Οι άγνωστες λεπτομέρειες που κρύβει το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σου

Οι περισσότεροι οδηγοί αντιμετωπίζουν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου ως μια διάφανη επιφάνεια μέσω της οποίας μπορούμε να κοιτάμε τον δρόμο. Το παρμπρίζ, όμως, κρύβει ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Από: carandmotor.gr

Όσο μυημένος είναι κανείς με τα αυτοκινητικά δρώμενα και τον πακτωλό τεχνολογικών εφαρμογών που κρύβoνται πίσω από ένα αυτοκίνητο, είναι αδύνατο να γνωρίζει κάθε επιμέρους λεπτομέρεια.

Τον δικό της «μικρόκοσμο» κρύβει και η επιφάνεια που προσελκύει σε μεγαλύτερο βαθμό, συγκριτικά με κάθε άλλη, το βλέμμα του οδηγού όταν βρίσκεται πίσω από τιμόνι, ήτοι το παμπρίζ του αυτοκινήτου.

Για τους περισσότερους, λοιπόν, το παρμπρίζ (ή ανεμοθώρακας) δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα διαφανές κρύσταλλο μέσω του οποίου κοιτάμε τον δρόμο. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πολλά περισσότερα…

Μαύρες κουκίδες

μαύρες κουκίδες στο παμρπρίζ

Θέση στο παρμπρίζ των σύγχρονων αυτοκινήτων παίρνουν κάποιες μαύρες κουκκίδες στο σημείο που ο ανεμοθώρακας ενώνεται με τις μεταλλικές επιφάνειες του αμαξώματος.

Ο ρόλος των μαύρων κουκίδων στο παρμπρίζ ενός αυτοκινήτου είναι διπλός. Ο βασικότερος είναι ότι αποτελούν μέρος της ενίσχυσης του ανεμοθώρακα στα σημεία που αυτός εφαρμόζει με τις μεταλλικές επιφάνειες του αμαξώματος.

μαύρες κουκίδες στο παμρπρίζ

Οι μαύρες τελείες αποτελούν επί της ουσίας το τελείωμα της ενίσχυσης αυτού που έχει δεχθεί το παρμπρίζ ώστε να λειτουργήσει ως μέρος του πλαισίου ενισχύοντας την ακαμψία του. Η ενισχυτική μεμβράνη η οποία τοποθετείται στα σημεία επαφής του παρμπρίζ με έχει μαύρο χρώμα και οι κουκκίδες που βλέπουμε εμείς έρχονται ως συνέχεια της μαύρης επιφάνειας.

Πέρα, λοιπόν, από την πρακτική διάσταση την οποία υποστηρίζουν οι μαύρες κουκκίδες, εξασφαλίζουν και την ομαλότερη μετάβαση από το απόλυτο μαύρο στην απολύτως διάφανη επιφάνεια του υαλοπίνακα.

Κυματοειδείς γραμμές

κυματοειδείς γραμμές παρμπρίζ

Μπροστά στα… μάτια μας υπάρχουν πολλές φορές και κάποιες λεπτές κυματοειδείς κάθετες γραμμές μαύρου χρώματος. Αυτές αποτελούν τμήμα των θερμαινόμενων παρμπρίζ που επιτρέπουν το γρήγορο ξεθάμπωμα και απομάκρυνση του πάγου από το μπροστινό κρύσταλλο του αυτοκινήτου.

Ειδικότερα, πρόκειται για πολύ λεπτά θερμαντικά καλώδια, επικαλυμμένα με οξείδιο αργύρου ή ψευδαργύρου, που ενσωματώνονται στο διαφανές πλαστικό στρώμα το οποίο υπάρχει ανάμεσα στα δύο φύλλα γυαλιού του παρμπρίζ.

Με το πάτημα ενός κουμπιού στο ταμπλό του αυτοκινήτου, η μπαταρία στέλνει ηλεκτρικό ρεύμα στα καλώδια, τα οποία στη συνέχεια λιώνουν το πάγο/χιόνι στο παρμπρίζ ή ξεθολώνουν το τζάμι προσφέροντας καλύτερη ορατότητα στον οδηγό.

Ακόμα, μέσω του συγκεκριμένου συστήματος ο οδηγός μπορεί και εξοικονομεί χρήματα, μιας και δεν χρειάζεται να ενεργοποιήσει το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου.

Πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζουμε ότι το θερμαινόμενο παρμπρίζ αποτελεί μία λειτουργία η οποία δεν απαντάται σε όλα τα αυτοκίνητα. Εφόσον το αυτοκίνητό σας ενσωματώνει τη συγκεκριμένη λειτουργία, θα υπάρχει και το ανάλογο κουμπί (δείτε το στην παρακάτω φωτογραφία) στο ταμπλό του οχήματος.

κυματοειδείς γραμμές παρμπρίζ

Διευκρινίζεται, δε, ότι το θερμαινόμενο παρμπρίζ δεν πρέπει να συγχέεται με τη λειτουργία ξεθαμπώματος του μπροστινού και πίσω τζαμιού που επιτελεί το σύστημα κλιματισμού και ενεργοποιείται μέσω δύο παρόμοιων κουμπιών στο ταμπλό των αυτοκινήτων (δείτε την παρακάτω φωτογραφία).

κυματοειδείς γραμμές παρμπρίζ
 
Η άγνωστη ετικέτα
 
ετικέτα στο παρμπρίζ

Ένας… ωκεανός πληροφοριών κρύβεται και σε μια εν πολλοίς άγνωστη σφραγίδα που δεσπόζει στη γωνία κάθε τζαμιού του αυτοκινήτου μας, περιλαμβάνοντας γράμματα και αριθμούς, που σε πρώτη φάση μοιάζουν… ακατάληπτοι.

Προκειμένου να κατανοήσουμε περί τίνος πρόκειται, πρέπει να αναφέρουμε ότι τα κρύσταλλα υποβάλλονται σε μια σειρά ιδιαίτερα απαιτητικών δοκιμών, ώστε να διασφαλιστεί ότι συμμορφώνονται με τους κανονισμούς ασφαλείας, και είναι ανθεκτικά εφόσον εμπλακούμε σε ένα τροχαίο ατύχημα.

Μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, τότε σε κάθε κρύσταλλο τοποθετείται μια σφραγίδα που υποδηλώνει ότι τηρούνται οι ισχύουσες προδιαγραφές. Ας δούμε σε τι αντιστοιχεί η κάθε ένδειξη.

1. Έμβλημα του κατασκευαστή του αυτοκινήτου, αλλά και η ονομασία της εταιρείας που έχει κατασκευάσει το κρύσταλλο (π.χ. Saint-Gobain Sekurit).

2. Τύπος γυαλιού:

/ - εξαιρετικά ανθεκτικό
// - Κανονικό πολλαπλών επιπέδων
/// Πολλαπλών στρωμάτων, υποβληθέν σε ειδική μεταχείριση
IV- Πλαστικό γυαλί
V – Με χρωματισμό κάτω από 70%
VI - Διπλό γυαλί με χρωματισμό κάτω από 70%

3. Το γράμμα «Ε», ακολουθούμενο από έναν αριθμό (π.χ. «1»), υποδηλώνει τη χώρα όπου κατασκευάστηκε το κρύσταλλο. Ο κωδικός Ε1 δείχνει ότι η πιστοποίηση έχει δοθεί από τη Γερμανία. Το E2 υποδηλώνει Γαλλία, το E3 Ιταλία κ.ο.κ.

4. Ο Κωδικός DOT (από τα αρχικά Department of Transportation), που εκχωρείται από το Υπουργείο Μεταφορών στον κατασκευαστή του κρυστάλλου.

5. Αναγνωριστικό του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένο. Αντανακλά τις ιδιότητες του γυαλιού, όπως είναι το πάχος, το χρώμα και η επίστρωση.

6. Η ένδειξη AS υποδηλώνει τη θέση στην οποία μπορεί να τοποθετηθεί το γυαλί, βάσει της οπτικής του ποιότητας.

- Το AS1 είναι το πιο καθαρό γυαλί (τουλάχιστον 70% μετάδοση φωτός). Είναι πλαστικοποιημένο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε σε ένα όχημα, αν και συνήθως βρίσκει θέση αποκλειστικά στο παμρπίζ.
- Το AS2 τοποθετείται παντού εκτός από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου
- Το AS3 απαγορεύεται να τοποθετηθεί ως παρμπρίζ και πλαϊνά παράθυρα δεδομένου ότι έχει μετάδοση φωτός λιγότερη από 70%, με αποτέλεσμα να μην προσφέρει την επιθυμητή ποιότητα θέασης.

7. Συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφαλείας

8. Έτος κατασκευής. Οι δύο τελείες που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία υποδηλώνουν τον μήνα κατασκευής (δύο τελείες = Φεβρουάριος) και ο αριθμός 3 το έτος κατασκευής (2003).

ετικέτα στο παρμπρίζ
 
Παράλληλα, στη σφραγίδα αναγράφεται και ο κωδικός παρμπρίζ. Το WL υποδηλώνει ότι πρόκειται για εμπρόσθιο παρμπρίζ τύπου Laminated, δηλαδή πολυστροματικό υαλοπίνακα ή «triplex», με δύο ή περισσότερα φύλλα γυαλιού κολλημένα με μεμβράνη PVB.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι στη σφραγίδα φαίνεται και το έτος κατασκευής του γυαλιού, τότε αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως σύμμαχός μας στο να μάθουμε αν ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο είναι αξιόπιστο.

Διότι, στην περίπτωση που ένα αυτοκίνητο με έτος κατασκευής το 2010, φέρει σφραγίδα γυαλιού με έτος 2012, αυτό σημαίνει ότι έχει υπάρξει αντικατάσταση του τζαμιού. Επομένως, ως υποψήφιοι αγοραστές πρέπει να μάθουμε για ποιο λόγο έγινε η αντικατάσταση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail