Θα καταλάβει ποτέ ο Πούτιν ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο;

Sergei Savostyanov, TASS
Πριν από δύο ημέρες δημοσίευσα το άρθρο του Mike Whitney που προβλέπει το ρόλο της Ουκρανίας που θα φέρει η χειμερινή επίθεση της Ρωσίας. Το αν θα συμβεί ή όχι μένει να φανεί, αλλά ο Whitney έχει δίκιο με την έννοια ότι αυτό πρέπει να κάνει η Ρωσία για να αποτρέψει τη διεύρυνση της σύγκρουσης στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και να φέρει τη σύγκρουση σε ευνοϊκή κατάληξη για τη Ρωσία. [https://www.freepen.gr/2022/11/blog-post_382.html

Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς - paulcraigroberts.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ήδη παρατεταμένη σύγκρουση, η οποία καθυστέρησε ανόητα για 8 χρόνια ενώ το Κρεμλίνο εναπόθεσε λάθος τις ελπίδες του στη Συμφωνία του Μινσκ, αποδείχθηκε μια στρατηγική γκάφα που επέτρεψε τη συμμετοχή ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, κυρώσεις που διέκοψαν τις ρωσικές επιχειρήσεις, δύο νέα μέλη του ΝΑΤΟ πρόθυμα να φιλοξενήσουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και περισσότερες προκλήσεις για τη διέλευση της κόκκινης γραμμής, όπως η εκτέλεση Ρώσων αιχμαλώτων και οι επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream και στη γέφυρα της Κριμαίας. 

Μακριά από το να περιορίσει τη σύγκρουση, η «περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση» του Πούτιν την επέκτεινε πολύ. Σήμερα έχουμε, για άλλη μια φορά, τη Ρωσία να πολεμά στο δικό της έδαφος, αυτή τη φορά με ανεπαρκή στρατεύματα και χωρίς εφεδρεία και ανίκανη να συγκρατήσει τις μπροστινές γραμμές που δημιούργησε αρχικά ο ρωσικός στρατός. Πράγματι, ο μεγάλος χρόνος που χρειάζεται ο Πούτιν για να ενισχύσει τους σκληρά πιεσμένους στρατιώτες του εγείρει το ερώτημα εάν η Ρωσία έχει μόνιμο στρατό ή τίποτα άλλο εκτός από πυρηνικά όπλα με τα οποία μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Εάν ισχύει αυτό, καθώς η μια ανεφάρμοστη ρωσική κόκκινη γραμμή μετά την άλλη πέφτει ανυπεράσπιστη, οι προκλήσεις θα συνεχιστούν μέχρις ότου οι μόνες επιλογές του Κρεμλίνου είναι η παράδοση ή ο πυρηνικός πόλεμος.

Τις τελευταίες ημέρες το Κρεμλίνο επέτρεψε στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας περιορισμένες επιθέσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας, τις προμήθειες καυσίμων, τους σιδηροδρόμους και τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου της Ουκρανίας. Σταματώντας να προστατεύει την ικανότητα του Κιέβου να διεξάγει πόλεμο κατά των ρωσικών δυνάμεων, το Κρεμλίνο έδειξε για πρώτη φορά κάποια αναγνώριση πως η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο και δε διεξάγει αστυνομική επιχείρηση που περιορίζεται στην προστασία των κατοίκων του Ντονμπάς. Ωστόσο, ο Πούτιν αρνείται να κλείσει την Ουκρανία, κάτι που η Ρωσία μπορεί εύκολα να κάνει, και, ως εκ τούτου, η Ρωσία συνεχίζει να υφίσταται άσκοπες απώλειες μεταξύ του περιορισμένου αριθμού των επαγγελματικών στρατευμάτων της. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δίνει διαβεβαιώσεις πως η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να επιφέρει αλλαγή καθεστώτος στο Κίεβο. Ο Πεσκόφ μας διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση Ζελένσκι δεν είναι στόχος. [https://www.freepen.gr/2022/11/blog-post_412.html]

Η εγγύηση του Πεσκόφ που δόθηκε στον Ζελένσκι δεν ενθαρρύνει τις διαπραγματεύσεις που εξακολουθεί να επιθυμεί το Κρεμλίνο, αλλά πείθει την Ουάσιγκτον ότι το Κρεμλίνο είναι αβέβαιο για την έκβαση του πολέμου και επιθυμεί να τερματίσει τον πόλεμο προτού διευρυνθεί περαιτέρω και το Κρεμλίνο ντρέπεται περαιτέρω για ανεφάρμοστες ρωσικές κόκκινες γραμμές που θα παραβιαστούν. Φαίνεται πως η εγγύηση του Πεσκόφ στον Ζελένσκι υποδηλώνει μια χειμερινή επίθεση που περιορίζεται στην ανακατάληψη των εδαφών που χάθηκαν από τις ουκρανικές επιθέσεις.

Μια τόσο περιορισμένη επιχείρηση δε θα πετύχαινε τίποτα. Η Ουάσιγκτον παρέχει όπλα αυξανόμενης εμβέλειας στον ουκρανικό στρατό, όπλα που μπορούν να φτάσουν στο ρωσικό έδαφος από τη δυτική Ουκρανία έξω από την περιοχή περιορισμένης επιχείρησης του Πούτιν. Αυτό θα αναγκάσει τον Πούτιν να πάει επιτέλους στον πόλεμο, και αυτή την στιγμή η Δύση μπορεί να έχει πείσει τον εαυτό της πως τα αμερικανικά και πολωνικά στρατεύματα που αναπτύσσονται πρέπει να πάνε στην άμυνα της Ουκρανίας.

Η ανησυχία μου παραμένει όπως ήταν πάντα – ότι η «περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση» του Πούτιν στέλνει όλα τα λανθασμένα σήματα στη Δύση και της παρέχει το χρόνο να εμπλακεί όλο και περισσότερο. Επιμένω σε αυτό που είπα στην αρχή: η Ρωσία χρειαζόταν μια δραματική γρήγορη και συντριπτική νίκη που θα έδινε στη Δύση ξεκάθαρη αντίληψη πως η Μόσχα έχει πράγματι κόκκινες γραμμές και η άρνηση της Δύσης να ανταποκριθεί στις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια έχει δραματικές συνέπειες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail