Το Κατάρ έτοιμο να γυρίσει την πλάτη του στην Ευρώπη και να ανακατευθύνει τις προμήθειες φυσικού αερίου κάπου αλλού

Το Κατάρ μπορεί να ανακατευθύνει το αέριο που προμηθεύει την ΕΕ σε άλλα κράτη, εάν κριθεί σκόπιμο, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας για την Ενέργεια του εμιράτου, ο διευθύνων σύμβουλος της Qatar Energy, Saad bin Sherida al-Kaabi.

Oleg Artyukov - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

«Τίποτα δεν είναι μόνιμο και έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε ό,τι θέλουμε με τις ποσότητες μας (φυσικού αερίου)», είπε ο υπουργός στο Bloomberg.

"Αλλά αυτή ήταν μια υπόσχεση που δώσαμε για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Όταν έχει νόημα να ανακατευθύνουμε (προμήθειες), θα το κάνουμε", πρόσθεσε.

Το Κατάρ νωρίτερα δεσμεύτηκε να απέχει από την εκτροπή των προμηθειών φυσικού αερίου από την Ευρώπη. Ωστόσο, το Κατάρ έχει το δικαίωμα να το πράξει σύμφωνα με τις συμβάσεις.

Επιπλέον, η απόφαση των χωρών της ΕΕ να περιορίσουν τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα καταστρέψει την αγορά, πρόσθεσε ο υπουργός.

«… αν είμαι επενδυτής στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και σκοπεύω να πάρω την τελική επενδυτική απόφαση σε ένα έργο πετρελαίου ή φυσικού αερίου, όταν πουλάω οποιοδήποτε προϊόν, κοιτάζω την αγορά, την ΕΕ ως μεγάλο αγοραστή, αλλά όρισε μια τιμή, μια συγκεκριμένη τιμή και μετά λένε ότι δεν θα αγοράσουν πετρέλαιο σε τιμή μεγαλύτερη από 50 δολάρια», είπε ο Saad bin Sherida al-Kaabi.

«Πρόκειται να επενδύσω δέκα δισεκατομμύρια δολάρια, περιμένοντας απόδοση εννέα ή δέκα τοις εκατό, με βάση την τιμή των 50 δολαρίων το βαρέλι. Εάν η τιμή δεν αρέσει στην επόμενη κυβέρνηση και θέσει όριο τιμής στα 30 δολάρια, τι πρέπει να κάνω κάνω;" αναρωτήθηκε ο υπουργός.

Μιλώντας για την ιδέα του περιορισμού των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, συνέστησε «την προσπάθεια για ειρήνη στην Ευρώπη», καθώς αυτό θα βοηθούσε στη «δραστική μείωση των τιμών».

«Δεν πρόκειται για ανώτερα μαθηματικά, όλα είναι προφανή», είπε ο αλ-Κάαμπι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει το Κατάρ ως μία από τις κύριες πηγές ενεργειακών πόρων. Το Κατάρ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες στον κόσμο στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι ασιατικές αγορές ήταν η μεγαλύτερη αγορά πωλήσεων για το Κατάρ, αλλά σήμερα η χώρα αποστέλλει σημαντικό μέρος του LNG της στην Ευρώπη.

Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα από όσα φαίνονται σε αυτό. Η Γερμανία, για παράδειγμα, αποτυγχάνει να συνάψει συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με το Κατάρ. Οι πλευρές περιορίζονται σε δηλώσεις προθέσεων. Το Κατάρ θέλει μόνο μακροπρόθεσμα συμβόλαια και απαγορεύει στη Γερμανία να μεταπωλήσει φυσικό αέριο. Το Βερολίνο δεν αποδέχεται τέτοιους όρους.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί αξιωματούχοι στην Ευρώπη που επικρίνουν το Κατάρ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή η κριτική γίνεται όλο και πιο έντονη την παραμονή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που ξεκινά στο Κατάρ στις 20 Νοεμβρίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αρχές του εμιράτου, σίγουρα, θα ήθελαν να αξιολογήσουν πιο προσεκτικά ορισμένες πτυχές των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Κατάρ έχει όλα τα ατού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail