Το κέντρο της Ευρώπης κινείται προς τα ανατολικά

Η ρωσική υποχώρηση στην άλλη πλευρά του ποταμού Dnipro έχει μεγάλη σημασία για τη μελλοντική πολιτική γεωγραφία της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Μαζί με τη ρωσική υποχώρηση από το Κίεβο, σημαίνει πως η Ουκρανία δε θα υπόκειται στη ρωσική κατοχή στα δυτικά του Ντνίπρο και θα παραμείνει ανεξάρτητο κράτος. Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε πίεση για διαπραγμάτευση με τους Ρώσους για άλλα θέματα, αυτό είναι πλέον βέβαιο. 

Jan Rokita: Polskie sine qua non - teologiapolityczna.pl

rmx.news / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι μεγάλες ουκρανικές πόλεις όπως το Κίεβο, η Οδησσός και το Λβιβ θα εξακολουθήσουν να δέχονται επίθεση από αέρος από τη Ρωσία και θα μπορούσαν ωστόσο να οδηγήσουν στην απρόθυμη συμφωνία της Ουκρανίας σε μια λιγότερο από ικανοποιητική ειρήνη, όπως η αποδοχή της μόνιμης απώλειας της Κριμαίας. Αλλά ο ρωσικός έλεγχος ολόκληρης της Ουκρανίας είναι πλέον αδύνατος, και μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι στα δυτικά του ποταμού Ντνίπρο, η Ουκρανία θα επιβιώσει ως κράτος.

Η Πολωνία πρέπει τώρα να αρχίσει να σκέφτεται ποια θα ήταν μια αποδεκτή έκβαση μόλις τελειώσει αυτή η σύγκρουση. Γνωρίζει πως τα γεγονότα του τρέχοντος έτους έφεραν την Πολωνία και την Ουκρανία πιο κοντά. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ουκρανία έχει στραφεί προς την Πολωνία, παρά τη δυσμενή ιστορία μεταξύ των δύο εθνών, και αυτή η αλλαγή στην αντίληψη συνέβη μεταξύ των δύο λαών, όχι μόνο των κυβερνήσεων. Γίνεται ακόμη λόγος για μια πολύ στενή συμμαχία μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας που θα άλλαζε ουσιαστικά τον τρόπο λειτουργίας της Ανατολικής Ευρώπης.

Εφόσον η επιβίωση της Ουκρανίας είναι πλέον σίγουρη, τότε είναι εξίσου βέβαιο ότι η Ουκρανία θα είναι κράτος-κλειδί σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης. Αυτό συμβαίνει ακόμη περισσότερο όχι μόνο λόγω της στρατιωτικής ισχύος που επέδειξε η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, αλλά και επειδή η ανοικοδόμηση θα κάνει τη χώρα κόμβο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Υπάρχει επίσης το κύρος που αποκτά κάποιος από την υπεράσπιση της κυριαρχίας του. Αυτό το κύρος θα σημαίνει πως η χώρα δε θα σιωπά πλέον και θα επιτρέπει σε άλλους να καθορίσουν τη θέση της στην Ευρώπη.

Αυτές οι εξελίξεις θα ωθήσουν το κέντρο της Ευρώπης προς τα ανατολικά, καθιστώντας τη γερμανική κυριαρχία ακόμη περισσότερο αναχρονιστική. Θα σημαίνει επίσης ότι η Ουκρανία είναι απίθανο να επιθυμεί να επιστρέψει στις μέρες που ήταν σε μεγάλο βαθμό πελατειακό κράτος της Γερμανίας.

Η ιδέα μιας στενής συμμαχίας με την Πολωνία χρειάζεται τώρα πολωνική απάντηση. Το σημερινό κυβερνών κόμμα φαίνεται να το καταλαβαίνει πολύ καλύτερα από την αντιπολίτευση που ηγείται ο φιλογερμανός Ντόναλντ Τουσκ. Ωστόσο, οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να ρίξουν το κλειδί στα έργα εάν οδηγήσουν την Ουκρανία προς μια ειρηνευτική διευθέτηση.

Μια ειρηνευτική διευθέτηση θα είναι προς το συμφέρον του Κιέβου και της Βαρσοβίας μόνο εάν περιλαμβάνει την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στα νέα της σύνορα συν την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ, αντί της μάλλον μη ρεαλιστικής ιδέας της ταχείας ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέτοιες συνθήκες είναι απαραίτητες και για την υπεράσπιση των πολωνικών συμφερόντων. Η Πολωνία πρέπει και μπορεί, μαζί με τη Λιθουανία, να είναι η τελευταία χώρα που θα συμφωνήσει σε οποιαδήποτε απώλεια εδάφους από την Ουκρανία. Θα πρέπει επίσης να στηρίξει το αίτημα του Zelensky για πλήρη ανάκτηση των κατεχόμενων εδαφών.

Παρόλο που η ανάκτηση του ελέγχου της Ουκρανίας πέρα ​​από τον ποταμό Δνίπρο δεν είναι απαραίτητη για τα πολωνικά συμφέροντα, εφόσον η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και γίνει μέρος της ευρωπαϊκής αγοράς, η Πολωνία θα θέλει να είναι πιστή στην Ουκρανία για να προστατεύσει ό,τι είναι προς το συμφέρον της, που είναι μια στενή στρατιωτική και οικονομική συμμαχία.

Οποιαδήποτε προσπάθεια εξαναγκασμού της Ουκρανίας να είναι ουδέτερη θα εμπόδιζε τη στρατιωτική συμμαχία Πολωνίας-Ουκρανίας και θα έβλαπτε την Πολωνία.

Στην πραγματικότητα, οποιεσδήποτε εγγυήσεις ασφαλείας που είναι εκτός της ένταξης στο ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να κάνουν μια μελλοντική Πολωνο-Ουκρανική συμμαχία πιο δύσκολη. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν εμπόδια στο εμπόριο με την Ευρώπη. Ένα σύνορο μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας που περιορίζει την κινητικότητα και το εμπόριο δεν μπορεί παρά να είναι πηγή σύγκρουσης.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το γεγονός γίνεται καλά κατανοητό όχι μόνο στη Βαρσοβία και το Κίεβο, αλλά και στο Βερολίνο και το Παρίσι, όπου τα οράματα για στενές συμμαχίες Πολωνίας-Ουκρανίας δεν είναι ευπρόσδεκτα. Ως εκ τούτου, θα ήταν αφελές να υποθέσουμε πως αυτές οι βασικές δυνάμεις της ΕΕ δεν θα επιχειρήσουν να βάλουν φρένο σε μια τέτοια συμμαχία

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail