Ο Άξονας Πετροδολαρίων-Σαουδικής Αραβίας είναι ο λόγος που η Ουάσιγκτον μισεί το Ιράν

12019 / pixabay
Το Kish, αφού αναρωτιέστε, είναι ένα ιρανικό νησί στον Περσικό Κόλπο που φημίζεται για τα τουριστικά και εμπορικά του αξιοθέατα. Γίνεται σοβαρός αντίπαλος άλλων κοντινών κόμβων διακοπών στην Ντόχα και το Ντουμπάι.
 
Gary Richied - mises.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Μαζί με τις παρθένες παραλίες και τα εκτεταμένα εμπορικά κέντρα, το Kish είναι -ή μάλλον θα έπρεπε να είναι- ευρύτερα γνωστό για ένα άλλο χαρακτηριστικό και θεσμό που οι Ιρανοί μουλάδες ίδρυσαν εκεί το 2003. Συγκεκριμένα, το Χρηματιστήριο Kish (δηλαδή, το Χρηματιστήριο του Kish). بورس کیش αν προτιμάτε τα Φαρσί.

Σκεφτείτε το ως το Chicago Mercantile Exchange του Ιράν, μια χώρα γεμάτη φυσικούς πόρους, έναν σχετικά καλά μορφωμένο και εξελιγμένο πληθυσμό (το ποσοστό αλφαβητισμού είναι 97 τοις εκατό μεταξύ των νεαρών ενηλίκων, το οποίο, αν σκεφτεί κανείς την άθλια κατάσταση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ηνωμένες Πολιτείες σημαίνει ότι η ιρανική νεολαία είναι σίγουρα πιο έξυπνη από το μέσο νεαρό Αμερικανό ενήλικα) και μια οικονομία επιβαρυμένη από κακοδιαχείριση της δικής τους ισλαμικής θεοκρατίας και ακρωτηριαστικές, μακροχρόνιες κυρώσεις από την αμερικανική κοσμική θεοκρατία.

Αυτή η αμερικανική κοσμική θεοκρατία έχει θεωρήσει δογματική ιεροτελεστία μετάβασης στα κρατικά και εταιρικά μέσα ενημέρωσης (τους ναούς τους) ότι πρέπει, τουλάχιστον, να δικαιολογηθεί ο οικονομικός, πολιτιστικός και πολιτικός πόλεμος εναντίον του Ιράν ως απαραίτητος για διάφορους ψευδείς λόγους . Ποιος έχει πραγματικά αρκετό ελεύθερο χρόνο για να ερευνήσει και μετά να προτείνει το αντίθετο; Εξάλλου, το Ιράν μαστίζεται από τρομοκράτες ισλαμιστές φονταμενταλιστές που έχουν δεσμευτεί -όπως ο πρώην πρόεδρός τους, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ- «να εξαλείψουν το Ισραήλ από προσώπου γης».

Αυτός ο ήρωας του αμερικανικού πολέμου και της αυτοκρατορίας και της αλλαγής καθεστώτος και της οικοδόμησης εθνών, ο Τζορτζ Μπους, διακήρυξε το Ιράν ως έναν από τους μεντεσέδες του «άξονα του κακού». Έτσι, αφού ο Τζορτζ Μπους είναι πολύ καλύτερος από τον Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, όλοι οι Ιρανοί πρέπει να είναι κακόβουλοι τραμπούκοι. Το Ιράν άξιζε να τη βοήθεια που έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον Σαντάμ Χουσεΐν τη δεκαετία του 1980 παρέχοντάς του χημικά όπλα (κυρίως κατασκευασμένα στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο) και στη συνέχεια να εξαπολύσουν αυτά τα χημικά όπλα πάνω τους.

Δεν πειράζει που ο Αχμαντινετζάντ δεν το είπε ποτέ αυτό. Κοιτάξτε μακριά από τα γεγονότα ότι μία από τις σπάνιες φορές κατά τις οποίες ο Τραμπ συγκέντρωσε οποιαδήποτε υποστήριξη από τον καθεδρικό ναό της βαθιάς πολιτείας και τα εταιρικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν όταν διέλυσε την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και όταν δολοφόνησε τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί. Ο πορτοκαλί άντρας είναι καλός όταν σκοτώνει καστανούς λαούς σε μακρινές χώρες—οπότε ολοκληρώστε τις δυνάμεις που ήταν για πάρα πολύ καιρό.

Γιατί, λοιπόν, το Ιράν έχει υποστεί τέτοια οργή από το κατεστημένο του αμερικανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος; Η Sturm und Drang του καθεστώτος σχετικά με το Ιράν — και, ως εκ τούτου, οποιοδήποτε κράτος υποδηλώνει ακόμη και ότι θα διεξάγει εμπόριο πετρελαίου χωρίς το δολάριο, βλ. η Ρωσία—είναι τα πάντα για το σύστημα πετροδολαρίων.

Ας το ορίσουμε με κάποιο ιστορικό πλαίσιο: Όταν ο Ρίτσαρντ Νίξον αφαίρεσε το δολάριο από το δεσμό του στο χρυσό το 1971, ακολούθησε χάος. Δεν ήταν μόνο ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ (1973) και το εμπάργκο του ΟΠΕΚ που οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το δολάριο, ως το νέο, κυμαινόμενο, καθαρά fiat παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα είχε χάσει τη γοητεία του σε σύγκριση με άλλα κρατικά νομίσματα και πολύτιμα μέταλλα.

Προκειμένου να αποτρέψει τον δραπέτη, τον υπερπληθωρισμό, ο Νίξον εξουσιοδότησε τον τότε γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, Γουίλιαμ Σάιμον, να πάει στη Σαουδική μοναρχία, με μια πρόταση. Σύμφωνα με την Andrea Wong σε άρθρο του Bloomberg από το 2016(!), ο Simon προσγειώθηκε στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας για να πείσει τον βασιλιά Faisal να συμφωνήσει «να χρηματοδοτήσει το διευρυνόμενο έλλειμμα της Αμερικής με τον νεοανακαλυφθέντα [πετρελαϊκό] πλούτο της».

Με άλλο τρόπο, οι Αμερικανοί υποσχέθηκαν να αγοράσουν πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία και σε αντάλλαγμα, οι Σαουδάραβες θα υποσχέθηκαν να εκφράζουν τις παγκόσμιες αγορές μόνο σε δολάρια. Η Ουάσιγκτον θα έφτανε επίσης στο σημείο να παρέχει στρατιωτική βοήθεια και υλικό στο Βασίλειο, γεγονός που έκανε Raytheon, McDonnell Douglas και Rand Corporation χαρούμενες. Το κέρδος για αυτό το tat ήρθε με τη μορφή εγγυήσεων ότι οι Σαουδάραβες θα «οργώσουν δισεκατομμύρια από τα πετροδολάρια τους πίσω στα Δημόσια Δημόσια και θα χρηματοδοτούσαν [τις υπέρμετρες, πολεμικές και κοινωνικές δαπάνες] δαπάνες» κάθε αμερικανικού καθεστώτος έκτοτε.

Κι αυτό - απίστευτα - χειροτερεύει. Ο βασιλιάς Faisal αποδέχτηκε τη συμφωνία (μια που ήταν βέβαιο ότι θα έκανε την κλεπτοκρατία του πετρελαίου της ερήμου μια σημαντική περιφερειακή δύναμη και παγκόσμιο παίκτη) υπό έναν όρο: Ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορούσε να γνωρίζει την έκταση της συμφωνίας. Δηλαδή, ο Φαϊσάλ γνώριζε πως στον υπόλοιπο ισλαμικό κόσμο, αναλαμβάνοντας τις αυτοκρατορικές δαπάνες της Αμερικής για μεθυσμένους ναυτικούς, δεν θα έπαιζε στο Κάιρο, τη Δαμασκό και την Κουάλα Λουμπούρ.

Ως εκ τούτου, ο Simon επέτρεψε στους Σαουδάραβες να «παρακάμψουν την κανονική ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για την αγορά ομολόγων δημιουργώντας «πρόσθετα». Αυτές οι πωλήσεις, οι οποίες εξαιρέθηκαν από τα επίσημα σύνολα της δημοπρασίας, έκρυβαν όλα τα ίχνη της παρουσίας της Σαουδικής Αραβίας στην αγορά κρατικού χρέους των ΗΠΑ».

Μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια από τη συμφωνία, η Σαουδική Αραβία κατείχε περίπου το ένα πέμπτο όλων των ομολόγων που διατηρούνται στο εξωτερικό. Υποστηρίζεται περαιτέρω ότι αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει το ελάχιστο του μεριδίου της Σαουδικής Αραβίας στο χρέος των ΗΠΑ. Το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας ξεπλένει και ανακυκλώνει τα πετροδολάρια του μέσω hedge funds και μυστικών συμφωνιών με ίσως εκατοντάδες σχεδόν ιδιωτικούς οργανισμούς, όλα με την έγκριση και την επίβλεψη του καθεστώτος των ΗΠΑ.

Διαφορετικά κόμματα. Διαφορετικοί άντρες. Διαφορετικές δηλώσεις. Διαφορετικές υποσχέσεις. Όμως, το ένα κοινό έχουν όλοι: Όλοι υποκλίνονται μπροστά στους Σαουδάραβες — ένας από αυτούς, κυριολεκτικά!

Η αλήθεια είναι ότι τόσο η αμερικανική εξωτερική πολιτική όσο και, σε πολύ μεγάλο βαθμό, η αμερικανική εσωτερική πολιτική, είναι και οι δύο τυλιγμένες στη συμφωνία του πετροδολαρίου. Τα τελευταία πενήντα χρόνια, η εθνική κυβέρνηση προσπάθησε να κάνει αυτό που ήθελε να κάνει ένας πρόεδρος που δεν απεικονίζεται παραπάνω —ο Lyndon Baines Johnson— στο Βιετνάμ. Δηλαδή, εφαρμόστε το New Deal στη Νοτιοανατολική Ασία.

Τα επόμενα καθεστώτα έχουν μεγιστοποιήσει την παραφροσύνη - φιλοδοξούν να διατηρήσουν την αμερικανική οικονομική, αυτοκρατορική ηγεμονία στον υπόλοιπο κόσμο , ενώ ταυτόχρονα εμπλέκονται σε εγχώριες δαπάνες στο άπειρο και πέρα. Έτσι, το σύστημα των πετροδολαρίων είναι το πιο μεγαλεπήβολο από όλα τα συστήματα νομισματικής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η Fed και το Υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α. δημιουργούν ένα fiat από τον αέρα.

Όπως επεσήμανε ο οικονομολόγος Γουίλιαμ Κλαρκ το 2005, τα έθνη που ακόμη φαίνεται πως δε συμφωνούν με αυτήν την απαίσια ρύθμιση είναι εκείνα που προκαλούν τη μεγαλύτερη οργή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Πεντάγωνο, το ΝΑΤΟ, τις προεδρικές διοικήσεις και όλα τα άλλα ευθυγραμμισμένα συμφέροντα. Το Σεπτέμβριο του 2000, ο Σαντάμ Χουσεΐν ανακοίνωσε ότι η Μπααθική κυβέρνησή του δεν θα συμμετείχε πλέον στο Πρόγραμμα «Πετρέλαιο για Τρόφιμα» και ότι, επιπλέον, οι συμφωνίες για το πετρέλαιο θα εκφράζονται σε ευρώ.

Από εκείνο το σημείο και μετά, η γραφή (για τη Βαβυλώνα αυτή τη φορά) ήταν στα τείχη του κράτους στο DC. Μόλις μήνες μετά την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, τον Ιούνιο του 2003, οι πωλήσεις πετρελαίου του Ιράκ μετατράπηκαν ξανά σε πετροδολάρια, τα οποία, λόγω της ισχύος του ευρώ έναντι του δολαρίου εκείνη την εποχή, κόστισε στους Ιρακινούς καθαρό 13 τοις εκατό επί των εσόδων τους από το πετρέλαιο και ακύρωνε προηγουμένως εγκεκριμένα συμβόλαια με άλλα έθνη.

Το Kish είναι μια πολύ μεγαλύτερη προσβολή για την Ουάσιγκτον από οτιδήποτε μπόρεσε να κάνει ο Σαντάμ Χουσεΐν. Εκεί, το ιρανικό πετρέλαιο αγοράζεται και πωλείται χρησιμοποιώντας ευρώ, γιουάν και (ετοιμαστείτε για αυτό) ρούβλια. Οι Ιρανοί έχουν το δικό τους «δείκτη» πετρελαίου ή μέσο πιστοποίησης της καθαρότητας και της ποιότητάς του. Αποδεικνύεται, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν και η ευρύτερη «φιλελεύθερη» Ευρώπη έχουν εκφράσει τη συλλογική τους οργή ξοδεύοντας χρήματα άλλων πολιτών για να υποστηρίξουν μια ολιγαρχία στην Ουκρανία και ταυτόχρονα απέκοψαν με κυρώσεις αυτούς τους κακούς, βαρετούς Ρώσους. Οι επιχειρήσεις είναι εύρωστες στο Kish και την Τεχεράνη. Οι όγκοι έχουν αυξηθεί από την πλευρά των εξαγωγών και των εισαγωγών.

Σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών, αυξήθηκαν κατά 4% και κατά 32% αντίστοιχα. Ο Ιρανός καταναλωτής αντέχει παρά τις επαχθείς αυτές κυρώσεις. Εν τω μεταξύ, η Κίνα αύξησε την αγορά ιρανικού πετρελαίου. Επί του παρόντος, το 13 τοις εκατό του πετρελαίου της Κίνας προέρχεται από το Ιράν.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι, ακριβώς όπως το σύστημα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, το πετροδολάριο πρέπει να βασιλεύει στην [ή κοντά στην] κορυφή των λειτουργικών ιδρυμάτων για τα οποία η συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών έχει «κάπως ακούσει» και ωστόσο δεν έχει ιδέα για το βαθμό στον οποίο αυτά τα πράγματα καταστέλλουν την αμερικανική ευημερία και τις προοπτικές για το μέλλον. Οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα γιατί ή πώς οι Σαουδάραβες μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα πάντα, από γενοκτονικούς πολέμους με αντιπροσώπους εναντίον του Ιράν μέχρι και νέες επαγγελματικές εκδρομές γκολφ.

Πρέπει να είναι όλα αυτά τα χρήματα από το πετρέλαιο. Πραγματικό, αλλά όχι ακριβώς αληθινό.

Τέλος στο πετροδολάριο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail