Ουκρανία - Πορεία προς το κενό

https://twitter.com/yarko/status/1595453090513182720
Την Τετάρτη το Πεντάγωνο ανακοίνωσε νέα μεταφορά όπλων στον ουκρανικό στρατό:

Moon of Alabama / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το πακέτο περιλαμβάνει:

Πρόσθετα πυρομαχικά για βαρέα πολυβόλα NASMAS 150 με σκοπευτικά θερμικής απεικόνισης για την αντιμετώπιση των Μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (UAS)
Πρόσθετα πυρομαχικά για βολές πυροβολικού HIMARS
200 καθοδηγούμενα βλήματα ακριβείας των 155 χλστ (HMMWVs). Πάνω από 100 ελαφρά τακτικά οχήματα. Πάνω από 20.000.000 φυσίγγια πυρομαχικών φορητών όπλων. Πάνω από 200 γεννήτριες. Ανταλλακτικά για Howitzer 105 mm και άλλος εξοπλισμός.

Τα 400 εκατομμύρια δολάρια αποστέλλονται στην Ουκρανία μέσω της Προεδρικής Αρχής Απόσυρσης (PDA), η οποία επιτρέπει στον Πρόεδρο Μπάιντεν να στέλνει όπλα απευθείας από τα αμερικανικά στρατιωτικά αποθέματα.

Το Πεντάγωνο ξεκάθαρα ξύνει τον πάτο του βαρελιού.

Πρόσθετα πυρομαχικά για NASMAS

Το NASMAS είναι ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας που χρησιμοποιεί πυραύλους αέρος-αέρος επαναπροορισμού (ενεργό ραντάρ υποδοχής AIM-120 AMRAAM) σε λειτουργία εδάφους-αέρος.

Χθες ένας από αυτούς τους πυραύλους χρησιμοποιήθηκε στο Κίεβο αλλά έχασε τον στόχο του. Έπληξε μια πολυκατοικία και σκότωσε πολλούς ανθρώπους:

Ο πύραυλος που έπληξε μια πολυκατοικία στο Κίεβο σήμερα ήταν ένας αμερικανικής κατασκευής AIM-120C που εκτοξεύτηκε από ένα από τα νεοαφιχθέντα συστήματα αεράμυνας NASMAS, που δωρήθηκαν στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες. Κάτοικοι της περιοχής μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από τα συντρίμμια του βλήματος. Παρόλο που η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία για το χτύπημα, αποδεικνύεται πως ο πύραυλος δεν ήταν ρωσικός αλλά αμερικανικός και εκτοξεύτηκε από ουκρανικά στρατεύματα.

Το θραύσμα που φαίνεται στη φωτογραφία έχει τη λέξη LIFT ως αμερικανικό AIM-120C. Πρόκειται για έναν αντιαεροπορικό πύραυλο για τα συστήματα NASAMS που δωρήθηκαν πρόσφατα στην Ουκρανία. Αναλύοντας τις φωτογραφίες που δημοσίευσαν οι ίδιοι οι Ουκρανοί πολίτες, ο πύραυλος που έπληξε το κτίριο κατοικιών τους μπορεί εύκολα να αναγνωριστεί ως αμερικανικός.

Βαρέα πολυβόλα με σκοπευτικά θερμικής εικόνας ενάντια σε drones.

Αυτό είναι ένα πραγματικά κακό σημάδι. Προσπάθησα να βρω πρόσφατες φωτογραφίες πολυβόλων που χρησιμοποιούνται σε λειτουργία αεράμυνας. Υπήρχαν μόνο αντίκες συν αυτή την εικόνα μοντέλου.


μεγαλύτερη ανάλυση

Πριν από αρκετές δεκαετίες εκπαιδευτήκαμε να καταρρίπτουμε ελικόπτερα και αεροπλάνα με τα πολυβόλα προσαρτημένα στην κορυφή των αρμάτων μάχης μας. Παρά το ότι πυροβολούσαμε από μια σταθερή πλατφόρμα και ξοδέψαμε πολλά πυρομαχικά, τα ποσοστά καταρρίψεών μας ήταν πραγματικά χάλια. Γι' αυτό κανένας στρατός που γνωρίζω δε χρησιμοποιεί ακόμα αυτή τη μέθοδο. Τα περισσότερα από τα UAV που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία για αναγνώριση είναι ηλεκτρικά. Είναι απίθανο να εμφανιστούν σε ένα θερμικό θέαμα. Τα ιρανικά drones που κινούνται με έλικα, πιθανότατα κατασκευασμένα στη Ρωσία, είναι ζεστά και κάνουν πολύ θόρυβο. Μπορούν να στοχευθούν, αλλά είναι αρκετά γρήγορα και πρέπει να ενεργήσει κανείς εξίσου γρήγορα για να τα πετύχει. Τα drones καμικάζι Lancet που χρησιμοποιούνται από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία πετούν χαμηλά και γρήγορα. Μια ομάδα πολυβόλου θα έχει λίγες πιθανότητες όταν ένα τέτοιο drone πετάξει προς το μέρος της.

Αυτά τα πολυβόλα που θα αποκτήσει η Ουκρανία, μείον αυτά που θα πωληθούν στη μαύρη αγορά, δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικά ως αεράμυνα. Πιθανότατα θα καταλήξουν να χρησιμοποιηθούν σε λειτουργία εδάφους για την υπεράσπιση αυτού ή του άλλου χαρακώματος πρώτης γραμμής. Είναι καλά για αυτό έως ότου έρθει κάποιο όχημα μάχης πυροβολικού ή πεζικού και τους βγάλει έξω.

Πρόσθετα πυρομαχικά για HIMARS

Το HIMARS είναι το θαυμαστό όπλο που δεν ήταν. Η απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων είναι λογική, αλλά χρειάζεται και πολύ καλά δεδομένα στόχευσης για να τα χρησιμοποιήσει. Οι Ρώσοι έχουν μάθει από τις πρώτες επιτυχίες των HIMARS και έχουν γίνει πολύ καλύτεροι τώρα με το καμουφλάζ των θέσεων τους.

200 βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών με καθοδήγηση ακριβείας

Ωραία - αλλά και πάλι μόνο αν έχετε αξιόπιστα δεδομένα στόχευσης. Το συγκλονιστικό είναι πως δεν υπάρχουν άλλα πυρομαχικά των 155 χλστ. σε αυτή την παράδοση. Ποια είναι αυτά τα πυροβόλα M-777 που υπάρχουν ακόμα στην Ουκρανία που υποτίθεται ότι πυροβολούν;

10.000 βλήματα όλμου 120 χλστ

Ούτε αυτό είναι πολύ. Προηγουμένως οι ΗΠΑ είχαν δώσει στην Ουκρανία 20 όλμους των 120 mm με 135.000 βλήματα όλμου των 120 mm. Οι 10.000 νέοι γύροι πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Πύραυλοι υψηλής ταχύτητας κατά της ακτινοβολίας (HARMs)

Πρόκειται για πυραύλους αέρος-εδάφους που χρησιμοποιούνται για να στοχεύουν εχθρικά ραντάρ. Έχουν στηθεί από την κριτική επιτροπή για να χωρέσουν στα λίγα μαχητικά αεροσκάφη SU-27 που έχει λάβει η Ουκρανία από κάποια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Υπήρξαν αναφορές πως η ρωσική αεράμυνα χτυπά συνήθως αυτούς τους πυραύλους πριν φτάσουν στον στόχο τους.

Την Πέμπτη οι New York Times ανέφεραν ότι ένας τέτοιος πύραυλος, που εκτοξεύτηκε το Σεπτέμβριο, είχε χτυπήσει μια πολυκατοικία στο Kramatorsk:

Οι δημοσιογράφοι των New York Times μπόρεσαν να συγκεντρώσουν και να εντοπίσουν διακριτά μεταλλικά θραύσματα που είχαν αφεθεί πίσω στο σημείο ενός προηγούμενου χτυπήματος, το Σεπτέμβριο στην ανατολική Ουκρανία, παρέχοντας ένα παράθυρο στο οποίο μπορούν μερικές φορές να προσγειωθούν τα δισεκατομμύρια δολάρια της στρατιωτικής βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία.

«Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, λένε. Όχι νεκροί. Έπληξε το διαμέρισμα όπου δε μένει κανείς, και στο διπλανό, άνθρωποι τραυματίστηκαν», είπε η Όλγα Βασίλιβνα, κάτοικος που έμενε δίπλα στο σημείο που χτύπησε ο πύραυλος.

Τα φορτηγά που θα πάρει η Ουκρανία μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά θα υπάρχει αρκετό ντίζελ για να τα καύσιμα;

20.000.000 φυσίγγια πυρομαχικών φορητών όπλων είναι και πάλι πρακτικά τίποτα. Το τυπικό φορτίο μάχης για έναν στρατιώτη πεζικού είναι 240 φυσίγγια. Οι ομάδες πολυβόλων μεταφέρουν περίπου 6.000 φυσίγγια. Η πρώτη γραμμή στην Ουκρανία έχει μήκος 1.000 χιλιόμετρα. Όταν κάποιος κάνει τα μαθηματικά διαπιστώνει ότι αυτοί οι 20.000.000 γύροι δεν είναι ουσιαστικά τίποτα.

Αυτήν την στιγμή υπάρχει μια μαύρη αγορά για γεννήτριες στην Ουκρανία. Αυτές οι 200 νέες θα είναι πολύ ευπρόσδεκτες. Πιθανότατα θα καταλήξουν στο Λβιβ ή στο Κίεβο.

Ανταλλακτικά για Howitzer 105mm και άλλος εξοπλισμός

Η ιστορία της υποστήριξης όπλων των ΗΠΑ προς την Ουκρανία είναι μια ιστορία φθίνουσας ποσότητας και ποιότητας. Πρώτα οι ΗΠΑ έδωσαν 143 συστήματα M-777 155 mm στην Ουκρανία. Αυτά αποδείχτηκαν ότι είχαν υψηλό ποσοστό θραύσης και επίσης στοχεύονταν εύκολα. Τότε οι ΗΠΑ είχαν τελειώσει τα πυρομαχικά των 155 mm που μπορούσαν να δώσουν. Στη συνέχεια προσέφεραν 36 οβίδες των 105 mm και 180.000 φυσίγγια των 105 mm. Ίδια ιστορία. Μετά ήρθε ο όλμος των 120 χλστ.

Το πυροβολικό καταπολεμάται συνήθως με αντιπυροβολικό. Όταν το ραντάρ μάχης δώσει το ίχνος ενός ιπτάμενου πυροβολικού, μπορεί κανείς να υπολογίσει από πού έχει εκτοξευθεί. Στη συνέχεια, μια αποκλειστική συστοιχία αντιπυροβολικού, συνήθως με μεγαλύτερη εμβέλεια, θα επιφορτιστεί να πυροβολήσει σε αυτή τη θέση. Σε μια καλά οργανωμένη μονάδα αυτό διαρκεί λιγότερο από ένα ή δύο λεπτά.

Τα πυροβόλα M-777 έχουν εμβέλεια βολής περίπου 20 χιλιομέτρων. Αυτό είναι κάπως ίσο με τα όπλα των 152 mm που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι. Ακολουθούσαν τα πυροβόλα των 105 χλστ. Η εμβέλειά τους είναι περίπου 11 χιλιόμετρα. Το κονίαμα των 120 mm μπορεί να φτάσει περίπου τα 7 χιλιόμετρα.

Εκτός από το HIMARS, το μπροστινό πυροβολικό της Ουκρανίας έχει γίνει μικρότερο με μικρότερη εμβέλεια από εκείνα τα συστήματα που χρησιμοποιούνται στην άλλη πλευρά. Αυτό θα διευκολύνει την αντιμετώπισή του. Η Ουκρανία έχει επίσης έντονη έλλειψη πυρομαχικών για εκείνα τα λίγα όπλα που υπάρχουν ακόμα. Έχει χάσει εδώ και καιρό τον πόλεμο του πυροβολικού.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία διεξάγεται σε βιομηχανικό επίπεδο. Όμως η «δύση» και ο Ουκρανός πληρεξούσιός της δεν είναι προετοιμασμένοι για βιομηχανικό πόλεμο. Σε ένα μεγαλύτερο κομμάτι - It's War, Josep, but Not as We Know It - ο Aurelian εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό:

Πρώτον, μεγάλο μέρος της πολιτικής ώθησης για την Ουκρανία προέρχεται από αγγλοσαξονικές χώρες, των οποίων η ιστορία του πολέμου και η σκέψη για τον πόλεμο είναι ουσιαστικά εκστρατευτική και περιορισμένη.
...
Το είδος των στρατιωτικών επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν οι Ευρωπαίοι από το 1945, και ιδιαίτερα από το 1989, τείνουν να ακολουθούν αυτό το μοντέλο.
...
Ο δεύτερος παράγοντας είναι απλώς ότι γενικά οι πόλεμοι της Δύσης ήταν πόλεμοι περιορισμένης ευθύνης, όπου υπήρξαν λίγα θύματα στο εσωτερικό.
...
Για τους Ρώσους, η γεωγραφία επέβαλλε ένα διαφορετικό σύνολο κριτηρίων. Πάντα μια τεράστια χώρα με σχετικά μεγάλο πληθυσμό και μεγάλα σύνορα, το έθνος έχει υποστεί ξένες στρατιωτικές εισβολές επανειλημμένα στην ιστορία του. Έχει συνηθίσει να είναι υποχρεωμένη να πολεμά στη δική της επικράτεια, και μόνο στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, υπέστη σχεδόν τριάντα εκατομμύρια νεκρούς, ένα μεγάλο ποσοστό εκ των οποίων άμαχοι. Έτσι, η εθνική άμυνα είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου και η σκέψη και ο σχεδιασμός του πολέμου λαμβάνει χώρα σε ένα μαζικά υψηλότερο και πιο περίπλοκο στρατηγικό επίπεδο.
...
Αυτή η ρωσική εμπειρία δημιουργεί αναπόφευκτα έναν τρόπο θεώρησης της σύγκρουσης που είναι ριζικά διαφορετικός από τη δυτική, με την προϋπόθεση πως η ίδια η Δύση χρειάστηκε να μάθει οδυνηρά παρόμοια μαθήματα κατά τη διάρκεια δύο Παγκοσμίων Πολέμων, μόνο για να τα ξεχνά αμέσως κάθε φορά.
...
Οι Σοβιετικοί και Ρώσοι στρατιώτες έχουν μακρά παράδοση στη μελέτη των τρομερών προηγούμενων πολέμων της χώρας τους, και υπάρχουν πολλά προφανή συμπεράσματα από οποιαδήποτε τέτοια ανάλυση. Το ένα είναι η σημασία του τεράστιου αριθμού, του προσωπικού, του εξοπλισμού και των πυρομαχικών. Σε ένα μακρύ πόλεμο, τον οποίο οι Ρώσοι, σε αντίθεση με τη Δύση, ανέμεναν πάντα να πολεμήσουν, αυτά τα πράγματα έχουν μεγάλη σημασία.

Μέχρι το 2012 υπήρχε μια ουκρανική εταιρεία κοντά στο Κίεβο που παρήγαγε ακόμα βλήματα πυροβολικού για τη Ρωσία. Δεν βρίσκω πλέον τον σύνδεσμο για αυτήν την ιστορία, αλλά οι αριθμοί που παράγονται για τη Ρωσία ήταν περίπου 2.000.000 εκατομμύρια ετησίως. Δεν υπάρχει περίπτωση η «δύση» να ανταποκριθεί στα ρωσικά αποθέματα.

Ο ειδικός σε θέματα Ρωσίας Gordon M. Hahn εξετάζει την επερχόμενη Ρωσική Χειμερινή Επίθεση. Μόνο με κατάπαυση του πυρός η Ουκρανία και οι χορηγοί της μπορούν να αποτρέψουν την επερχόμενη καταστροφή. Αυτό για τρεις λόγους:

Πρώτον, το ρωσικό σφυρί πρόκειται να πέσει στην Ουκρανία. Τα γάντια βγαίνουν. Στο στόχαστρο μπαίνουν σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας, γέφυρες, ακόμη και «κέντρα λήψης αποφάσεων», όπως τα κυβερνητικά κτίρια του κεντρικού Κιέβου. ... Πώς θα είναι η κοινωνικοπολιτική κατάσταση όταν αυτές οι κρίσιμες υποδομές βρίσκονται σε πλήρη κατάρρευση και οι θερμοκρασίες είναι 20 βαθμούς χαμηλότερες; Η Ρωσία θα πλησιάσει πιο κοντά στη στρατηγική του «σοκ και δέους», καταστρέφοντας πλήρως όλες τις υποδομές –στρατιωτικές ή άλλες– όπως έκαναν οι ΗΠΑ στη Σερβία και το Ιράκ και πιθανότατα θα φροντίσει λιγότερο τώρα για να αποφύγει τις απώλειες αμάχων.

Μετά την πλήρη καταστροφή ή αδυναμία των υποδομών, οι ενισχύσεις της Ρωσίας με 380.000 τακτικά και πρόσφατα επιστρατευμένα στρατεύματα θα έχουν προστεθεί πλήρως στις ρωσικές δυνάμεις σε όλη τη νοτιοανατολική Ουκρανία. ... Μια χειμερινή επίθεση από περίπου μισό εκατομμύριο στρατιώτες θα αποφέρει σημαντικά κέρδη σε αυτά τα τρία μέτωπα και θα πολλαπλασιάσει τις απώλειες της Ουκρανίας σε προσωπικό και υλικό», οι οποίες είναι ήδη υψηλές. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε κατάρρευση των ουκρανικών δυνάμεων σε ένα ή περισσότερα μέτωπα. Στην πλάτη μιας τέτοιας επιτυχίας ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν μπορεί επίσης να κάνει άλλη μια προσπάθεια να απειλήσει το Κίεβο…

Δεύτερον, η Δύση υποφέρει από την κούραση της Ουκρανίας. Οι προμήθειες όπλων των χωρών του ΝΑΤΟ έχουν εξαντληθεί πέρα ​​από αυτό που είναι ανεκτό και η κοινωνική συνοχή καταρρέει ενόψει του διψήφιου πληθωρισμού και της οικονομικής ύφεσης. Όλα αυτά καθιστούν τη Ρωσία νικητή σε στρατηγικό επίπεδο και αναγκάζουν την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να επιδιώξουν τουλάχιστον ένα ξόρκι αναπνοής μέσω της κατάπαυσης του πυρός.
...
Τρίτον, το μεγαλύτερο πολιτικό πλεονέκτημα της Ουκρανίας –ο ίδιος ο Ζελένσκι– μόλις υποτιμήθηκε, θέτοντας σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα της Ουκρανίας. Προς το παρόν, για να διατηρήσει τη Δύση, ο Ζελένσκι φημολογείται ότι πιέζει τον διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Βίκτορ Ζαλιούζνι να ξεκινήσει μια τελευταία προχειμερινή επίθεση στο βόρειο Ντόνετσκ (Σβάτοβο και Σεβεροντόνετσκ) ή στο Ζαπορότζε. Σταματήστε τα μουρμουρητά της Δύσης για κατάπαυση του πυρός και ανανεώστε την υποστήριξη. Ταυτόχρονα, γίνεται λόγος για συνέχιση των εντάσεων Zelenskiy-Zalyuzhniy σχετικά με τον καλό Τύπο και το αστέρι του τελευταίου στη Δύση. ... Με φόντο το επιδεινούμενο πεδίο μάχης και τη διεθνή στρατηγική κατάσταση, τέτοιες πολιτικοστρατιωτικές εντάσεις είναι γεμάτες με ενδεχόμενο πραξικοπήματος. ...
...
Ίσως φτάνουμε στην οριακή στιγμή του ουκρανικού πολέμου. Χωρίς ρεύμα, χωρίς στρατό, χωρίς κοινωνία.
...
Όλα τα παραπάνω και οι επικείμενες προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί στη Μόσχα, το Κίεβο και την Ουάσιγκτον την επόμενη χρονιά καθιστούν αυτόν τον χειμώνα κομβικό για όλα τα κύρια μέρη του πολέμου.

Διαβάζοντας τα δύο κομμάτια που αναφέρθηκαν παραπάνω καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ο πόλεμος χάθηκε - τόσο από την Ουκρανία όσο και από τους υποστηρικτές της.

Το ΝΑΤΟ, που έχει ήδη βαθιά εμπλοκή, θα μπορούσε να θέλει να το αλλάξει αυτό με την πλήρη ένταξη στον πόλεμο. Αλλά δεν νομίζω πως ο στρατός των ΗΠΑ, ούτε οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του στο ΝΑΤΟ, θα έχουν το στομάχι για κάτι τέτοιο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail