Η Δύσκολη Επιλογή του Σουροβικίν

Τον Ιανουάριο του 1944, η πρόσφατα ανασυσταθείσα Γερμανική Έκτη Στρατιά βρέθηκε σε μια επιχειρησιακά κατακλυσμιαία κατάσταση στη νότια στροφή του ποταμού Δνείπερου, στην περιοχή του Krivoi Rog και της Nikopol. Οι Γερμανοί κατέλαβαν ένα επικίνδυνο σημείο, προεξέχοντας επισφαλώς στις γραμμές του Κόκκινου Στρατού. Ευάλωτοι σε δύο άβολα πλάγια και αντιμετωπίζοντας έναν εχθρό με υπεροχή σε ανθρώπινο δυναμικό και δύναμη πυρός, οποιοσδήποτε στρατηγός άξιζε τον τίτλο του θα είχε προσπαθήσει να αποσυρθεί το συντομότερο δυνατό. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, ο Χίτλερ επέμεινε πως η Βέρμαχτ κατέχει το σημαντικότερο, επειδή η περιοχή ήταν η τελευταία εναπομείνασα πηγή μαγγανίου της Γερμανίας - ένα ορυκτό ζωτικής σημασίας για την παραγωγή χάλυβα υψηλής ποιότητας.

Big Serge - bigserge.substack.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ένα χρόνο πριν, τις πρώτες εβδομάδες του 1943, ο Χίτλερ είχε παρέμβει σε μια άλλη, πιο διάσημη μάχη, απαγορεύοντας στην προηγούμενη ενσάρκωση της Έκτης Στρατιάς να απεγκλωβιστεί από ένα θύλακα που σχηματιζόταν γύρω της στο Στάλινγκραντ. Απαγορεύοντάς την απόσυρση, η Έκτη Στρατιά εκμηδενίστηκε.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, υπήρξε σύγκρουση μεταξύ καθαρής στρατιωτικής σύνεσης και ευρύτερων πολιτικών σκοπών και αναγκών. Το 1943, δεν υπήρχε ούτε επιτακτικός στρατιωτικός ούτε πολιτικός λόγος για να κρατηθεί η 6η Στρατιά στο θύλακα στο Στάλινγκραντ - η πολιτική παρέμβαση στη λήψη στρατιωτικών αποφάσεων ήταν τόσο παράλογη όσο και καταστροφική. Το 1944, ωστόσο, ο Χίτλερ (όσο δύσκολο κι αν είναι να το παραδεχτείς) είχε ένα έγκυρο επιχείρημα. Χωρίς μαγγάνιο από την περιοχή της Νικόπολης, η γερμανική πολεμική παραγωγή ήταν καταδικασμένη. Σε αυτή την περίπτωση, η πολιτική παρέμβαση ήταν ίσως δικαιολογημένη. Το να αφήνεις έναν στρατό σε ένα ευάλωτο σημείο είναι κακό, αλλά το ίδιο και το να τελειώνει το μαγγάνιο.

Αυτές οι δύο τραγικές τύχες της Έκτης Στρατιάς απεικονίζουν το σημαντικό ζήτημα σήμερα: πώς αναλύουμε τη διαφορά μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής λήψης αποφάσεων; Πιο συγκεκριμένα, σε τι αποδίδουμε τη συγκλονιστική απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη δυτική όχθη του Δνείπερου στην περιφέρεια Χερσώνα, μετά την προσάρτησή της μόλις πριν από λίγους μήνες;

Θα ήθελα να αναλύσω αυτό το ζήτημα. Πρώτον, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι η απόσυρση είναι πολιτικά μια σημαντική ταπείνωση για τη Ρωσία . Γίνεται, ωστόσο, το ερώτημα εάν αυτή η θυσία ήταν απαραίτητη για στρατιωτικούς ή πολιτικούς λόγους και τι μπορεί να σημαίνει για τη μελλοντική πορεία της σύγκρουσης.

Όπως το βλέπω, η απόσυρση από τη δυτική όχθη Kherson πρέπει να καθοδηγείται από μία από τις τέσσερις ακόλουθες πιθανότητες:

  1. Ο ουκρανικός στρατός νίκησε το ρωσικό στρατό στη δυτική όχθη και τον έδιωξε πίσω από το ποτάμι.
  2. Η Ρωσία στήνει παγίδα στη Χερσώνα.
  3. Μια μυστική ειρηνευτική συμφωνία (ή τουλάχιστον κατάπαυση του πυρός) έχει διαπραγματευτεί, η οποία περιλαμβάνει την επιστροφή της Χερσώνας στην Ουκρανία.
  4. Η Ρωσία έκανε μια πολιτικά ενοχλητική αλλά στρατιωτικά συνετή επιχειρησιακή επιλογή.

Ας δούμε απλώς αυτά τα τέσσερα και ας τα εξετάσουμε με τη σειρά.

Πιθανότητα 1: Στρατιωτική ήττα

Η ανακατάληψη της Χερσώνας πανηγυρίζεται δίκαια από τους Ουκρανούς ως νίκη. Το ερώτημα είναι τι είδους νίκη είναι - πολιτική/οπτική ή στρατιωτική; Γίνεται επιπόλαια προφανές πως είναι το πρώτο είδος. Ας εξετάσουμε μερικά γεγονότα.

Πρώτα απ' όλα, μόλις το πρωί της 9ης Νοεμβρίου - ώρες πριν ανακοινωθεί η αποχώρηση - ορισμένοι Ρώσοι πολεμικοί ανταποκριτές εξέφραζαν σκεπτικισμό για τις φήμες αποχώρησης επειδή οι αμυντικές γραμμές της Ρωσίας ήταν εντελώς άθικτες. Δε φαινόταν κρίση μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή.

Δεύτερον, η Ουκρανία δεν εκτελούσε καμία έντονη επιθετική προσπάθεια στην περιοχή την στιγμή που ξεκίνησε η απόσυρση, και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν σκεπτικισμό αν η απόσυρση ήταν πραγματική. Πράγματι, η ιδέα πως η Ρωσία έστρωνε μια παγίδα προέρχεται από Ουκρανούς αξιωματούχους που προφανώς αιφνιδιάστηκαν με την απόσυρση. Η Ουκρανία δεν ήταν έτοιμη να καταδιώξει ή να εκμεταλλευτεί την εξέλιξη, και προχώρησε προσεκτικά στο κενό αφού έφυγαν οι Ρώσοι στρατιώτες. Ακόμη και με την απόσυρση της Ρωσίας, ήταν εμφανώς φοβισμένοι να προχωρήσουν, επειδή οι τελευταίες προσπάθειές τους να σπρώξουν τις άμυνες στην περιοχή έγιναν αφορμές μαζικών απωλειών.

Συνολικά, η απόσυρση της Ρωσίας εφαρμόστηκε πολύ γρήγορα με ελάχιστη πίεση από τους Ουκρανούς - αυτό ακριβώς το γεγονός είναι η βάση της ιδέας ότι είναι είτε παγίδα είτε αποτέλεσμα μιας παρασκηνιακής συμφωνίας που έχει συναφθεί. Και στις δύο περιπτώσεις, η Ρωσία απλώς γλίστρησε πίσω από τον ποταμό χωρίς καταδίωξη από τους Ουκρανούς, έχοντας αμελητέες απώλειες και βγάζοντας σχεδόν όλο τον εξοπλισμό της (μέχρι στιγμής, ένα κατεστραμμένο T90 είναι η μόνη αξιοσημείωτη σύλληψη της Ουκρανίας). Η καθαρή βαθμολογία στο μέτωπο της Χερσώνας παραμένει μια ισχυρή ανισορροπία απωλειών υπέρ της Ρωσίας και αποσύρονται για άλλη μια φορά χωρίς να υποστούν ήττα στο πεδίο της μάχης και με τις δυνάμεις τους ανέπαφες.

Πιθανότητα 2: Είναι Παγίδα

Αυτή η θεωρία εμφανίστηκε πολύ σύντομα μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης. Προήλθε από Ουκρανούς αξιωματούχους που έμειναν ξαφνιασμένοι από την ανακοίνωση και στη συνέχεια συνελήφθη (ειρωνικά) από Ρώσους υποστηρικτές που ήλπιζαν ότι παιζόταν 4D σκάκι - αλλά δεν είναι. Η Ρωσία παίζει τυπικό δισδιάστατο σκάκι, το οποίο είναι το μόνο είδος σκακιού που υπάρχει, αλλά περισσότερα για αυτό αργότερα.

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς υποτίθεται πως σημαίνει «παγίδα», αλλά θα προσπαθήσω να συμπληρώσω τα κενά. Υπάρχουν δύο πιθανές ερμηνείες αυτού: 1) ένας συμβατικός ελιγμός στο πεδίο της μάχης που περιλαμβάνει μια έγκαιρη αντεπίθεση και 2) κάποιο είδος αντισυμβατικής κίνησης όπως ένα τακτικό πυρηνικό όπλο ή μια πλημμύρια λόγω "αστοχίας" φράγματος.

Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κοντέρ στο πεδίο της μάχης, για τον απλούστατο λόγο πως η Ρωσία ανατίναξε τις γέφυρες πίσω της. Καθώς δεν έχουν απομείνει ρωσικές δυνάμεις στη δυτική όχθη και οι γέφυρες χτυπήθηκαν, δεν υπάρχει άμεση ικανότητα για κανέναν από τους δύο στρατούς να επιτεθεί στον άλλο επί του παρόντος. Φυσικά, μπορούν να βομβαρδίσουν ο ένας τον άλλον κατά μήκος του ποταμού, αλλά η πραγματική γραμμή επαφής είναι παγωμένη προς το παρόν.

Αυτό αφήνει την πιθανότητα η Ρωσία να σκοπεύει να κάνει κάτι αντισυμβατικό, όπως η χρήση πυρηνικού πυρηνικού χαμηλής απόδοσης.

Η ιδέα ότι η Ρωσία παρέσυρε την Ουκρανία στη Χερσώνα για να πυροδοτήσει ένα πυρηνικό είναι… ανόητη.

Εάν η Ρωσία ήθελε να χρησιμοποιήσει ένα πυρηνικό όπλο κατά της Ουκρανίας (κάτι που δεν το κάνει, για λόγους που έχω αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο), δεν υπάρχει λογικός λόγος για τον οποίο θα επέλεγαν μια περιφερειακή πρωτεύουσα που προσάρτησαν ως τόπο για να το κάνουν. Η Ρωσία δεν έχει έλλειψη συστημάτων χτυπήματος. Αν ήθελαν να πλήξουν πυρηνικά την Ουκρανία, πολύ απλά, δεν θα έκαναν τον κόπο να εγκαταλείψουν τη δική τους πόλη και να την κάνουν την περιοχή της έκρηξης. Απλώς θα χτυπούσαν την Ουκρανία. Δεν είναι παγίδα.

Πιθανότητα 3: Μυστική συμφωνία

Αυτό προκλήθηκε από την είδηση ​​ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν ήταν σε επαφή με τον Ρώσο ομόλογό του και συγκεκριμένα την αίσθηση πως ο Λευκός Οίκος πιέζει για τις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με μια φημολογούμενη παραλλαγή της «Συμφωνίας Sullivan», η Ουκρανία θα αναγνώριζε τις προσαρτήσεις της Ρωσίας ανατολικά του Δνείπερου, ενώ η δυτική όχθη Kherson θα επανέλθει στον έλεγχο του Κιέβου.

Το βρίσκω απίθανο για διάφορους λόγους. Καταρχάς, μια τέτοια συμφωνία θα αντιπροσώπευε μια εξαιρετικά πυρρίχια ρωσική νίκη - ενώ θα πετύχαινε την απελευθέρωση του Ντονμπάς (ένας από τους ρητούς στόχους του SMO) θα άφηνε την Ουκρανία σε μεγάλο βαθμό ανέπαφη και αρκετά δυνατή ώστε να είναι ένα αιώνιο αγκάθι, ως εχθρικό αντιρωσικό κράτος. Θα υπήρχε το πρόβλημα της πιθανής περαιτέρω ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, και πάνω από όλα, η ανοιχτή παράδοση μιας προσαρτημένης περιφερειακής πρωτεύουσας.

Από την ουκρανική πλευρά, το θέμα είναι πως η ανάκτηση της Χερσώνας ενισχύει μόνο την (ψευδή) αντίληψη στο Κίεβο ότι η συνολική νίκη είναι δυνατή και πως η Κριμαία και το Ντονμπάς μπορούν να ανακτηθούν πλήρως. Η Ουκρανία απολαμβάνει μια σειρά από εδαφικές προόδους και αισθάνεται ότι πιέζει το παράθυρο των ευκαιριών της.

Τελικά, φαίνεται πως δεν υπάρχει συμφωνία που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, και αυτό αντανακλά ότι η έμφυτη εχθρότητα μεταξύ των δύο εθνών πρέπει να επιλυθεί στο πεδίο της μάχης. Μόνο ο Άρης [θεός του πολέμου] μπορεί να δικάσει αυτή τη διαφορά.

Όσο για τον Άρη, έχει δουλέψει σκληρά στην Παβλόβκα.

Ενώ ο κόσμος ήταν προσηλωμένος στη σχετικά αναίμακτη παράδοση της Χερσώνας, η Ρωσία και η Ουκρανία έδωσαν μια αιματηρή μάχη για την Pavlovka και η Ρωσία κέρδισε. Η Ουκρανία επιχείρησε επίσης να σπάσει την άμυνα της Ρωσίας στον άξονα Svatove, και απωθήθηκε με μεγάλες απώλειες. Τελικά, ο κύριος λόγος για να αμφιβάλλουμε για τα νέα για μια μυστική συμφωνία είναι το γεγονός πως ο πόλεμος συνεχίζεται σε όλα τα άλλα μέτωπα - και η Ουκρανία χάνει. Αυτό αφήνει μόνο μία επιλογή.

Πιθανότητα 4: Δύσκολη επιχειρησιακή επιλογή

Αυτή η απόσυρση σηματοδοτήθηκε διακριτικά λίγο αφότου ο στρατηγός Surovikin τέθηκε επικεφαλής της επιχείρησης στην Ουκρανία. Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, σηματοδότησε δυσαρέσκεια για το μέτωπο της Χερσώνας, αποκαλώντας την κατάσταση «τεταμένη και δύσκολη» και αναφέροντας την απειλή της Ουκρανίας να χτυπήσει φράγματα στον Δνείπερο και να πλημμυρίσει την περιοχή. Λίγο αργότερα, ξεκίνησε η διαδικασία εκκένωσης αμάχων από τη Χερσώνα.

Εδώ είναι τι νομίζω ότι αποφάσισε ο Surovikin για το Kherson.

Η Χερσώνα γινόταν ένα αναποτελεσματικό μέτωπο για τη Ρωσία λόγω της υλικοτεχνικής πίεσης της παροχής δυνάμεων κατά μήκος του ποταμού με περιορισμένη χωρητικότητα γέφυρας και οδικού δικτύου. Η Ρωσία απέδειξε ότι ήταν σε θέση να επωμιστεί αυτό το βάρος διατήρησης (διατηρώντας τα στρατεύματα που τροφοδοτούνταν σε όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών επιθέσεων της Ουκρανίας), αλλά το ερώτημα είναι 1) για ποιο σκοπό και 2) για πόσο καιρό.

Στην ιδανική περίπτωση, το προγεφύρωμα γίνεται το σημείο εκκίνησης για επιθετική δράση κατά του Νικολάγιεφ, αλλά η εκτόξευση μιας επίθεσης θα απαιτούσε την ενίσχυση της ομάδας δυνάμεων στη Χερσώνα, η οποία αυξάνει αντίστοιχα το υλικοτεχνικό βάρος της προβολής δύναμης πέρα ​​από τον ποταμό. Με ένα πολύ μακρύ μέτωπο για παιχνίδι, το Kherson είναι σαφώς ένας από τους πιο εντατικούς άξονες υλικοτεχνικής υποστήριξης. Η εικασία μου είναι ότι ο Surovikin ανέλαβε την ευθύνη και σχεδόν αμέσως αποφάσισε πως δεν ήθελε να αυξήσει το βάρος διατήρησης προσπαθώντας να πιέσει το Nikolayev.

Επομένως, εάν δεν πρόκειται να ξεκινήσει μια επίθεση από τη θέση Kherson, το ερώτημα γίνεται - γιατί να κρατήσει τη θέση; Πολιτικά, είναι σημαντικό να υπερασπιστεί κανείς μια περιφερειακή πρωτεύουσα, αλλά στρατιωτικά η θέση δεν έχει χωρίς νόημα εάν δεν πρόκειται να προχωρήσει στην επίθεση στο νότο.

Ας γίνουμε ακόμη πιο σαφείς: εκτός και αν προγραμματιστεί μια επίθεση κατά του Νικολάγιεφ, το προγεφύρωμα της Χερσώνας είναι στρατιωτικά αντιπαραγωγικό.

Ενώ κρατά το προγεφύρωμα στη Χερσώνα, ο ποταμός Δνείπερος γίνεται πολλαπλασιαστής αρνητικών δυνάμεων - αυξάνοντας το βάρος συντήρησης και υλικοτεχνικής υποστήριξης και απειλώντας πάντα να αποκόψει τις δυνάμεις εάν η Ουκρανία καταφέρει να καταστρέψει τις γέφυρες ή να σκάσει το φράγμα. Η προβολή δύναμης κατά μήκος του ποταμού γίνεται βαρύ φορτίο χωρίς προφανές όφελος. Αλλά με την απόσυρση στην ανατολική όχθη, ο ποταμός γίνεται ένας θετικός πολλαπλασιαστής δύναμης χρησιμεύοντας ως αμυντικό φράγμα.

Με την ευρύτερη επιχειρησιακή έννοια, ο Surovikin φαίνεται να φθίνει στη μάχη στο νότο ενώ προετοιμάζεται στο βορρά και το Donbas. Είναι σαφές ότι πήρε αυτή την απόφαση λίγο μετά την ανάληψη της διοίκησης της επιχείρησης - το υπαινίσσεται εδώ και εβδομάδες, και η ταχύτητα και η καθαρότητα της απόσυρσης υποδηλώνουν πως ήταν καλά σχεδιασμένη εκ των προτέρων. Η απόσυρση κατά μήκος του ποταμού αυξάνει σημαντικά τη μαχητική αποτελεσματικότητα του στρατού και μειώνει το υλικοτεχνικό βάρος, απελευθερώνοντας πόρους για άλλους τομείς.

Αυτό ταιριάζει με το γενικό ρωσικό μοτίβο της λήψης σκληρών επιλογών σχετικά με την κατανομή των πόρων, την διεξαγωγη αυτού του πολέμου κάτω από το απλό πλαίσιο της βελτιστοποίησης των αναλογιών απώλειας και της κατασκευής του τέλειου μηχανήματος κρέατος. Σε αντίθεση με τον γερμανικό στρατό στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο ρωσικός στρατός φαίνεται να είναι απαλλαγμένος από πολιτικές παρεμβάσεις για τη λήψη ορθολογικών στρατιωτικών αποφάσεων.

Με αυτόν τον τρόπο, η αποχώρηση από τη Χερσώνα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος κατά του Στάλινγκραντ. Αντί η πολιτική παρέμβαση να εμποδίζει τον στρατό, έχουμε τον στρατό ελεύθερο να κάνει επιχειρησιακές επιλογές, ακόμη και με το κόστος να φέρει σε αμηχανία τα πολιτικά πρόσωπα. Και αυτός, τελικά, είναι ο πιο έξυπνος -αν και οπτικά ταπεινωτικός- τρόπος να πολεμήσεις έναν πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail