Οι τιμές του σιταριού αυξάνονται μετά την έξοδο της Ρωσίας από τη συμφωνία σιτηρών. Ο ΟΗΕ τρέχει να σώσει τη Συμφωνία ΟΗΕ

Maksym Kaharlytskyi / unsplash.com
Freepen.gr - Έχουν περάσει δύο ημέρες από τότε που η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας αφού ένα σμήνος drones στόχευσε τουλάχιστον ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο από το ναυτικό της Μαύρης Θάλασσας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού εκτινάχθηκαν στα ύψη τη Δευτέρα καθώς οι έμποροι βλέπουν να συσφίγγουν τα παγκόσμια αποθέματα μετά την έξοδο της Ρωσίας.

Η Μόσχα ανέστειλε αμέσως τη συμμόρφωσή της με τη συμφωνία για τα σιτηρά, γνωστή ως Πρωτοβουλία για τα σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας, η οποία δημιουργήθηκε και ξεκίνησε τον Ιούλιο και τερμάτισε τον πεντάμηνο ρωσικό αποκλεισμό των λιμανιών της Ουκρανίας. Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν στη συμφωνία, επιτρέποντας την ασφαλή διέλευση φορτηγών πλοίων μέσα και έξω από τα λιμάνια της Ουκρανίας για να μεταφέρουν αγροτικά αγαθά σε όλο τον κόσμο.

Η συμφωνία ήταν επιτυχής, καθώς τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι οι εξαγωγές της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας αυξήθηκαν μετά την υπογραφή της συμφωνίας στα τέλη του καλοκαιριού.

Αλλά αυτό που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας περιγράφει ως «μαζική» επίθεση με drones στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας στην πόλη-λιμάνι της Κριμαίας, Σεβαστούπολη, εκτροχίασε όλες τις ελπίδες για συνέχιση της συμφωνίας καθώς η Μόσχα αποχώρησε.

Ο Charlie Sernatinger, παγκόσμιος επικεφαλής συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σιτηρών στην ED&F Man Capital Markets Inc. στο Σικάγο, δήλωσε στο Bloomberg την Κυριακή πως οι τιμές των σιτηρών κινούνται υψηλότερα.

Ο Sernatinger έχει δίκιο. Το σιτάρι στο Σικάγο εκτινάχθηκε σχεδόν 8% στα 8,9325 δολάρια το μπουσέλ το πρωί της Δευτέρας.

Ο Andrey Sizov, Ρώσος αναλυτής σιτηρών στη SovEcon, είπε στη WSJ ότι πολλά κεφάλαια θα πρέπει να αγοράσουν στις αγορές σιτηρών τη Δευτέρα για να καλύψουν τις θέσεις τους.

Οι τιμές του καλαμποκιού, του σογιέλαιου και της σόγιας ήταν επίσης υψηλότερες.

Εν τω μεταξύ, ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες προσπαθούσε να ανατρέψει τη ρωσική αναστολή. Επίσης, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προσπαθούσε να σώσει τη συμφωνία, σύμφωνα με τη WSJ.

Καμία αποστολή σιτηρών δε διήλθε από τον ασφαλή διάδρομο της Μαύρης Θάλασσας για την Κυριακή, αν και η Τουρκία, η Ουκρανία και ο ΟΗΕ συμφώνησαν να διέλθουν από τη Μαύρη Θάλασσα 14 πλοία σιτηρών τη Δευτέρα.

Αυτό που είναι δύσκολο να προβλεφθεί είναι πόσο υψηλότερες θα είναι οι τιμές των σιτηρών εάν ανασταλεί η συμφωνία ασφαλούς διέλευσης που εγγυάται η Ρωσία, χωρίς σχέδια από τη Μόσχα (μέχρι στιγμής) να την επεκτείνει. Αυτό μπορεί να βαθύνει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση και να ωθήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους πιο κοντά στην πείνα.

Σύμφωνα με τον Joe Davis, διευθυντή πωλήσεων εμπορευμάτων στη χρηματιστηριακή εταιρεία Futures International LLC που εδρεύει στο Σικάγο, αναμένει πως «τα Ηνωμένα Έθνη, με την Ουκρανία και την Τουρκία, θα συνεχίσουν τη συμφωνία για τα σιτηρά παρά την αποχώρηση της Ρωσίας», προσθέτοντας ότι η αγορά σιταριού θα είναι ασταθής καθώς οι έμποροι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα.

«Θα χάσετε κάποιο σιτηρό στην παγκόσμια αγορά από την Ουκρανία... και κανείς δε θα βασιστεί στο να το βγάλει από εκεί αν δεν είναι ήδη στο νερό», δήλωσε ο στρατηγός της Commonwealth Bank of Australia, Tobin Gorey. Αυτό σημαίνει ότι οι προμήθειες θα πρέπει να προμηθεύονται από αλλού.

Όλα αυτά έρχονται καθώς χώρες από την Ευρώπη μέχρι τη Μέση Ανατολή έχουν έλλειψη τροφίμων, καυσίμων και λιπασμάτων. 

* απόδοση από zerohedge.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail