Προσπάθεια αποφυγής του μοιραίου μέσω Πολωνίας δοκίμασε το Κίεβο;

Πριν από λίγες μέρες γίναμε μάρτυρες μιας κορύφωσης του Πολέμου στην Ουκρανία όταν ξαφνικά έκτακτα δελτία ειδήσεων έκαναν λόγο για ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν σε πολωνικό έδαφος. Φυσικά οι έμπειροι και ψυχροί παρατηρητές περίμεναν έχοντας κατά νου ότι δεν αποκλείεται να πρόκειται για κάποια αστοχία αντιαεροπορικού ουκρανικού βλήματος. Όλη η ιστορία περί εμπλοκής του ΝΑΤΟ σταμάτησε ξαφνικά όταν οι εμπλεκόμενες κυβερνήσεις της Πολωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και τα επίσημα χείλη του ΝΑΤΟ μίλησαν για σφάλμα ουκρανικού πυραύλου.

Η Ουκρανία βρήκε από την πρώτη στιγμή την ευκαιρία να μιλήσει για επίθεση της Ρωσίας στην Πολωνία ζητώντας ενεργοποίηση του άρθρου 5 και ούτε λίγο ούτε πολύ ήθελε να προκαλέσει τον τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο κάτι που για πολλούς είναι ήδη σε εξέλιξη, αλλά τουλάχιστον στην κυριολεκτική του έκδοση.

Ωστόσο οι υποστηρικτές του Κιέβου κράτησαν αποστάσεις καθώς μίλησαν για ουκρανικό πύραυλο και ο Ζελένσκι άρχισε σιγά-σιγά να αλλάζει το σενάριο. Άλλωστε ηθοποιός είναι και δεν έχει ιδιαίτερη δυσκολία σε αυτά τα θέματα.

Ακούστηκε όμως και μία ακόμη προσέγγιση η οποία ξεπερνάει αυτή της αστοχίας ή του σφάλματος του σοβιετικής κατασκευής ουκρανικού αντιαεροπορικού βήματος. Αρκετοί αναλυτές σχολιάζοντας την πορεία και τους στόχους της ρωσικής πυραυλικής επίθεσης αλλά και τη λογική τροχιά που θα έπρεπε να έχει διαγράψει το αντιαεροπορικό βλήμα, δηλαδή την ακριβώς αντίθετη από αυτή στην οποία κινήθηκε, εκφράζουν πλέον ξεκάθαρα την υποψία τους ότι η πτώση του πυραύλου σε ουκρανικό έδαφος ήταν μία ξεκάθαρη επιχείρηση προβοκάτσιας για να σύρει τη Δύση σε έναν ανοιχτό ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Ρωσία.

Γιατί συμβαίνει αυτό.

Μία λογική εξήγηση είναι πως πλέον στενεύουν τα περιθώρια για τους Ουκρανούς. Όπως έχουν στενέψει τα περιθώρια για τη Μόσχα η οποία επιχείρησε να πετύχει τους στόχους της στην Ουκρανία προκαλώντας όσο το δυνατόν μικρότερη ζημιά στις υποδομές της χώρας, είτε γιατί αύριο αυτή η υποδομή θα ήταν υπό ρωσικό έλεγχο είτε επειδή δε θα ήθελε ένα επόμενο πολιτικό σκηνικό στη γειτονική της χώρα να είναι απέναντί της. Η Ρωσία χτυπά υποδομές οι οποίες πονάνε την Ουκρανία. Η πρώτη τέτοια μεγάλου βεληνεκούς επίθεση έγινε μετά την υποχώρηση από τα περίχωρα του Χαρκόβου. Αντίστοιχα έγιναν μετά την υποχώρηση από τη Χερσώνα και φυσικά μετά τους όρους που έθεσε ο Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις. 

Με περίπου τη μισή υποδομή να έχει βγει εκτός λειτουργίας και τον πληθυσμό να υποφέρει από το κρύο, το σκοτάδι, την έλλειψη νερού και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, αντιλαμβανόμαστε ότι ο χειμώνας προβλέπεται εφιαλτικός για την Ουκρανία. Και σε ένα ακόμη σενάριο ενδέχεται να χτυπηθούν και άλλες υποδομές, όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο στα δυτικά της χώρας ούτως ώστε ο δυτικός εξοπλισμός να μην μπορεί να μεταφερθεί στα διάφορα θέατρα του πολέμου. Σε απλά λόγια η Ρωσία φαίνεται να θέλει να φέρει την αντίπαλό της στα όριά της από κάθε άποψη ενώ παράλληλα προετοιμάζει μία μεγάλη αντεπίθεση όπου θα χρησιμοποιηθούν οι επιστρατευμένες δυνάμεις ευελπιστώντας ότι αυτό θα είναι ένα συντριπτικό χτύπημα το οποίο θα τελειώσει και τον πόλεμο.

Αυτό φαίνεται ότι είναι εκείνο το οποίο προσπαθεί να αποφύγει ο Ουκρανός πρόεδρος ο οποίος δείχνει να μην ενδιαφέρεται για τη μοίρα του λαού τον οποίο κυβερνά αρκεί να σκεφτούμε πώς ήταν οι συνθήκες την περασμένη άνοιξη για να βρεθεί μία συμφωνία και πώς είναι σήμερα εννοώντας πώς αυτό που κατακτά κάνεις με αίμα στο πόλεμο δεν το παραχωρεί στην ειρήνη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail