Μια Ρωσο-Ουκρανική κατάπαυση του πυρός δεν είναι τόσο τραβηγμένο σενάριο όσο πολλοί μπορεί να νομίζουν

Η τελευταία φάση της Ουκρανικής σύγκρουσης, η οποία είναι στην πραγματικότητα ένας πόλεμος υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας μέσω αυτής της καταρρέουσας πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας, μπορεί να καταλήξει σε κατάπαυση του πυρός νωρίτερα από ό,τι θα περίμεναν πολλοί. Προς το παρόν, και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να επιδιώκουν επίσημα μαξιμαλιστικά αποτελέσματα, αλλά ένα είδος αδιεξόδου επέρχεται γρήγορα κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου (Line Of Control - LOC). Αυτό οφείλεται σε τρεις παράγοντες: τη μερική επιστράτευση από τη Ρωσία έμπειρων εφέδρων που οχυρώνουν την LOC, την καταστροφή της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας που δημιουργεί κοινωνικοοικονομικά και στρατιωτικό χάος πίσω από την LOC και τις περιορισμένες στρατιωτικοβιομηχανικές δυνατότητες της Δύσης που οδηγούν σε αναπόφευκτη μείωση της κλίμακας, της έκτασης και του ρυθμού της θανατηφόρας υποστήριξης προς το Κίεβο.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Εν μέσω της σύγκλισης αυτών των τριών αλληλένδετων τάσεων, οι ΗΠΑ σηματοδοτούν ήδη το άνοιγμα τους να προχωρήσουν ανεπίσημα πέρα ​​από το μαξιμαλιστικό αποτέλεσμα του αντιπροσώπου τους στην ουκρανική σύγκρουση. Αυτό αποδεικνύεται από τρεις πρόσφατες εξελίξεις: 

- την ψυχολογική δράση της κυβερνώσας ελίτ των Δημοκρατικών με στόχο να χειραγωγήσει το κοινό ώστε να πιστεύει ότι η προαναφερθείσα μείωση της στρατιωτικής υποστήριξης οφείλεται σε μια άλλη συνωμοσία του Russiagate.

- την Κυβέρνηση Μπάιντεν που φέρεται να πιέζει τον Ζελένσκι να υποχωρήσει στην απαγόρευση που επέβαλε από μόνος του να διεξάγει συνομιλίες με τη Ρωσία· 

- και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να μεσολαβήσει η Ινδία σε έναν νέο γύρο συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας όποτε είναι η κατάλληλη στιγμή.

Η τελευταία αναφερθείσα εξέλιξη που αναφέρθηκε από τους New York Times έχει τεράστια σημασία από τη στιγμή που ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Jaishankar (EAM) επισκέπτεται τη Μόσχα από τις 7 έως τις 8 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συζητήσει το φάσμα της στρατηγικής συνεργασίας της ανερχόμενης Μεγάλης Δύναμής του με τη Ρωσία. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο πως το ταξίδι του προηγήθηκε την προηγούμενη μέρα από το άρθρο τους σχετικά με την πιθανότητα η Ινδία να μεσολαβήσει για την ειρήνη μεταξύ των Ουκρανών πληρεξούσιων των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Κατά πάσα πιθανότητα, θα διερευνήσει την πιθανότητα η χώρα του να διαδραματίσει έναν τέτοιο ρόλο όποτε είναι η κατάλληλη στιγμή, κάτι που μπορεί να είναι αργά ή γρήγορα για τους λόγους που αναφέρθηκαν στις δύο προηγούμενες παραγράφους.

Δεδομένου πως οι παρατηρητές προβλέπουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα σημειώσουν μεγάλα πολιτικά κέρδη μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, θα μπορούσε στη συνέχεια να δημιουργηθεί το «δημόσιο πρόσχημα» για τη μείωση της θανατηφόρας βοήθειάς τους προς το Κίεβο από τις ΗΠΑ, όπως εξηγήθηκε προηγουμένως λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων του στρατιωτικο-βιομηχανικού συγκροτήματός τους. Προτού συμβεί αυτό, προκύπτει επομένως πως οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να διερευνήσουν πόσο δεκτική θα ήταν η Ρωσία προς την Ινδία παίζοντας το μεσολαβητικό ρόλο που ανέφεραν οι New York Times την ημέρα πριν από το ταξίδι του ΕΑΜ Jaishankar στη Μόσχα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Κρεμλίνο θα συμφωνούσε με αυτό, λαμβάνοντας υπόψη την άνευ προηγουμένου στενότητα των σχέσεών τους που έχουν επεκταθεί πλήρως από το Φεβρουάριο.

Η Ινδία έχει αναδειχθεί επιτυχώς ως ο γεωστρατηγικός βασιλιάς στο Νέο Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ του Golden Billion της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και των από κοινού BRICS - και του SCO του Παγκόσμιου Νότου του οποίου αποτελεί μέρος, ως αποτέλεσμα της προσεκτικής εξισορρόπησης μεταξύ των δύο ντε φάκτο μπλοκ. Η διαμεσολάβηση του Νέου Δελχί μεταξύ των πληρεξουσίων της Μόσχας και της Ουάσιγκτον στο Κίεβο θα επιβεβαίωνε δημόσια ότι η Ινδία είναι πράγματι η αναντικατάστατη δύναμη εξισορρόπησης στην παγκόσμια συστημική μετάβαση, που ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Ο καθένας θέλει να επιταχύνει την άνοδο του κοινού τους εταίρου ως ανεξάρτητου πόλου επιρροής στην αναδυόμενη παγκόσμια τάξη πραγμάτων, αν και για διαφορετικούς λόγους, για τον οποίο είναι πιθανό να συμφωνήσουν να δώσουν στην Ινδία αυτόν τον κεντρικό διπλωματικό ρόλο.

Φυσικά, υπάρχουν και αρκετές μεταβλητές που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν αυτό το αμοιβαία επωφελές σενάριο για την τελική κατάπαυση του πυρός στην ουκρανική σύγκρουση. Ορισμένα εθνοφασιστικά στοιχεία σε αυτήν την καταρρέουσα πρώην Σοβιετική Δημοκρατία μπορεί να σαμποτάρουν την ειρηνευτική διαδικασία, όπως και οι μερικοί προστάτες τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει τα δικά του συμφέροντα να διαιωνίζει επ' αόριστον αυτόν τον πόλεμο αντιπροσώπων που θα μπορούσε ενδεχομένως να το φέρει σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, όσοι βρίσκονται στις μόνιμες στρατιωτικές, μυστικές και διπλωματικές γραφειοκρατίες των ΗΠΑ («βαθύ κράτος») που έχουν παρόμοια συμφέροντα να συνεχίσουν αυτή τη σύγκρουση θα μπορούσαν επίσης να εμποδίσουν αυτό το σενάριο. Επομένως, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Ινδία θα μεσολαβήσει για κατάπαυση του πυρός.  

Ωστόσο, η τελευταία σειρά γεγονότων που εξηγήθηκε στις δύο πρώτες παραγράφους αυτής της ανάλυσης, μαζί με το γεγονός ότι όλα συνέβησαν εν όψει του ταξιδιού του ΕΑΜ Jaishankar στη Μόσχα, υποδηλώνει έντονα πως ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί με επιρροή βρίσκονται στο ίδιο σημείο. λαμβάνοντας τουλάχιστον σοβαρά υπόψη αυτή την τροχιά του σεναρίου. Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις τελευταίες επιθέσεις του Κιέβου κατά μήκος της LOC όλο το υπόλοιπο του τρέχοντος μήνα, αλλά μπορεί στη συνέχεια να συμβιβαστούν με το να μεσολαβήσει η Ινδία για κατάπαυση του πυρός κάποια στιγμή αργότερα, ειδικά μετά την προβλεπόμενη ανάληψη των καθηκόντων του Ρεπουμπλικανικού Κογκρέσου τον Ιανουάριο. Θα απομείνει φυσικά να δούμε τι θα συμβεί, αλλά τίποτα από αυτά δεν είναι τόσο τραβηγμένο όσο πολλοί πιστεύουν.   

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail