Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία προετοιμάζονται για ιρανική επίθεση στην ενεργειακή υποδομή στη Μέση Ανατολή

Freepen.gr - Η Σαουδική Αραβία μοιράστηκε πληροφορίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιώντας για επικείμενη ιρανική επίθεση σε ενεργειακές υποδομές στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του βασιλείου, ανέφερε η Wall Street Journal την 1η Νοεμβρίου, επικαλούμενη Σαουδάραβες και Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ και πολλά άλλα γειτονικά κράτη αύξησαν το επίπεδο συναγερμού για τις στρατιωτικές τους δυνάμεις ως απάντηση στην προειδοποίηση.

Αξιωματούχοι από τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες που αποκάλυψε η Wall Street Journal στο CNN. Ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος είπε στο ειδησεογραφικό κανάλι ότι αυτό το βασίλειο μοιράστηκε πληροφορίες για την πιθανή επίθεση με τις ΗΠΑ Ένας δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως μαχητικά αεροσκάφη F-22 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Σαουδική Αραβία για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, δήλωσε μετά τις αναφορές ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν για την εικόνα της απειλής» και «σε συνεχή επαφή μέσω στρατιωτικών, διπλωματικών καναλιών και υπηρεσιών πληροφοριών με τους Σαουδάραβες».

«Δε θα διστάσουμε να δράσουμε για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας και των εταίρων μας στην περιοχή», δήλωσε ο Πράις σε ενημέρωση του τμήματος.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν γνώριζε καμία δημόσια προειδοποίηση που εκδόθηκε μέσω της πρεσβείας για απειλή και επιβεβαίωσε πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, στρατηγός Πατ Ράιντερ, δεν επιβεβαίωσε εάν υπάρχει επί του παρόντος απειλή, αλλά είπε ότι το Πεντάγωνο εξακολουθεί να «ανησυχεί για την κατάσταση απειλών στην περιοχή» και «είναι σε τακτική επαφή με τους Σαουδάραβες εταίρους μας».

Οι ΗΠΑ φέρονται να πιστεύουν ότι ο στόχος της επίθεσης μπορεί να είναι να μετατοπιστεί η προσοχή από τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο Ιράν στη Σαουδική Αραβία.

Το Ιράν συνεχίζει να αντιμετωπίζει μαζικές διαδηλώσεις για το θάνατο της Mahsa Amini. Η 22χρονη Κούρδισσα πέθανε το Σεπτέμβριο, αφού είχε τεθεί υπό κράτηση για φερόμενη παραβίαση του ισλαμικού κώδικα ενδυμασίας της χώρας για τις γυναίκες. Η Τεχεράνη έχει ήδη κατηγορήσει τη Σαουδική Αραβία πως υποστηρίζει τις διαδηλώσεις.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο Διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, Υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί, απείλησε το Ριάντ για την κάλυψη των διαδηλώσεων από τα μέσα ενημέρωσης που φέρεται να ελέγχει.

Ο Salami υποστήριξε πως οι Σαουδάραβες προσπαθούν να προκαλέσουν την ιρανική νεολαία, απειλώντας ότι εάν δεν ελέγξουν τα μέσα ενημέρωσης τους οι συνέπειες θα είναι αναπόφευκτες.

Το Ριάντ διέκοψε τις σχέσεις με την Τεχεράνη το 2016 μετά την εισβολή Ιρανών διαδηλωτών στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη ως απάντηση στην εκτέλεση ενός σιίτη κληρικού από τη Σαουδική Αραβία. Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούτι (Ανσάρ Αλλάχ) στην Υεμένη έχουν επίσης επιτεθεί σε ενεργειακές υποδομές στη Σαουδική Αραβία τα τελευταία χρόνια.

Σαουδάραβας και Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν συναντηθεί σε πολλές περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες για να συζητήσουν μια πιθανή συμφιλίωση. Τώρα, ωστόσο, η υποτιθέμενη ιρανική απειλή πιθανότατα θα αναζωπυρώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό θα έπαιζε υπέρ των ΗΠΑ.
 
* απόδοση από southfront.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail