Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου: Πώς η Ελλάδα θα καταφέρει όχι µόνο να υποδέχεται, αλλά και να εξάγει ενέργεια στην Ευρώπη

Η ενεργειακή κρίση διαρκείας µε την οποία είναι αντιµέτωποι οι λαοί και τα κράτη της Ευρώπης αναδεικνύει µε τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη στρατηγική σηµασία που έχουν οι νέοι ενεργειακοί διάδροµοι για τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασµού µε την απαραίτητη σε βιοµηχανίες και καταναλωτές ενέργεια. Την ίδια ώρα, η Ευρώπη είναι σταθερά προσανατολισµένη στη στροφή προς την πράσινη ενέργεια, καθώς, ανεξάρτητα από τη γεωπολιτική συγκυρία, όλοι αναγνωρίζουν ότι το περιβάλλον απαιτεί ασπίδα προστασίας.

Από: capital.gr

Στη διττή αυτή ανάγκη έρχεται να απαντήσει το εµβληµατικό έργο "GREGY - Elica Interconnector", που έχει σχεδιάσει η εταιρεία Elica του Οµίλου Κοπελούζου και είχε οραµατιστεί ο ιδρυτής του, Δηµήτρης Κοπελούζος, ήδη από το 2008 για την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου µε την Ελλάδα, και ειδικότερα στην Αττική. Πρόκειται ασφαλώς για ένα έργο που έχει τα χαρακτηριστικά game changer, καθώς το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει τις δύο χώρες αναµένεται να µεταφέρει 100% πράσινη, καθαρή και φθηνή ενέργεια. Ενέργεια που η χώρα µας θα µπορεί να εξάγει κατά το ένα τρίτο στην Ευρώπη, αναβαθµίζοντας τη θέση της από υποδοχέα σε εξαγωγέα ενέργειας.

Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό του "GREGY - Elica Interconnector", που πρόσφατα επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση εργασίας που είχε ο Δηµήτρης Κοπελούζος µε τον Πρόεδρο της Αραβικής Δηµοκρατίας της Αιγύπτου, κ. Abdel Fattah Al-Sisi, το υποθαλάσσιο καλώδιο θα έχει µήκος 950 χλµ. και αναµένεται να µεταφέρει 3.000 µεγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από 9,6 GW Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όµιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο.

Το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει τις δύο χώρες αναµένεται να µεταφέρει 100% πράσινη, καθαρή και φθηνή ενέργεια που η χώρα µας θα µπορεί να εξάγει κατά το ένα τρίτο στην Ευρώπη

Η γεωπολιτική σηµασία του έργου είναι τεράστια, καθώς ήδη από τον Απρίλιο του 2018 η Ε.Ε. είχε αποφασίσει να προωθήσει τη "στρατηγική εταιρική σχέση" µε την Αίγυπτο, ενώ τον Απρίλιο του 2021 το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο επιβεβαίωσε αυτόν τον προσανατολισµό. 

Εξίσου σηµαντική είναι η τεράστια ώθηση που αναµένεται να δώσει το έργο στην εθνική οικονοµία, µετατρέποντας την Ελλάδα όχι απλώς σε ένα ενεργειακό hub που υποδέχεται πράσινη ενέργεια, αλλά και σε µια δύναµη που εξάγει καθαρή, και µάλιστα φθηνή, ενέργεια στην Ευρώπη. 

Και αυτό γιατί το καλώδιο διασύνδεσης χωρητικότητας 3 GW, που θα είναι το µεγαλύτερο στη Μεσόγειο, θα επιτρέπει στην Ελλάδα να καταναλώνει το ένα GW, να εξάγει ένα GW σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες και το τρίτο GW να χρησιµοποιείται εδώ στην Ελλάδα για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, το µεγαλύτερο µέρος του οποίου θα εξάγεται και αυτό στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail