Ρωσία και Ουκρανία προετοιμάζονται για την επερχόμενη μάχη στη Χερσώνα

Η περιοχή της Χερσώνας προετοιμάζεται για βαριές μάχες. Η κατάσταση στην πρώτη γραμμή παραμένει εξαιρετικά τεταμένη καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας [AFU] εξαπολύουν επιθέσεις σε ρωσικές θέσεις σε διάφορες περιοχές σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν προς την πόλη Χερσώνα, όπου έληξε η επίσημη εκκένωση αμάχων.

Στις 8 Νοεμβρίου, ο αναπληρωτής επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Χερσώνας Κίριλ Στρεμούσοφ ισχυρίστηκε πως οι ουκρανικές μονάδες προσπάθησαν να διαπεράσουν την αμυντική γραμμή στην περιοχή της Χερσώνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ουκρανική επίθεση αποκρούστηκε. Μέχρι το βράδυ, οι επιχειρήσεις επίθεσης στην Ουκρανία συνεχίστηκαν.

Η AFU επιτέθηκε σε ρωσικές θέσεις στο Pravdino, που βρίσκεται 23 χλμ δυτικά του Kherson στην κατεύθυνση Berislavsky. Πριν από την επίθεση, το ουκρανικό πυροβολικό βομβάρδισε ρωσικές θέσεις με πυροβόλα M777A2 και FH70 των 155 mm από το Shevchenko και το Novogrigoryevka. Μετά από βαριά πυρά πυροβολικού, ουκρανικές ομάδες τεθωρακισμένων προχώρησαν στην επίθεση. Αμέσως μετά την έναρξη της κίνησης της AFU στην περιοχή, το ρωσικό επιθετικό αεροσκάφος Su-25SM3 χτύπησε τα ουκρανικά οβιδοβόλα M777A2 και FH70. Η ουκρανική επίθεση αποκρούστηκε.

Λίγο μετά τη διακοπή της προέλασης της AFU στα δυτικά της Χερσώνας, οι ουκρανικές μονάδες που βρίσκονταν στη βόρεια γραμμή του μετώπου της Χερσώνας κατά μήκος της γραμμής Novaya Kamenka — Polyanka — Sablukovka πέρασαν στην επίθεση. Η κύρια κατεύθυνση της ουκρανικής επίθεσης ήταν τα χωριά Sablukovka και Kachkarivka που βρίσκονται στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου. Οι προχωρούσες ομάδες υποστηρίχθηκαν από πυρά πυροβολικού από ξένα συστήματα πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων των τσεχικών RM-70 MLRS και πολωνικών αυτοκινούμενων πυροβόλων Krab της 406ης Ξεχωριστή Ταξιαρχία Πυροβολικού της AFU. Οι θέσεις του πυροβολικού της AFU εντοπίστηκαν από ρωσικά drones. Ξένα συστήματα χτυπήθηκαν από τουλάχιστον δύο επιθέσεις με drone Lancet-3.

Οι ρωσικές θέσεις κατά μήκος της γραμμής Kachkarovka-Sukhanovo-Borozenskoye δέχθηκαν επίθεση από ουκρανικές δυνάμεις τουλάχιστον μιας ομάδας αρμάτων μάχης T-72M1 της 17ης ταξιαρχίας αρμάτων μάχης της AFU, δύο μηχανοκίνητων ταγμάτων πεζικού των τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-2 και M113 της 60ης χωριστής μηχανοποιημένη ταξιαρχία της AFU, καθώς και τουλάχιστον δέκα τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα Kirpi της 128ης Ορεινής Ταξιαρχίας Εφόδου. Οι προελαύνουσες ουκρανικές δυνάμεις εντοπίστηκαν επίσης από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι στήλες πορείας βομβαρδίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις από την αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου. Μετά τη διακοπή της ουκρανικής επίθεσης 8 χλμ από το Σουχάνοφ και το Πιατικχάτκι, ρωσικά ελικόπτερα Mi-28N έπληξαν τις θέσεις της AFU.

Η AFU υπέστη και πάλι απώλειες. Η 128η Ορεινή Ταξιαρχία Εφόδου και η 46η Αεροπορική Ταξιαρχία της AFU επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό. Αυτές οι μονάδες ρίχτηκαν στη μάχη με ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Ως αποτέλεσμα των πυρών του ρωσικού πυροβολικού, φέρεται να έχασαν περισσότερους από 40 στρατιώτες.

Μέχρι το βράδυ, υπήρξαν αναφορές για συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού στο μέτωπο της Χερσώνας. Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, η AFU επιχείρησε μια σημαντική προώθηση στην περιοχή Snigirevka, η οποία βρίσκεται 45 χιλιόμετρα βόρεια του Kherson. Της επίθεσης προηγήθηκαν επίσης πυρά πυροβολικού. Οι μάχες συνεχίζονται στην περιοχή.

Την παραμονή της ουκρανικής επίθεσης, ελιγμοί πλοίων αναφέρθηκαν στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου. Δορυφορικές εικόνες της περιοχής Kherson που λήφθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι ένας μεγάλος αριθμός πλοίων αναπτύχθηκε στην αριστερή όχθη της πόλης Kherson. Τουλάχιστον 15 πλοία παρατηρήθηκαν. Η ανάπτυξή τους θα μπορούσε να αποσκοπεί τόσο στην αποτροπή της διέλευσης του Δνείπερου από τα ουκρανικά στρατεύματα όσο και στη διεξαγωγή αντεπίθεσης σε περίπτωση μάχης για τη Χερσώνα. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ρωσικής ενίσχυσης στη δεξιά όχθη.

Ολοκληρώθηκε χθες η οργανωμένη εκκένωση αμάχων στην αριστερή όχθη του Δνείπερου. Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν την πόλη με δικά τους μέσα. Στην ίδια την πόλη συνεχίζονται οι διακοπές ηλεκτροδότησης, συνέπεια της πρόσφατης ζημιάς στις γραμμές επικοινωνίας που προκάλεσε η ουκρανική ομάδα σαμποτάζ ενώ η διοίκηση έφυγε από την πόλη.

Η μεγάλης κλίμακας επίθεση της AFU στο Kherson αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες. Η μάχη για την πόλη μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας. Μέχρι στιγμής, οι Ρώσοι κρατούν τις θέσεις τους, αποκρούοντας τις συνεχιζόμενες ουκρανικές επιθέσεις και ενισχύοντας την άμυνά τους. 

* απόδοση από southfront.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail