Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια έχουν τώρα πάρα πολύ πετρέλαιο

Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια φαίνεται τώρα να έχουν περισσότερο αργό πετρέλαιο από ό,τι χρειάζονται - με τον πρώιμο πανικό για τις συρρικνούμενες εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας - και την επακόλουθη έλλειψη πετρελαίου στον κόσμο - να αποδεικνύεται υπερβολική.

Της Julianne Geiger για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι έμποροι αργού πετρελαίου έχουν επισημάνει την ικανότητα της Ευρώπης να προμηθεύεται αργό πετρέλαιο από τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως την κύρια αιτία για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια που αναστενάζουν από ανακούφιση. Η Ασία, επίσης, έχει συλλέξει λιγότερο αργό πετρέλαιο από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές, χάρη στην ατελείωτη μάχη της Κίνας για την επίτευξη του άπιαστου στόχου μηδενικού Covid.

Οι εισαγωγές αργού λατινικής Αμερικής στην Ευρώπη ήταν κατά μέσο όρο 313.000 bpd μέχρι στιγμής φέτος, από 132.000 που δείχνουν τα στοιχεία της Refinitiv Eikon. Τον Ιούλιο, ο μέσος όρος ήταν πολύ πάνω από αυτό, στις 600.000 bpd. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη έλαβε 1,1 εκατομμύρια bpd κατά μέσο όρο φέτος, σε σύγκριση με μόλις 800.000 bpd πέρυσι. Οι εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράκ στην Ευρώπη είναι 20% υψηλότερες από τον Ιούλιο-Νοέμβριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι υπερβολές της προσφοράς επιβαρύνουν τις τιμές. Οι τιμές του Brent έχουν υποχωρήσει σχεδόν 9 δολάρια το βαρέλι από αυτήν την περίοδο την περασμένη εβδομάδα. Ένας Ευρωπαίος έμπορος αργού πετρελαίου είπε στο Reuters ότι τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια «φαίνεται να έχουν υπεραγοράσει τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, πιθανώς λόγω των φόβων γύρω από το Urals [τύπος ρωσικού αργού]». Εκτός από αυτούς τους φόβους που προκάλεσαν αγορές πανικού, οι εβδομαδιαίες απεργίες στα γαλλικά διυλιστήρια και η ραγδαία συντήρηση των διυλιστηρίων περιόρισαν επίσης την έκκληση για αργό πετρέλαιο στην Ευρώπη καθώς επιβραδύνθηκαν οι εκδόσεις.

Οι έμποροι και τα διυλιστήρια αύξησαν τις αγορές τους αυτό το καλοκαίρι, αναμένοντας ελλείψεις που προέρχονται από την απαγόρευση της Ευρώπης στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου. Αυτή η απαγόρευση πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, η Ευρώπη πιθανότατα δεν θα έχει προβλήματα με την απόκτηση αρκετού αργού πετρελαίου. Μετά τις 5 Δεκεμβρίου, ωστόσο, θα μπορούσε να είναι μια διαφορετική ιστορία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail