Σε κατάσταση συναγερμού Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ – Φοβούνται αποχή και χαλαρή ψήφο

–Πονοκέφαλος για τα κόμματα η απογοήτευση των πολιτών και η χαμηλή συσπείρωση

–Σε προεκλογικές περιοδείες Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας

Σε μια μακρά (παρατεταμένη) προεκλογική περίοδο έχει εισέλθει η χώρα, με απροσδιόριστο –αυτήν τη στιγμή– τον ακριβή χρόνο που οι πολίτες θα κληθούν να εκδώσουν την ετυμηγορία τους ως προς την επόμενη ημέρα για τη χώρα.

Από: Το Παρόν

Οι επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων πυκνώνουν τις περιοδείες τους εντός κι εκτός λεκανοπεδίου, αλλά και τις δημόσιες παρεμβάσεις τους, ενώ η πολιτική αντιπαράθεση εξελίσσεται σε υψηλούς τόνους.

Κοινός παρονομαστής ανησυχίας και στα δύο κόμματα εξουσίας (Νέα Δημοκρατία – ΣΥΡΙΖΑ) η επιδείνωση της καθημερινότητας των πολιτών, που τροφοδοτεί την απογοήτευση και την απαισιοδοξία τους. Για ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας –με βάση τις δημοσκοπήσεις– ως κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία αποδείχθηκε κατώτερη των προσδοκιών που είχε προεκλογικά δημιουργήσει.

Ενώ, από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ –για ένα ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας– δεν συνιστά αξιόπιστη και αποτελεσματική εναλλακτική λύση.

Ισχυρή απόδειξη των παραπάνω η χαμηλή συσπείρωση που καταγράφουν αμφότερα τα κόμματα αλλά και το γεγονός ότι μερίδα (12%) των ψηφοφόρων τους μετακινούνται στην γκρίζα περιοχή των αναποφάσιστων. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αδιαφορία (α­προθυμία) της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών να γίνουν αποδέκτες των μηνυμάτων που εκπέ­μπουν οι δύο πόλοι εξουσίας γεννούν ζωηρούς φόβους ως προς τον βαθμό συμμετοχής στις ερχόμενες εκλογές. Η αποχή από τις κάλπες είναι ο ένας μεγάλος κίνδυνος που ελλοχεύει. Ο άλλος, και ο πλέον σοβαρός κυρίως για τα δύο μεγάλα κόμματα, είναι η… χαλαρή ψήφος.

Ειδικά στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική. Δηλαδή, οι ψηφοφόροι, με το σκεπτικό ότι αυτοδυναμία δεν πρόκειται να επιτευχθεί, άρα θα διεξαχθούν και επαναληπτικές εκλογές, να επιλέξουν ένα από τα μικρότερα κόμματα. Στέλνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μήνυμα διαμαρτυρίας είτε προς τη Νέα Δημοκρατία –κυρίως– είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν η συγκεκριμένη τάση πάρει μεγάλες διαστάσεις, μπορεί να επιφέρει σημαντικές ανατροπές και να τινάξει στον αέρα τους σχεδιασμούς τόσο του Κυρ. Μητσοτάκη όσο και του Αλ. Τσίπρα.

Η ανησυχία για το ενδεχόμενο να επικρατήσει η λογική της χαλαρής ψήφου είναι περισσότερο εμφανής στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας. Κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα, ο πρωθυπουργός έ­χει υπογραμμίσει την κρισιμότητα των πρώτων εκλογών, με την επισήμανση ότι από το αποτέλεσμά τους θα κριθούν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Επιμένει σταθερά στο αφήγημα της αυτοδυναμίας ή μιας κυβέρνησης υπό την αυστηρή καθοδήγηση της Νέας Δημοκρατίας.

Έχει χαρακτηρίσει «διαλυτικό στοιχείο» και «ύπουλη παγίδα» την απλή αναλογική. «Η χώρα δεν έχει ανάγκη από χαλαρές ψήφους και θολά μηνύματα», τόνισε στην προ ημερών περιοδεία του στην Αχαΐα. «Δεν πρέπει οι αποφάσεις μιας κυβέρνησης να χάνονται στους διαδρόμους των κομματικών παζαριών», πρόσθεσε, αναφερόμενος προφανώς στις δυσχέρειες που μπορεί να υπάρξουν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό. Για να καταλήξει: «Χρειάζονται καθαρές λύσεις», υπονοώντας την αυτοδυναμία. Είναι αυτονόητο ότι στη Νέα Δημοκρατία θα αντιμετωπίσουν τις πρώτες εκλογές ως… τελικές, με στόχο να επιτύχουν ένα ποσοστό τέτοιο που θα δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές. Αν και κανείς από την ηγεσία δεν το ομολογεί ανοιχτά, ο πήχης έχει μπει στο 32% – 33% και πάνω, οπότε –εκτιμούν– θα είναι εύκολο στις επαναληπτικές να φτάσουν στο 38%, που δίνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στην αντίπερα όχθη, από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπέμπεται η ίδια ανησυχία, αλλά είναι προφανές ότι η προεκλογική στρατηγική του κόμματος θα κινείται πάνω σε αυτήν τη λογική. Της μεγαλύτερης συσπείρωσης και της κινητοποίησης των πολιτών για μαζική συμμετοχή στις εκλογές.

Αντιλαμβάνονται στην Κουμουνδούρου ότι αν επικρατήσει ευρύτερα η λογική της χαλαρής ψήφου, οι κίνδυνοι και για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σοβαροί, καθώς είναι πιθανό μερίδα ψηφοφόρων του κόμματος στις πρώτες κάλπες να στηρίξει ένα από τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, με την προοπτική στις δεύτερες να επιστρέψει στη βάση της και να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μια τέτοια περίπτωση ωστόσο το κόμμα μπορεί να περιοριστεί σε χαμηλό ποσοστό, σε βαθμό που η κατάσταση να μην είναι αναστρέψιμη στις δεύτερες εκλογές.

Πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει βάλει τον πήχη για τις πρώτες εκλογές στο 27% και πάνω.


Κυβέρνηση συνεργασίας θέλει ο Ευ. Βενιζέλος και κάνει σχέδια!

Στο μπλοκ των πολιτικών, επιχειρηματιών, ιδιοκτητών Μέσων Ενημέρωσης που προωθούν την… ιδέα της κυβέρνησης συνεργασίας –για διαφορετικούς λόγους η κάθε πλευρά– έχει προσχωρήσει ο Ευ. Βενιζέλος. Για την ακρίβεια, έχει αναλάβει καθήκοντα… χορηγού επικοινωνίας! «Γιατί πρέπει να εγκλωβιστούμε στο μοντέλο της αυτοδύναμης μονοκομματικής κυβέρνησης;», διερωτήθηκε προ ημερών. Και σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα «τις μεγάλες αποφάσεις τις έχουν λάβει κυβερνήσεις συνεργασίας».

Αναφορά που, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε ποικίλα σχόλια, ως επί το πλείστον επικριτικά, με βουλευτές να επισημαίνουν και να… υπενθυμίζουν ότι κυβερνήσεις συνεργασίας υπέγραψαν Μνημόνια, έκοψαν μισθούς και συντάξεις, «κούρεψαν» τα ομόλογα κ.ά. Επίσης κυβέρνηση συνεργασίας υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών κ.λπ.

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι η… επιμονή του Ευ. Βενιζέλου με την κυβέρνηση συνεργασίας δεν είναι και τόσο… άδολη. Θεωρούν ότι ελπίζει πως αν μετά τις εκλογές σχηματιστεί κυβέρνηση δύο ή τριών κομμάτων, θα κληθεί και εκείνος να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο. Άλλωστε είναι διάχυτη η αίσθηση ότι ο πρώην υπουργός πιστεύει πως εντελώς άδικα και πρόωρα βγήκε εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής. Και σίγουρα θα ήθελε να επιστρέψει για να αποκαταστήσει την πολιτική φήμη του και να φιλοτεχνήσει την υστεροφημία του. Αν θα ευοδωθούν τα σχέδια και οι φιλοδοξίες του, θα φανεί σε μερικούς μήνες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail