Πληθυσμιακή έκρηξη και κατάρρευση;

Ο κόσμος έχει ήδη χαράξει την πορεία για μια μελλοντική μείωση του πληθυσμού - ενώ οι ειδικοί συμφωνούν σε αυτό, αλλά έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με το πόσο γρήγορα θα συρρικνωθεί ο αριθμός των ανθρώπων στη Γη. Προς το παρόν, ωστόσο, ο παγκόσμιος πληθυσμός εξακολουθεί να αυξάνεται και εκτιμάται πως έχει φτάσει τα 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους σήμερα.

Katharina Buchholz - statista.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η κατανομή του πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών έφερε πιο πρόσφατα την αναμενόμενη κορυφή του στον παγκόσμιο πληθυσμό στο 2086, με τον αριθμό των ανθρώπων στον κόσμο να παραμένει στάσιμος περίπου 10,4 δισεκατομμύρια κατά το τελευταίο τέταρτο του τρέχοντος αιώνα. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet , ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, για παράδειγμα, αμφισβητούν αυτήν την άποψη. Υποθέτουν ότι μέχρι το 2100, ο πληθυσμός του κόσμου θα είναι μεταξύ 6,3 και 8,8 δισεκατομμυρίων - τόσο δυνητικά λιγότεροι από το έτος 2022. 

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η ταχύτητα μείωσης του πληθυσμού συνδέεται με την ταχύτητα επίτευξης αναπτυξιακών στόχων, κυρίως την εκπαίδευση για γυναίκες και τα κορίτσια και την πρόσβαση στην αντισύλληψη. Επιπλέον, οι συγγραφείς του Lancet επισημαίνουν ότι τα μοντέλα αύξησης του πληθυσμού έχουν αποδειχθεί πολύ σταθερά, ενώ αυτά που ασχολούνται με τη μείωση του πληθυσμού ήταν πολύ λιγότερο αξιόπιστα.

Ενώ ο ΟΗΕ προβλέπει πως ο παγκόσμιος πληθυσμός θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 2086, το βασικό σενάριο του άρθρου Lancet υποθέτει ότι θα κορυφωθεί το 2064 στα 9,7 δισεκατομμύρια άτομα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πληθυσμοί στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία θα κορυφωθούν ήδη το 2023, ενώ αυτή η ημερομηνία θα ήταν το 2032 στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία, το 2049 στη Νότια Ασία, το 2055 στη Λατινική Αμερική, το 2064 στις ΗΠΑ και τον Καναδά καθώς και το 2084 στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή και το 2100 στην Υποσαχάρια Αφρική (λαμβάνοντας υπόψη τα μεταναστευτικά πρότυπα).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail