Ρωσία και Ιράν ετοιμάζονται να κλείσουν μια τεράστια ενεργειακή συμφωνία

Global Look Press / Alexander Makarov / Russian Look
Freepen.gr - Το Ιράν αναμένει να υπογράψει μια συμφωνία 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom το Δεκέμβριο, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Mahdi Safari.

«Κλείσαμε μια συμφωνία 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Gazprom. Ελπίζουμε πως οι υπόλοιπες συμφωνίες συνολικού ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα υπογραφούν τον επόμενο μήνα», δήλωσε ο Σαφάρι στο πρακτορείο ειδήσεων ISNA, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου και η Gazprom συμφώνησαν τον Ιούλιο να συνεργαστούν για την ανάπτυξη δύο κοιτασμάτων φυσικού αερίου και έξι κοιτασμάτων πετρελαίου στο Ιράν. Το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης ανταλλαγές φυσικού αερίου και προϊόντων πετρελαίου, την υλοποίηση έργων LNG και την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου.

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Aleksandr Novak ανακοίνωσε πως η Μόσχα και η Τεχεράνη ενδέχεται να συμφωνήσουν σε ανταλλαγή 5 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου και 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Την Τρίτη, ο Νόβακ είπε πως η Ρωσία και το Ιράν έχουν ήδη αρχίσει να ανταλλάσσουν παραδόσεις ενεργειακών πόρων, ιδίως προϊόντων πετρελαίου, και συμφώνησαν να επεκτείνουν τον κατάλογο των εμπορευόμενων αγαθών. Σημείωσε επίσης ότι «το ποσό των ρωσικών επενδύσεων στα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράν θα αυξηθεί».

Η εξέλιξη έρχεται καθώς η Ρωσία και το Ιράν επεκτείνουν γρήγορα τους ενεργειακούς και εμπορικούς δεσμούς τους εν μέσω των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν και στα δύο έθνη. Οι συμφωνίες ανταλλαγής βοηθούν τις χώρες να αποφύγουν ζητήματα διακανονισμού που παρουσιάζονται από το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Απολαμβάνουν επίσης απευθείας εμπορικές συνδέσεις μέσω της Κασπίας Θάλασσας.

Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Τζαβάντ Οουτζί δήλωσε στο διμερές φόρουμ ότι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας και στις δύο χώρες προσπαθούν να «εξουδετερώσουν τις κυρώσεις». 

* πληροφορίες RT

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail