Αυτός θα είναι ένας χειμώνας που δε θα μοιάζει με κανέναν άλλον

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση έχει εισέλθει σε ένα ανησυχητικό νέο στάδιο. Τους τελευταίους μήνες, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί σε παράλογα ύψη και οι προμήθειες γίνονται όλο και πιο στενές σε όλο τον πλανήτη. Δεν περίμενα όμως πως θα βλέπαμε ακόμη κανένα δελτίο. Είχα την άποψη ότι θα μπορούσαμε ενδεχομένως να δούμε κάποιο περιορισμένο σιτηρέσιο μόλις φτάσαμε στις χειρότερες στιγμές του χειμώνα, αλλά προφανώς τα πράγματα είναι χειρότερα από ό,τι νόμιζα. Στην πραγματικότητα, όταν άκουσα για το τι συμβαίνει στο Πακιστάν αυτή την στιγμή τρομοκρατήθηκα:

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Πακιστάν δεν έχει άλλη επιλογή από το να τροφοδοτήσει φυσικό αέριο με σιτηρέσιο αυτό το χειμώνα, με φυσικό αέριο που παρέχεται τρεις φορές την ημέρα για μαγείρεμα στα νοικοκυριά, εν μέσω έντονων ελλείψεων και κρίσης συναλλάγματος στην πέμπτη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου πετρελαίου στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα.

Η ενεργειακή κρίση στο Πακιστάν έχει βαθύνει φέτος και τώρα, οι προμήθειες φυσικού αερίου θα είναι πολύ περιορισμένες για τα νοικοκυριά, σύμφωνα με αξιωματούχους.


Πώς θα σας φαινόταν αν το φυσικό σας αέριο ήταν κλειστό όλο τον χειμώνα εκτός από τις ώρες των γευμάτων;

Αναφέρεται ότι τα νοικοκυριά του Πακιστάν θα έχουν ανοιχτό το φυσικό αέριο μόνο «για τρεις ώρες το πρωί, δύο ώρες το απόγευμα και τρεις ώρες το βράδυ»:

«Δε θα υπάρχει παροχή φυσικού αερίου (σε οικιακούς καταναλωτές) για 16 ώρες» την ημέρα, είπε ο Μοχάμεντ Μαχμούντ στη Μόνιμη Επιτροπή Πετρελαίου του Κοινοβουλίου, όπως μετέδωσε το τοπικό πρακτορείο Dawn.

Τα νοικοκυριά του Πακιστάν θα έχουν διαθέσιμο φυσικό αέριο για τρεις ώρες το πρωί, δύο ώρες το απόγευμα και τρεις ώρες το βράδυ, πρόσθεσε ο Μαχμούντ.


Δεν είχα ιδέα ότι οι συνθήκες ήταν ήδη τόσο κακές στο Πακιστάν.

Και υπάρχουν μερικοί στην επιχειρηματική κοινότητα που θα ήθελαν να κάνουν το δελτίο φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά του Πακιστάν «μόνιμο χαρακτηριστικό όλο το χρόνο»:

Εκτιμώντας τη συνετή απόφαση για τον περιορισμό του φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές, η επιχειρηματική κοινότητα προέτρεψε την κυβέρνηση να καταστήσει αυτή τη συνετή απόφαση μόνιμο χαρακτηριστικό καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς το 50% του συνολικού φυσικού αερίου στο Πακιστάν καταναλώνεται από τα νοικοκυριά, κάτι που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στο οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Καθώς οι τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου είναι τόσο υψηλές, είναι πιθανώς αναπόφευκτο ότι άλλες φτωχές χώρες θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν παρόμοια μέτρα.


Περιττό να πούμε πως είναι πραγματικά, πολύ άσχημα νέα.

Χάρη στην αδυσώπητη συσσώρευση αποθεμάτων εκ των προτέρων, τα πράγματα δε θα είναι τόσο άσχημα για την Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, όπως πολλοί περίμεναν αρχικά.

Αλλά οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν ακόμα να αντιμετωπίζουν περιστασιακά μπλακ άουτ και σίγουρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους «υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας»:

Το 1972, οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Σοβιετική Ένωση αντιπροσώπευαν περίπου το 4% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης φυσικού αερίου. Μέχρι το 2021, η Ρωσία παρείχε σχεδόν το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης. Καθώς το μερίδιο αγοράς της Μόσχας αυξήθηκε σταδιακά, αυξήθηκε και η ικανότητά της να χειραγωγεί τις τιμές και να προκαλεί κρίσεις. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πλέον αναγνωρίζουν πως αυτή η εξάρτηση από τη Ρωσία αντιπροσωπεύει μια μεγάλη στρατηγική γκάφα. Πολύ αργά. Η «πράσινη ενεργειακή μετάβαση» της Ευρώπης έχει ένα σημαντικό ελάττωμα: βασίζεται στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Επιστροφή στο μέλλον. Αυτός θα είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος χειμώνας για όλους τους Ευρωπαίους, είτε αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος είτε προβλήματα θέρμανσης και υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας.


Τα καλά νέα, αν θέλετε να το πείτε έτσι, είναι ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή λιπασμάτων αρχίζει να ανακάμπτει λίγο.

Κάποια στιγμή, η ευρωπαϊκή παραγωγή λιπασμάτων είχε μειωθεί σχεδόν κατά τα δύο τρίτα, αλλά τώρα έχει επανέλθει στο 63 τοις εκατό:

Η Νορβηγική Yara International, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιπασμάτων στον κόσμο, δήλωσε πως τώρα λειτουργεί με το 65% της ευρωπαϊκής χωρητικότητάς της σε αμμωνία – έχοντας μειώσει την παραγωγή της στο ένα τρίτο της συνολικής της παραγωγικής ικανότητας για μεγάλο μέρος του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Η εταιρεία ερευνών εμπορευμάτων CRU International Ltd. δήλωσε ότι οι κινήσεις της Yara είναι σύμφωνες με άλλους παραγωγούς. Συνολικά, η ευρωπαϊκή παραγωγή λιπασμάτων είναι τώρα περίπου στο 63% της συνολικής παραγωγικής ικανότητας, έχοντας προηγουμένως διαμορφωθεί σε περίπου 37% στις αρχές Οκτωβρίου, ανέφερε η CRU.

Ας ελπίσουμε ότι αυτός ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται, επειδή οι τιμές των λιπασμάτων είναι ήδη τρελά υψηλές.

Καθώς αυτές οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ προειδοποιεί πως η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που βλέπουμε τώρα θα μπορούσε να επιδεινωθεί σημαντικά:

«Υψηλό κόστος για εισαγόμενη ενέργεια και λιπάσματα είναι πίσω από την προβλεπόμενη αύξηση. Και οι δύο είναι ιδιαίτερα σχετικοί με τους λογαριασμούς εισαγωγών, επιβαρύνοντας τους τρεχούμενους λογαριασμούς χωρών χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι «Ως αποτέλεσμα, ορισμένες χώρες μπορεί να αναγκαστούν να μειώσουν τις αιτήσεις εισροών, με αποτέλεσμα σχεδόν αναπόφευκτα σε χαμηλότερη αγροτική παραγωγικότητα και χαμηλότερη εγχώρια διαθεσιμότητα τροφίμων».

Εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσοι βασίζονται στο φυσικό αέριο για θέρμανση είναι πιθανό να δουν πολύ υψηλότερους λογαριασμούς αυτόν τον χειμώνα.

Σε αυτό το σημείο, τα πράγματα φαίνονται ιδιαίτερα ζοφερά στη Νέα Αγγλία:

Με την παγκόσμια παροχή φυσικού αερίου να είναι περιορισμένη, η Eversource και άλλες εταιρείες κοινής ωφέλειας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι λογαριασμοί έχουν ήδη ανέβει για κάποιους.

Το NewsWitness News συνάντησε κάποια στο Βερολίνο η οποία περιέγραψε πώς ένας από τους λογαριασμούς της αυξήθηκε σε πάνω από $200.


Παρόλο που οι λογαριασμοί θα αυξηθούν αρκετά, το ISO New England διαβεβαιώνει όλους ότι δε θα υπάρξουν ελλείψεις εφόσον οι χειμερινές συνθήκες είναι «ήπιες» ή «μέτριες»:

Ενώ η Eversource έχει κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ο ISO New England, ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, εξακολουθεί να λέει πως πρέπει να είμαστε εντάξει για τη σεζόν.

Ο ISO New England είπε ότι υπάρχει αρκετός ανεφοδιασμός για ήπιες και μέτριες χειμερινές συνθήκες.


Δυστυχώς, η Eversource δεν είναι τόσο σίγουρη.

Στην πραγματικότητα, η Eversource ζητά στην πραγματικότητα από τον Τζο Μπάιντεν να παραιτηθεί από το νόμο Jones, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει περισσότερες προμήθειες φυσικού αερίου για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο:

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφελείας της Νέας Αγγλίας, Eversource Energy, κάλεσε τον Πρόεδρο Μπάιντεν με επιστολή την περασμένη εβδομάδα να εκδώσει ομοσπονδιακές εντολές έκτακτης ανάγκης για να «εξεταστούν γρήγορα οι αυξανόμενες ανησυχίες» σχετικά με την πρόσβαση ή την έλλειψη της Νέας Αγγλίας στο φυσικό αέριο αυτή τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης.

Η Νέα Αγγλία, η οποία δε διαθέτει την υποδομή του αγωγού φυσικού αερίου για να καλύψει τη ζήτησή της, βασίζεται στις αποστολές LNG στις τρεις εγκαταστάσεις εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου σε «πλοία με ξένη σημαία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Joseph Nolan. «Ωστόσο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οι εισαγωγές LNG δεν είναι διαθέσιμες… στους όγκους που είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των αναγκών του φετινού χειμώνα χωρίς να προκαλούν περαιτέρω πίεση στις ευρωπαϊκές αγορές και την αμερικανική οικονομία».


Απέχουμε ακόμη πάνω από ένα μήνα από την επίσημη έναρξη του χειμώνα.

Εάν οι αρχές παλεύουν ήδη τόσο πολύ, πώς θα είναι τα πράγματα μόλις φτάσουμε στον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο;

Χωρίς αμφιβολία, αυτός θα είναι ένας χειμώνας που δε θα μοιάζει με κανέναν άλλον.

Αλλά πραγματικά περιμένω τους επόμενους χειμώνες να είναι ακόμα χειρότεροι.

Απολαύστε λοιπόν αυτόν το χειμώνα όσο μπορείτε, γιατί τα επόμενα χρόνια θα είναι εξαιρετικά απαιτητικά.

Η παγκόσμια ελίτ θέλει απεγνωσμένα να μας απομακρύνει από τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας και μας υποσχέθηκαν ότι η «πράσινη επανάσταση» θα άλλαζε τα πάντα.

Λοιπόν, όλα πρόκειται σίγουρα να αλλάξουν, αλλά όχι με καλό τρόπο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail