Μπορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να πολεμήσουν έναν πόλεμο δύο μετώπων;

Γρήγορη απάντηση - ΟΧΙ! Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι εξοπλισμένος με τα πιο ακριβά οπλικά συστήματα στον κόσμο. Αλλά η διαδικασία απόφασης για την κατασκευή και την ανάπτυξη δε βασίζεται σε μια καλά καθορισμένη στρατηγική εθνικής ασφάλειας που αναγνωρίζει πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα συστήματα σε έναν πραγματικό πόλεμο. Το χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανοησίας της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ είναι οι ομάδες εργασίας αεροπλανοφόρου που αντιπροσωπεύουν το κύριο μέσο για τις ΗΠΑ να προωθήσουν δυνάμεις στο εξωτερικό. Γιατί λέω «ανοησία»; Επειδή οι Ρώσοι και οι Κινέζοι έχουν παραγάγει και έχουν αναπτύξει υπερηχητικούς πυραύλους που μπορούν να διαπεράσουν τα αντιπυραυλικά συστήματα που υποτίθεται πια προστατεύουν τους αερομεταφορείς. Σε περίπτωση πυροβολικού πολέμου με την Κίνα για την Ταϊβάν, οποιοσδήποτε αμερικανικός αερομεταφορέας αναπτυχθεί σε απόσταση 500 μιλίων από την Κίνα θα είναι καθιστή πάπια.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Αντρέι Μαρτιάνοφ κάνει πάντα καλή δουλειά, αλλά το τελευταίο του podcast για αυτό το θέμα είναι εξαιρετικό και αξίζει την προσοχή σας:

Επιτρέψτε μου να επεξηγήσω τη βαθιά παρατήρηση που κάνει ο Αντρέι στο βίντεό του σχετικά με τη διαφορά μεταξύ του συστήματος στο οποίο βασίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες για την παραγωγή όπλων και του συστήματος που χρησιμοποιεί η Ρωσία. Θα το θέσω απλά – οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν όπλα που καλύπτουν πολιτικές και γραφειοκρατικές προτεραιότητες, ενώ η Ρωσία παράγει όπλα με βάση ένα στρατηγικό σχέδιο εθνικής άμυνας. Σε περίπτωση πολέμου, τα οπλικά συστήματα και οι χειριστές τους αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να υποστούν ζημιά ή να καταστραφούν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επισκευαστούν ή να κατασκευαστούν καινούργια. Το ίδιο ισχύει για τα πυρομαχικά και τις οβίδες που χρησιμοποιούνται από αυτά τα όπλα. Το αποτέλεσμα; Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξοδεύουν δισεκατομμύρια για την αντίστοιχη Lamborghini, ενώ η Ρωσία αγοράζει στιβαρά pick-up με κίνηση στους 4 τροχούς της Toyota. Η κατασκευή νέων «Lamborghini» είναι χρονοβόρα και πολύ δαπανηρή.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες χάσουν ένα αεροπλανοφόρο, η κατασκευή ενός αντικαταστάτη θα διαρκέσει χρόνια και θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια (12,41 δισεκατομμύρια δολάρια για την τελευταία κατηγορία Ford). Η ίδια αρχή ισχύει και για το πιο «σύγχρονο» μαχητικό τζετ, το F-35:

Με εκτιμώμενο κόστος ζωής 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το F-35 Lightning II, που σχεδιάστηκε ως ένα ευέλικτο, σούπερ κρυφό μαχητικό αεροπλάνο επόμενης γενιάς, είναι το πιο ακριβό οπλικό σύστημα που κατασκευάστηκε ποτέ. Όταν το πρόγραμμα ξεκίνησε πολύ πίσω το 1992, το F-35 υποτίθεται ότι ήταν μια προσιτή λύση που ταιριάζει σε όλους για την Πολεμική Αεροπορία, το Σώμα Πεζοναυτών και το Ναυτικό. Χρειάστηκε να φτάσουμε μέχρι το Φεβρουάριο για να παραδεχτεί δημοσίως η Πολεμική Αεροπορία ότι η αντικατάσταση του F-16 απέτυχε στη δοκιμή προσιτότητας.

https://www.nbcnews.com/think/opinion/air-force-admits-f-35-fighter-jet-costs-too-much-ncna1259781

Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω βίντεο. Ένα ρωσικό drone, το Zala Lancet, εντοπίζει και καταστρέφει ένα αμερικανικό αεροσκάφος M777:

Και λοιπόν; Η κατασκευή του Lancet κοστίζει χιλιάδες ενώ ένα M777 κοστίζει 3,738 εκατομμύρια δολάρια. Συγκρίνετε αυτά τα δύο οπλικά συστήματα παρακάτω. Εάν η παραγωγή του Lancet κοστίζει 100.000 $, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να κατασκευαστούν 38 Lancet στην τιμή ενός μόνο οβιδοφόρου M777. Κάθε ένα από αυτά τα Lancet μπορεί να καταστρέψει ένα M777. Δεν χρειάζεστε πτυχίο λογιστικής για να συνειδητοποιήσετε πως η Ρωσία μπορεί να καταστρέψει μια στήλη τανκς των ΗΠΑ για ένα κλάσμα του κόστους κατασκευής αυτών των αρμάτων. Ακόμα και στον πόλεμο, η οικονομία έχει σημασία.

Το Zala Lancet, γνωστό και ως Lantset, είναι ένα drone καμικάζι που αναπτύχθηκε από τη Zala Aero για να χτυπά στόχους στη γη, στον αέρα ή/και στο νερό σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ρωσικού στρατού. Το νέο οπλικό σύστημα έχει μέγιστη εμβέλεια 40 χιλιομέτρων και μπορεί να εκτελέσει αυτόνομα χτυπήματα ακριβείας. Επιπλέον, το drone έχει σχεδιαστεί για να παρέχει βίντεο και εικόνες σε πραγματικό χρόνο στον σταθμό ελέγχου. Το αεροσκάφος περιλαμβάνει μονάδες πληροφοριών, πλοήγησης και επικοινωνιών. Το drone Zala Lancet ανακοινώθηκε στα τέλη Ιουνίου 2019 στην έκθεση Russian Army Expo με τις δοκιμές ανάπτυξης να έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Τα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Lancet αναπτύχθηκαν με επιτυχία από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις στη Συρία με στόχο μαχητές της Ιντλίμπ το Νοέμβριο του 2020.

https://www.deagel.com/Defensive%20Weapons/Zala%20Lancet/a003898
Πιστεύω ότι η τιμή του Lancet είναι χιλιάδες δολάρια (δεν κατάφερα να βρω μια συγκεκριμένη τιμή, αλλά περιγράφεται ως "οικονομική". Αν γνωρίζετε την τιμή, ενημερώστε με)

Οι Ρώσοι έχουν επίσης ένα οικονομικό και τακτικό πλεονέκτημα όταν πρόκειται για το σύγχρονο άρμα μάχης. Συγκρίνετε το νεότερο ρωσικό τανκ με την τελευταία έκδοση του αμερικανικού M1-Abrams. Το ρωσικό τανκ ζυγίζει 22 τόνους λιγότερο από το αντίστοιχο των ΗΠΑ. Αυτό το κάνει πιο ευέλικτο και πιο αποδοτικό στα καύσιμα. Απαιτεί μόνο τριμελές πλήρωμα γιατί συνοδεύεται από αυτόματο φορτωτή για οβίδες. Το M1-Abrams εξακολουθεί να το κάνει όπως παλιά, δηλαδή ένα μέλος του πληρώματος πρέπει να γεμίσει το όπλο.

Η Ρωσία απολαμβάνει ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα στα συστήματα αεράμυνας και αυτό έχει αποκαλύψει τα τρωτά σημεία του συστήματος πολλαπλών πυραύλων HIMARS και των πυραύλων HARM. Ενώ η Ρωσία δεν τα καταρρίπτει όλα, το ρωσικό σύστημα αεράμυνας έχει σταματήσει τα περισσότερα από αυτά. Θυμάστε όταν το HIMARS διαφημιζόταν ως game changer; Απέτυχε και τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία αντιμετωπίζουν την πρόκληση να προσπαθήσουν να αποκτήσουν περισσότερους πυραύλους και να αντικαταστήσουν τους ακριβούς εκτοξευτές που έχουν καταστραφεί από τους Ρώσους.

Τελειώνω εκεί που ξεκίνησα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αστειεύονται αν πιστεύουν ότι μπορούν να πολεμήσουν την Κίνα και τη Ρωσία. Ωστόσο, αντί να προσπαθούν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργούν πιο μαχητικά και απειλητικά προς το Πεκίνο και τη Μόσχα. Ο Πρόεδρος Κένεντι κατά τη διάρκεια της κουβανικής κρίσης πυραύλων, ο οποίος είχε πολεμήσει, κατάλαβε τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου και βρήκε μια διπλωματική λύση που διατηρούσε την ειρήνη. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πάσχει από άνοια και δεν φαίνεται να κατανοεί πως η βόμβα και οι απειλές του κάνουν τον κόσμο πιο επικίνδυνο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail