Η Τουρκία θα εκπαιδεύει Λίβυους πιλότους μαχητικών και θα διεξάγει κοινές περιπολίες στο Αιγαίο

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία (THK) θα εκπαιδεύσει Λίβυους πιλότους μαχητικών στο πλαίσιο νέας στρατιωτικής συμφωνίας που υπογράφηκε την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη. 

Levent Kenez/Stockholm - nordicmonitor.com - Turkey to train Libyan fighter pilots, conduct joint patrols in the Aegean

Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar συναντήθηκε με τον Abdul Hamid Dbeibeh, πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) στην Τρίπολη, ο οποίος επισκέφθηκε την Τουρκία για την έκθεση SAHA EXPO Defense & Aerospace. Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο, η Τουρκία θα συμβάλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της Λιβυκής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η εκπαίδευση των Λιβύων πιλότων μπορεί να θεωρηθεί ως το επόμενο βήμα αφού η Τουρκία πούλησε πρόσφατα το Hürkuş (Free Bird), ένα διπλό διθέσιο, χαμηλών πτερύγων, μονοκινητήριο αεροσκάφος στροβιλοκινητήρα που αναπτύχθηκε από την Turkish Aerospace Industries (TAI) στη Λιβύη.

Η THK ανακοίνωσε το Μάιο πως το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Hürkuş-B θα εξαχθεί στη Λιβύη και ότι η τελική σύμβαση υπεγράφη από τη Διοίκηση της Λιβυκής Αεροπορίας και την TAI.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ, έξι από τα 14 εκπαιδευτικά αεροσκάφη του αποθέματος της TAI επρόκειτο να παραδοθούν στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία και έξι στον Νίγηρα και τη Λιβύη. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσα ακριβώς αεροσκάφη θα σταλούν στη Λιβύη.

Η Λιβύη και η Τουρκία είναι στην πραγματικότητα δύο χώρες με πολύ διαφορετικά μαχητικά αεροσκάφη. Ενώ η Τουρκία έχει αμερικανικής κατασκευής F-16 και F-4 στο απόθεμά της, η Λιβύη διαθέτει ρωσικά αεροσκάφη Mig και Su και δύο γαλλικά αεροσκάφη Mirage.

Ο απόστρατος συνταγματάρχης και στρατιωτικός πιλότος Yuksel Akkale, μιλώντας στο Nordic Monitor, πιστεύει ότι η διαφορά στο απόθεμα δεν θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στη βασική εκπαίδευση πιλότων. Σύμφωνα με τον Akkale, ένας πιλότος που αποκτά βασικές δεξιότητες λαμβάνει περαιτέρω εκπαίδευση στο αεροσκάφος που θα του ανατεθεί να πετάξει. Για παράδειγμα, οι Τούρκοι πιλότοι που έχουν ολοκληρώσει τη σχολή πτήσης λαμβάνουν επίσης εξάμηνη εκπαίδευση πολεμικής ετοιμότητας για το αεροσκάφος στο οποίο έχουν ανατεθεί και λαμβάνουν πιστοποίηση για αεροσκάφη όπως τα F-16, F-4 και A400M. 

Η THK έχει εκπαιδεύσει στο παρελθόν πιλότους από την Αλβανία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και τη Βοσνία.

Ο Akkale ισχυρίζεται πως η συμφωνία με τη Λιβύη έχει περισσότερο πολιτικό νόημα παρά επιχειρησιακή αξία. Απαντώντας στο ερώτημα εάν τουρκικά και λιβυκά αεροσκάφη μπορούν να συνεργαστούν στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει ότι η Λιβύη δεν είναι σε θέση να περιπολεί την ανατολική Μεσόγειο με δικό της αεροσκάφος, ότι η απόσταση είναι πολύ μεγάλη και πως απαιτεί πολύπλοκο σχεδιασμό και εμπειρία ανεφοδιασμού ατον αέρα. Υποστηρίζει πως οι Τούρκοι και οι Λίβυοι πιλότοι είναι πιο πιθανό να διεξάγουν κοινές πτήσεις εκπαίδευσης και περιπολίας στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Τον Ιούνιο, το Nordic Monitor ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε να διοχετεύει όπλα και υλικό στη Λιβύη σε κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που επέβαλαν κυρώσεις σε μεταφορές όπλων στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Σε μια έκθεση που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 24 Μαΐου 2022, οι ερευνητές του ΟΗΕ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τουρκική κυβέρνηση συνέχιζε να παραβιάζει τις κυρώσεις του ΟΗΕ μεταφέροντας στρατιωτικά αντικείμενα και παρέχοντας θανατηφόρα εκπαίδευση σε λιβυκές φατρίες.

Ο ΟΗΕ εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής εκπαίδευσης που παρέχεται από την Τουρκία στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας εμπίπτει στο καθεστώς κυρώσεων και ως εκ τούτου παραβίασε το ψήφισμα του ΟΗΕ 1970 (2011). Ανέφερε πως η μόνη εξαίρεση θα ήταν για ορισμένους τύπους εκπαίδευσης, όπως η απόρριψη πυρομαχικών που μπορεί να ταξινομηθούν στην ανθρωπιστική εκπαίδευση. Ωστόσο, η εκπαίδευση μάχης, η εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων και η εκπαίδευση ελεύθερων σκοπευτών απαγορεύονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με δήλωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας στις 30 Νοεμβρίου 2021, ο τουρκικός στρατός είχε ολοκληρώσει την εκπαίδευση 6.799 Λίβυων στρατιωτών, με 974 να εξακολουθούν να εκπαιδεύονται.

Δεν είναι μυστικό ότι εκτός από την υποστήριξη της κυβέρνησης, που είναι ιδεολογικά κοντά του, ο Ερντογάν είπε επανειλημμένα πως οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης ήταν σημαντικοί παράγοντες για το συμφέρον της Τουρκίας για τη χώρα. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου το 2020, ο Ερντογάν αποκάλυψε το σχέδιό του για τα αποθέματα πετρελαίου της Λιβύης. «Στοχεύουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών εξερεύνησης και γεώτρησης για να αξιοποιήσουμε τους φυσικούς πόρους στο λιβυκό έδαφος», είπε.

Η Τουρκία και το GNU υπέγραψαν το Νοέμβριο του 2019 ένα σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας μαζί με μια συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης. Η θαλάσσια συμφωνία, η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία μεσογειακή χώρα, καθορίζει την υφαλοκρηπίδα Τουρκίας-Λιβύης και την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), ενώ η συμφωνία για την ασφάλεια επιτρέπει στην τουρκική κυβέρνηση να αναπτύξει τα στρατεύματά της στη Λιβύη. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail