από τους πυραύλους που προσγειώθηκαν στην Πολωνία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε να αμφισβητεί δημόσια τη συνεχιζόμενη επιμονή του Ζελένσκι ότι η Ρωσία εκτόξευσε πυραύλους στην Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ. Μετά από δύο ημέρες αντίθεσης της Ουάσιγκτον στους ισχυρισμούς του, ο Ζελένσκι τελικά, κάπως, υποχώρησε.

Ακούσαμε φήμες για απογοήτευση του Προέδρου Μπάιντεν για την ατελείωτη ικεσία και αχαριστία του Ζελένσκι για τα 60 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια που του δώρισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά αυτό είναι το πιο ξεκάθαρο δημόσιο παράδειγμα της αποδοχής της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι έχει «πρόβλημα Ζελένσκι».

Ο Ζελένσκι πρέπει να είχε καταλάβει πως η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες γνώριζαν ότι δεν ήταν ρωσικός πύραυλος. Λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες δυνατότητες πληροφοριών των ΗΠΑ σε αυτήν την εμπόλεμη ζώνη, είναι πιθανό η αμερικανική κυβέρνηση να γνώριζε σε πραγματικό χρόνο πως οι πύραυλοι δεν ήταν ρωσικοί. Το να ισχυριστεί το αντίθετο ο Ζελένσκι φαινόταν σχεδόν αβάσιμο. Και φαίνεται για πρώτη φορά, πως η Ουάσιγκτον παρατήρησε.

Ως αποτέλεσμα, υπήρξε μια μικρή – αλλά ελπίζουμε ότι αυξάνεται – εξέγερση μεταξύ των συντηρητικών στην Ουάσιγκτον για αυτό το επικίνδυνο επεισόδιο. Η βουλευτής της Τζόρτζια, Marjorie Taylor-Greene εισήγαγε νομοθεσία που απαιτεί έλεγχο των δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποστέλλονται στην Ουκρανία – με ίσως περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια στα σκαριά. Το ψήφισμα έχει επί του παρόντος έντεκα συνυποστηρικτές.

Ο βουλευτής Matt Gaetz δήλωσε δημόσια ότι δε θα ψήφιζε ούτε ένα ακόμη δολάριο για την Ουκρανία. Άλλοι, όπως ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Paul Gosar (R-AZ), έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Σε πρόσφατο Tweet, ο εκπρόσωπος Γκοσάρ χαρακτήρισε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία «διεφθαρμένη επιχείρηση ξεπλύματος χρήματος». Καθώς οι συνέπειες από την πρόσφατη κατάρρευση της ανταλλαγής κρυπτογράφησης FTX δείχνουν πιθανή πολιτική διαφθορά, οι ισχυρισμοί του μπορεί να αποδειχθούν ακριβείς.

Όταν ο γερουσιαστής Paul εισήγαγε μια τροποποίηση στο τεράστιο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία, ζητώντας από κάποιον να ελέγξει τα κονδύλια, γελοιοποιήθηκε και δέχθηκε επίθεση. Περίπου επτά μήνες αργότερα, η θέση του φαίνεται πολύ πιο αποδεκτή. Και αυτό είναι καλό.

Όταν τελικά η πολεμική υστερία της Ουκρανίας σβήσει –όπως η υστερία του Covid έπεσε πριν από αυτήν– θα γίνει προφανές σε πολύ περισσότερους Αμερικανούς τι απόλυτο φιάσκο ήταν όλο αυτό. Ας ελπίσουμε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία όταν πάρουν τη Βουλή τον Ιανουάριο. Δεν μπορεί να έρθει πιο σύντομα!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail