Η Πολωνία τραβάει μια γραμμή στην άμμο με την ΕΕ: «Εκπληρώσαμε τις απαιτήσεις και μας οφείλουν τα κεφάλαια»

Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda, δεξιά, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen μιλούν μετά σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Konstancin-Jeziorna της Πολωνίας, Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022. (AP Photo/Michal Dyjuk)
Freepen.gr - Η πολωνική κυβέρνηση λέει ότι δε θα κάνει άλλες παραχωρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να ξεκλειδώσει δεκάδες δισεκατομμύρια από τη χρηματοδότηση της ΕΕ, υποστηρίζοντας πως η Πολωνία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και οι Βρυξέλλες τους οφείλουν τα χρήματα.

«Η Πολωνία εκπλήρωσε όλους τους όρους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την πληρωμή των κεφαλαίων ανάκτησης που οφείλονται», δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda. Πρόσθεσε ότι «δεν σκοπεύει να απαντήσει σε κανένα σχόλιο από τις Βρυξέλλες για το θέμα».

Οι Βρυξέλλες, από την πλευρά τους, απείλησαν την Πολωνία με καταστροφικές περικοπές χρηματοδότησης ύψους έως και 110 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό θα ταλαιπωρούσε την πολωνική οικονομία, η οποία έχει υποφέρει λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, του πληθωρισμού και της προσφυγικής κρίσης από την Ουκρανία.

Σε μια συνέντευξη για τον συντηρητικό Sieci, ο Duda παραδέχτηκε πως δεν πιστεύει ότι η προσπάθεια να εκπληρώσει τις προσδοκίες της «άλλης πλευράς» θα μπορούσε να φέρει κανένα αποτέλεσμα. «Πιστεύω πως επιδείχθηκε πολύ καλή θέληση από την πολωνική πλευρά», δήλωσε.

«Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχει μια ομάδα από την Πολωνία εκεί που έχει μια πολιτική αντίθεσης με τα βασικά συμφέροντα του πολωνικού κράτους και ικανοποιείται όταν η Πολωνία ζημιώνεται από τις Βρυξέλλες», είπε ο πρόεδρος της Πολωνίας. Ανέφερε επίσης τους εκπροσώπους της φιλελεύθερης αριστεράς που «έχουν έδρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θέλουν να αλλάξουν το κυβερνών κόμμα στην Πολωνία με κάθε κόστος».

Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις των πολωνικών αρχών, η Πολωνία δεν έχει ακόμη στείλει αίτημα για πληρωμή των Ταμείων Ανάκτησης στις Βρυξέλλες. Εν τω μεταξύ, στον δημόσιο χώρο εμφανίστηκαν πληροφορίες ότι η Επιτροπή επιβεβαίωσε πως η Βαρσοβία έχει εκπληρώσει 15 από τα 20 ορόσημα που απαιτούνται για τις πληρωμές της πρώτης δόσης των κεφαλαίων.

Το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης για την Πολωνία περιλαμβάνει 24 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, αλλά είναι μόνο ένας τύπος ταμείου που η Πολωνία δεν έχει λάβει ακόμη από τις Βρυξέλλες. Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχθηκε τελικά το πολωνικό σχέδιο, ωστόσο, έκανε την πληρωμή των κεφαλαίων να εξαρτάται από την εκπλήρωση των λεγόμενων ορόσημων. Στην περίπτωση της Πολωνίας, αυτά τα ορόσημα αφορούν κυρίως το δικαστικό σύστημα . Οι Βρυξέλλες δεν αναγνωρίζουν ότι η Πολωνία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, επομένως η πληρωμή του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει παγωμένη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail