Το πολωνικό αφήγημα του πυραύλου

Οι πόλεμοι τείνουν να θάβουν γεγονότα. Αυτό που βγαίνει από αυτά είναι συχνά ένα εξαγριωμένα ακατάστατο μείγμα λογαριασμών που, αν εξεταστούν αργότερα, συνιστούν δέσμες φαντασίας και τεκμηρίωσης. Σπάνια αποδεκτή στον πυρετό της μάχης είναι η έννοια του λάθους: ότι ένα όπλο εκτοξεύτηκε λανθασμένα ή χτύπησε κατά λάθος έναν ακούσιο στόχο, μια ανάπτυξη που πήγε στραβά. ή πως ο στρατηγός ήταν μεθυσμένος όταν δόθηκε διαταγή. Οι πόλεμοι προσκαλούν γελοίες ιστορίες και ψέματα.

Γράφτηκε από τον Δρ Binoy Kampmark - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπου οι ακριβείς πληροφορίες έχουν σχεδόν πάψει να είναι σχετικές (εκτός αν πιστεύετε τη λάσπη από κάποια πλευρά), το τελευταίο σοκ και ανατριχίλα ήρθε με τη μορφή ενός πυραύλου που έπεσε στο έδαφος της Πολωνίας. Ως αποτέλεσμα, δύο αγρότες έχασαν τη ζωή τους στο χωριό Przewodów.

Οι αγρότες, ως θύματα ενός ευρύτερου παιχνιδιού εξουσίας, σχεδόν έπαψαν να είναι σχετικοί. Οι συζητήσεις προχώρησαν σε μια πιθανή παραβίαση του πολωνικού εδάφους και την προοπτική εμπλοκής του ΝΑΤΟ. Ο πύραυλος ήταν «ρωσικής κατασκευής», κάτι που γαργαλούσε όσους ήθελαν να προωθήσουν τη διεύρυνση της σύγκρουσης. Δεν πειράζει που η Ουκρανία έχει το δικό της μερίδιο οπλικών συστημάτων της Ρωσίας και της Σοβιετικής εποχής.

Η ουκρανική πλευρά, πάντα πρόθυμη να προσφέρει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια κατά της Μόσχας, ήταν ξεκάθαρη από την αρχή: δε θα μπορούσε να ήταν από την πλευρά της.

«Η Ρωσία προωθεί τώρα μια θεωρία συνωμοσίας ότι φέρεται ότι ήταν ένας πύραυλος της ουκρανικής αεράμυνας που έπεσε στην πολωνική θεωρία [sic]», εξαγριώθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντμίτρο Κουλέμπα. «Που δεν είναι αλήθεια. Κανείς δεν πρέπει να αγοράζει τη ρωσική προπαγάνδα ή να ενισχύει τα μηνύματά της. Αυτό το μάθημα θα έπρεπε να είχε διδαχθεί από καιρό μετά την κατάρριψη του #MH17».

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ήταν επίσης πρόθυμος να κεφαλαιοποιήσει. Δεν υπήρχε αμφιβολία, στο μυαλό του, ποιος ήταν υπεύθυνος. Δε θα μπορούσε ποτέ να είναι μια ουκρανική συστοιχία πυραύλων, ποτέ να μην υπάρχει εκτροπή που προκύπτει από την εναέρια σύγκρουση των βλημάτων.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία πως αυτό δεν ήταν ο πύραυλός μας», ανέφερε σε τηλεοπτικά σχόλια. «Πιστεύω ότι αυτός ήταν ένας ρωσικός πύραυλος με βάση τις στρατιωτικές μας αναφορές».

Έπειτα ήρθε μια μικρή επισήμανση, έστω και μία διατυπωμένη με τυπικά μη προσήκοντα τρόπο.

«Ας πούμε ανοιχτά, εάν, ο Θεός φυλάξοι, κάποιο υπόλοιπο (της αεράμυνας της Ουκρανίας) σκότωσε έναν άνθρωπο, αυτούς τους ανθρώπους, τότε πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη. Αλλά πρώτα πρέπει να γίνει έρευνα, πρόσβαση – θέλουμε να λάβουμε τα δεδομένα που έχετε».

Αλλά ακόμη και οι σύμμαχοι και οι χορηγοί της Ουκρανίας το βρήκαν λίγο αλμυρό και παρορμητικό. Ναι, υπήρξε πολύς θεατρικός χαρακτήρας στις βιαστικές έκτακτες συνεδριάσεις καθώς η σύνοδος κορυφής της G20 οδήγησε σε σύσκεψη της G7, αλλά φαινόταν πως είχε τεθεί σε εφαρμογή. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έπρεπε να εξηγήσει ότι ο πύραυλος ήταν απίθανο να εκτοξεύτηκε από ρωσικό έδαφος. Η ρωσική άρνηση της άμεσης ευθύνης μπορεί κάλλιστα να είναι αντιπαθητική, αλλά μάλλον ήταν αλήθεια. Λάθος ή όχι, ωστόσο, ο ένοχος για όλους και για όλους ήταν ξεκάθαρος: η πολωνική πυραυλική επίθεση «πιθανότατα προκλήθηκε από την Ουκρανία, αλλά όχι από το λάθος της Ουκρανίας».

Οι ηγέτες της ίδιας της Πολωνίας άρχισαν επίσης να εκδίδουν δηλώσεις που υποδηλώνουν ότι στην πραγματικότητα δεν επρόκειτο για πύραυλο που απελευθερώθηκε από το ρωσικό έδαφος. Ο πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda έκανε μια ανεπιφύλακτη παρατήρηση.

«Από τις πληροφορίες που έχουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας, ήταν ένας πύραυλος S-300 κατασκευασμένος στη Σοβιετική Ένωση, ένας παλιός πύραυλος και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εκτοξεύτηκε από τη ρωσική πλευρά».

Παραδέχτηκε επίσης πως ο πύραυλος μπορεί να έπεσε σε πολωνικό έδαφος κατά την πορεία της Ουκρανίας «εκτοξεύοντας τους πυραύλους της προς διάφορες κατευθύνσεις». Δεν υπήρχε «τίποτα, απολύτως τίποτα, που να υποδηλώνει ότι ήταν σκόπιμη επίθεση στην Πολωνία».

Γνωρίζοντας την πολιτική ευαισθησία όλων αυτών, ειδικά αν μπορεί να ρίξει κακό φως στον ηρωισμό της Ουκρανίας, προτίμησε να εκλογικεύσει το λάθος. Αν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί στην Ουκρανία και δεν είχε ξεκινήσει τον πόλεμο, δε θα υπήρχε λόγος να εκτοξευθεί ο παρεκκλίνων πύραυλος εξαρχής. Ο νόμος της αιτιότητας υπαγόρευσε την σκοτεινή του μελωδία και τα πράγματα ακολούθησαν. Η Μόσχα έφερε «την τελική ευθύνη, γιατί αυτό δενθα είχε συμβεί αν η Ρωσία δεν είχε διεξαγάγει ένα βάναυσο επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, προχώρησε ακόμη παραπέρα, χαρούμενη που δεν ασχολήθηκε με αυτό που αποκάλεσε περιφρονητικά τα «γεγονότα». Τέτοιες συνθήκες «δε θα είχαν συμβεί ποτέ παρά μόνο για την άσκοπη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις της κατά της μη στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας. Ο Χάρτης του ΟΗΕ είναι σαφής. Η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι σε αυτό το μπαράζ».

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Adrienne Watson, πρόσθεσε επίσης στο επιχείρημα πως, ακόμη και αν το θανατηφόρο αποτέλεσμα ήταν από μια ουκρανική εκτόξευση, ήταν όλα στο πλαίσιο της αυτοάμυνας.

«Όποια και αν είναι τα τελικά συμπεράσματα, είναι σαφές ότι το μέρος που τελικά ευθύνεται για αυτό το τραγικό περιστατικό είναι η Ρωσία, η οποία εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραύλων στην Ουκρανία, ειδικά με σκοπό να στοχεύσει μη στρατιωτικές υποδομές. Η Ουκρανία είχε –και έχει– κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της».

Το μόνο ερώτημα τώρα παραμένει πώς θα πάει το επόμενο ρετάρισμα. Με την ευκαιρία αυτή, τα ηνία τραβήχτηκαν λίγο πριν από τον γκρεμό. Αλήθεια ή όχι, το ΝΑΤΟ δεν ήθελε να εμπλακεί – τουλάχιστον προς το παρόν. Η Πολωνία, παρά την παρελθοντική της βούληση να επιφέρει μια αμυχή στη Ρωσική αρκούδα, διατήρησε μια αίσθηση ταραγμένης ψυχραιμίας. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, ήθελαν να προωθήσουν το θέμα περαιτέρω, ξεκινώντας από το ΝΑΤΟ για μια βαθύτερη, στρατιωτική δέσμευση. Οι λόγοι για περαιτέρω επέκταση του πολέμου είναι προφανείς. Η πυριτιδαποθήκη είναι έτοιμη.

* Ο Δρ Binoy Kampmark ήταν υπότροφος της Κοινοπολιτείας στο Selwyn College του Cambridge. Αυτή την εποχή δίνει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο RMIT. Email: bkampmark@gmail.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail