Αν η Δύση ανησυχεί πραγματικά για την παγκόσμια πείνα, θα πρέπει να τερματίσει τις κυρώσεις στη Ρωσία

REUΤΕRS/Dadο Ruvic
Η διαστρεβλωμένη σκέψη των δυτικών ηγετών, των μέσων ενημέρωσης και των αρχηγών του ΝΑΤΟ φαίνεται να μην έχει όρια. Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί για παράνομη επίθεση κατά της Ουκρανίας, απειλώντας με χρήση πυρηνικών όπλων, ανατίναξη των δικών της αγωγών φυσικού αερίου και –ίσως το πλέον ευτελές – χρήση τροφής ως όπλο ενάντια στα πεινασμένα εκατομμύρια του κόσμου.

Editorial - Strategic Culture Foundation / Παρουσίαση Freepen.gr

Μπορεί να γίνει η Ρωσία να φαίνεται πιο μοχθηρή; Για τον σκοπό αυτό, τα δυτικά μέσα μοιάζουν με παρωδία ενός σεναρίου παλιού σεναρίου για τον Τζέιμς Μποντ.

Οι συκοφαντικές κατηγορίες αγνοούν τα βασικά γεγονότα, όπως: ότι η Ουκρανία οπλίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ για οκτώ χρόνια από τότε που το υποστηριζόμενο από τη CIA πραξικόπημα του 2014 στο Κίεβο έφερε στην εξουσία ένα λυσσαλέα ρωσοφοβικό νεοναζιστικό καθεστώς.

Ή πάρτε τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ρωσίας για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία σε πυρηνική καταστροφή, ενώ τα δυτικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να διαδίδουν αμείλικτα και απερίσκεπτα φόβους ότι η Ρωσία σχεδιάζει πυρηνική επίθεση. Αυτό είναι το προπαγανδιστικό υπόβαθρο του καθεστώτος του Κιέβου που προετοιμάζει ένα περιστατικό προβοκάτσιας με μια «βρώμικη πυρηνική βόμβα». Μια άλλη πτυχή αυτής της ανατρεπόμενης πραγματικότητας είναι η επανειλημμένη στόχευση του πολιτικού πυρηνικού εργοστασίου Zaporozhye από το καθεστώς του Κιέβου με πυραύλους του ΝΑΤΟ για να προκαλέσει καταστροφή ραδιενέργειας.

Στη συνέχεια, είχαμε την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα στις 27 Σεπτεμβρίου. Η Ρωσία κατηγορήθηκε πως σαμποτάρει τη δική της υποδομή που είχε επενδύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερα από 10 χρόνια.

Τώρα αυτή την εβδομάδα υπήρξαν και πάλι συγκινητικοί ισχυρισμοί ότι η Ρωσία κρατούσε τις πεινασμένες χώρες του κόσμου για λύτρα, αφού η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ανέστειλε μια ναυτιλιακή συμφωνία στη Μαύρη Θάλασσα για τη μεταφορά φορτίου γεωργικών εξαγωγών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως η ακύρωση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα από τη Ρωσία ήταν «εξωφρενική» και κατήγγειλε ότι η κίνηση «θα αυξήσει την πείνα». Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Αμερικής, Άντονι Μπλίνκεν, καταδίκασε τη Ρωσία πως «οπλοποιεί ξανά τα τρόφιμα».

Το καλωδιακό ειδησεογραφικό κανάλι CNN επικαλέστηκε τον Shashwat Saraf, τον Διευθυντή Έκτακτης Ανάγκης στην Ανατολική Αφρική στη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης, λέγοντας ότι η κατάρρευση της συμφωνίας θα «χτυπήσει περισσότερο όσους βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας».

Το CNN ανέφερε επίσης πως η επικεφαλής της USAID, Samantha Power, είπε: «Οποιαδήποτε απόπειρα υπονόμευσης της συμφωνίας αποτελεί επίθεση σε πεινασμένες οικογένειες σε όλο τον κόσμο, των οποίων η ζωή και τα μέσα διαβίωσης εξαρτώνται από αυτή την πρωτοβουλία».

Όπως και με τις προηγούμενες συκοφαντίες, υπάρχει η συνήθης έλλειψη γεγονότων και λογικής.

Η Ρωσία αυτή την εβδομάδα ανέστειλε τη συμφωνία για φορτηγά πλοία μετά από μια μαζική επίθεση με drones στις λιμενικές εγκαταστάσεις της στη Σεβαστούπολη στη χερσόνησο της Κριμαίας το περασμένο Σαββατοκύριακο. Επιπλέον, η απόπειρα δολιοφθοράς σε ρωσικά πλοία με εναέρια και υποβρύχια μη επανδρωμένα αεροσκάφη έγινε από τον ουκρανικό στρατό με τη βοήθεια βρετανικών ειδικών δυνάμεων.

Η Μόσχα κάλεσε τον Βρετανό πρεσβευτή για να προειδοποιήσει για «επικίνδυνες και απρόβλεπτες συνέπειες» για την υποτιθέμενη εμπλοκή των δυνάμεών της. Οι ρωσικές κατηγορίες βασίστηκαν σε οχήματα drone που ανακτήθηκαν. Υπήρχαν επίσης στοιχεία πως η επίθεση αφορούσε αμερικανικές συσκευές παρακολούθησης και καναδικές συσκευές πλοήγησης.

Οι ειδικές δυνάμεις του βρετανικού ναυτικού και η αμερικανική αεροπορία είχαν προηγουμένως εμπλακεί στις εκρήξεις που ανέτρεψαν προσωρινά τους αγωγούς Nord Stream.

Η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών έγινε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών μαζί με τη μεσολάβηση της Τουρκίας τον Ιούλιο. Η Ρωσία συμφώνησε να διευκολύνει την ασφαλή διέλευση φορτηγών πλοίων από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, υπό τον όρο πως οι ναυτιλιακές λωρίδες δε θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Ένα ουσιαστικό μέρος της συμφωνίας περιελάμβανε επίσης τη δυνατότητα εξαγωγής σιτηρών και λιπασμάτων από τη Ρωσία. Δεδομένου ότι η συμβολή της Ρωσίας στις παγκόσμιες αγορές για αυτά τα γεωργικά προϊόντα είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη της Ουκρανίας, θα ήταν πιο σημαντική από την άποψη της αύξησης των προμηθειών και της διατήρησης των τιμών σε χαμηλά επίπεδα.

Σε δύο σημεία, ωστόσο, παραβιάστηκε η ναυτιλιακή συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Η επίθεση με drones στη Σεβαστούπολη το περασμένο Σαββατοκύριακο φαίνεται πως υποβοηθήθηκε και υποκινήθηκε από μια μυστική στρατιωτική επιχείρηση που εκμεταλλευόταν τους ασφαλείς διαδρόμους διέλευσης που είχε εγγυηθεί η Ρωσία.

Δεύτερον, τους τελευταίους τρεις μήνες η συμφωνία για τις εξαγωγές φορτίου δεν είχε εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για άρση των δυτικών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά σιτηρών και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ ανησυχούσαν πραγματικά για την παγκόσμια πείνα και τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων που λιμοκτονούν, τότε γιατί αυτές οι δυνάμεις συνεχίζουν να εμποδίζουν τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της Ρωσίας; Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών και ορυκτών λιπασμάτων στον κόσμο που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της γεωργικής παραγωγής.

Είναι εξίσου απεχθές όσο και παράλογο να κατηγορούμε τη Μόσχα πως χρησιμοποιεί «το φαγητό ως όπλο», όταν οι άνθρωποι που κατηγορούν είναι οι ίδιοι που ανατινάζουν τους διαδρόμους ασφαλείας και εμποδίζουν τη Ρωσία να εξάγει εμπορεύματα. Πράγματι, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κατηγορούν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο ενώ ανατινάζουν αγωγούς προς την Ευρώπη.

Αυτές οι ίδιες δυνάμεις είναι εκείνες που έχουν αναλάβει τη μερίδα του λέοντος στις εξαγωγές τροφίμων της Μαύρης Θάλασσας τους τελευταίους τρεις μήνες. Οι εξαγωγές σε αφρικανικές και ασιατικές χώρες αποτελούν μόνο το 3% περίπου του συνόλου που επιτρεπόταν η διέλευση. Η παγκόσμια αγορά τροφίμων ελέγχεται από μια χούφτα αμερικανικών εταιρειών και μεγάλο μέρος των αυξανόμενων τιμών των βασικών τροφίμων έχει προκληθεί από την κερδοσκοπία της αγοράς καθώς και από την ισχυρή πολιτική δολαρίων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ευπάθεια των φτωχών του κόσμου στην πείνα έχει τις ρίζες του στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα που η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της προσπαθούν απεγνωσμένα να στηρίξουν. Η γεωπολιτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία που είναι έκδηλη για την Ουκρανία επιτείνει τη μάστιγα της φτώχειας και της πείνας. Λύσεις σε αυτά τα προβλήματα μπορούν εύκολα να βρεθούν με πολιτική βούληση και ηθική ακεραιότητα. Αλλά οι δυτικές ελίτ δεν ενδιαφέρονται για λύσεις, όπως δείχνουν ξεκάθαρα η συγκλονιστική υποκρισία και ο κυνισμός τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail