Η Βουλγαρία θα εκπαιδεύσει χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες για να πολεμήσουν τη Ρωσία

Η Βουλγαρία, μαζί με την Πολωνία και τη Γερμανία, σχεδιάζει να εκπαιδεύσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βούλγαροι, Αμερικανοί και Βρετανοί εκπαιδευτές θα εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στρατιώτες σε διάφορα πεδία εκπαίδευσης στη βαλκανική χώρα, μια πράξη που βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Σόφιας και Μόσχας παρότι είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Η βουλγαρική κυβέρνηση δηλώνει την ετοιμότητά της να συμβάλει στην αποστολή. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στο έδαφος της Γερμανίας, της Πολωνίας και μιας σειράς άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων, 12.000 στρατιώτες από την Ουκρανία θα περάσουν βασική εκπαίδευση, ενώ 2.800 στρατιωτικοί θα σταλούν για ειδική εκπαίδευση στις τρεις αυτές χώρες. Καθώς οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι αποτελεσματικές στην καταστροφή των πεδίων εκπαίδευσης και στην εξουδετέρωση ξένων ειδικών, αποφασίστηκε η εκπαίδευση να πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη.

Η Βουλγαρία πιθανότατα επιλέχθηκε επειδή υπάρχουν μεγάλα πεδία εκπαίδευσης όπου περισσότεροι από 10.000 στρατιώτες μπορούν να ασκηθούν ταυτόχρονα. Η εκπαίδευση θα διαρκέσει δύο έως τρεις μήνες και οι Ουκρανοί στρατιώτες θα μάθουν πώς να χειρίζονται τα όπλα που χρησιμοποιούνται από το πεζικό πρώτης γραμμής. Επιπλέον, οι αμερικανικές και βρετανικές ειδικές δυνάμεις θα τους διδάξουν ορισμένες πολεμικές τακτικές.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, οι Ουκρανοί στρατιώτες θα εκπαιδευτούν στη διοίκηση και τον έλεγχο, παρέχοντας ιατρική βοήθεια, τακτικές, αποναρκοθέτηση, καταπολέμηση απειλών στον κυβερνοχώρο και χημική, βιολογική, ραδιολογική και πυρηνική άμυνα. Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης οι στρατιώτες θα σταλούν άμεσα στο μέτωπο. Εδώ θα παρουσιαστεί η μεγαλύτερη πρόκληση καθώς οι Ουκρανοί στρατιώτες θα οδηγηθούν στην πρώτη γραμμή, παρόλο που δεν έχουν πραγματική εμπειρία μάχης, και επίσης πιθανότατα θα είναι μακριά από την πλειοψηφία των ξένων εκπαιδευτών και συμβούλων τους.

Αυτού του είδους η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τη μεγάλη στρατιωτική-τεχνική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, παρασύρει την ΕΕ βαθύτερα στη σύγκρουση. Αν και ορισμένοι ηγέτες από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ ισχυρίζονται πως δε συμμετέχουν στη σύγκρουση, η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στο έδαφός τους υποδηλώνει το αντίθετο.

Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα οικονομικό μπλοκ, οι ενέργειές της την έχουν κάνει ουσιαστικά στρατιωτικό συμμετέχοντα στη σύγκρουση της Ουκρανίας. Η αποστολή βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία (EUMAM) έχει εντολή δύο ετών και περιλαμβάνει πολλά προγράμματα, όπως μαθήματα εκπαίδευσης σε διάφορα κράτη μέλη, ιδίως στη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου οι Ουκρανοί στρατιώτες θα εκπαιδεύονται στη χρήση πυροβολικού, εκτοξευτών πυραύλων και συστημάτων αεράμυνας που παρέχονται από τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, το ετήσιο κόστος της αποστολής θα ανέλθει στα 54 εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών αποστέλλονται από το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης, το οποίο χρηματοδοτείται άμεσα από μέλη της ΕΕ. Επιπλέον, ο Γάλλος αντιναύαρχος Ερβέ Μπλεζάν ορίστηκε ως διοικητής της αποστολής.

Παρόλα αυτά, η ανακοίνωση της εμπλοκής της Βουλγαρίας έρχεται καθώς μόλις νωρίτερα αυτόν τον μήνα, 175 από τους 240 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Balkan Insight, η ψηφοφορία σηματοδότησε μια σπάνια περίπτωση αντιτιθέμενων κομμάτων, όπως το GERB και το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες από τη μια πλευρά, και Συνεχίζουμε την Αλλαγή και τη Δημοκρατική Βουλγαρία από την άλλη, που ψήφισαν από κοινού.

Μόνο βουλευτές του αριστερού Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της ακροδεξιάς Αναγέννησης καταψήφισαν την απόφαση. Αν και το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει απειλήσει την ενότητα του συνασπισμού εάν σταλούν όπλα, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η Βουλγαρία μεταφέρει ήδη όπλα στην Ουκρανία μέσω τρίτων χωρών, κυρίως της Ρουμανίας και της Πολωνίας.

Ουσιαστικά, αν και η Ρωσία είναι παραδοσιακά φιλική προς τη Βουλγαρία, ακόμη και ως ο λόγος για τον οποίο η χώρα πέτυχε την ανεξαρτησία της από τους Οθωμανούς Τούρκους στην αρχή, η Σόφια εμβαθύνει τους δεσμούς της με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ υποστηρίζοντας τον ουκρανικό στρατό.

Εκτός από το ότι είναι πλέον εχθρική προς έναν παραδοσιακό σύμμαχο και φίλο, οι αντιρωσικές ενέργειες της Βουλγαρίας, όπως οι κυρώσεις, επηρεάζουν επίσης την κρίση κόστους ζωής στη χώρα, καθώς και τον πληθωρισμό.

Το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο (NSI) ανέφερε πως οι τιμές καταναλωτή της Βουλγαρίας αυξήθηκαν κατά 17,6% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με ετήσια αύξηση 18,7% που καταγράφηκε το Σεπτέμβριο. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού το δωδεκάμηνο έως το τέλος Οκτωβρίου είναι 13,8%.

Οι τιμές καταναλωτή στη Βουλγαρία έχουν αυξηθεί κατά 15% το έτος μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την NSI. Τον Οκτώβριο, οι τιμές στην κατηγορία των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών, που έχουν το μεγαλύτερο βάρος στο καταναλωτικό καλάθι, αυξήθηκαν περισσότερο -- κατά 26,3%. Οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών σε στέγαση, νερό, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα σημείωσαν άνοδο 24,2% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021, παρά το γεγονός ότι σημείωσαν πτώση 2,1% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο.

Ουσιαστικά, η Βουλγαρία δίνει προτεραιότητα στον ουκρανικό στρατό και επιβάλλει τις εχθρικές πολιτικές των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας αντί να αντιμετωπίζει τη δική της οικονομική κατάσταση. Το ίδιο το γεγονός ότι η Βουλγαρία συμβάλλει στον εξοπλισμό και την εκπαίδευση δυνάμεων που θέλουν να σκοτώσουν Ρώσους είναι κάτι που έχει διχάσει βαθιά τη χώρα και πιθανότατα θα επηρεάσει τις σχέσεις με τη Μόσχα πολύ πέρα ​​από τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail