Σε ένα κατεστραμμένο ουκρανικό χωριό, ο χειμώνας φέρνει περισσότερη δυστυχία

Ανατόλι Στεπάνοφ / ΑFΡ
Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν στην ανατολική Ουκρανία, ο Sergiy Khmil λέει πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσει τις στοίβες από κουτιά πυρομαχικών που άφησαν οι ρωσικές δυνάμεις που υποχωρούν ως καυσόξυλα αυτό το χειμώνα.

David Stout για το AFP μέσω themoscowtimes.com

Παρουσίαση Freepen.gr

Χωρίς το ξύλο, ο Khmil λέει ότι πιθανότατα θα παγώσει ανάμεσα στα ερείπια του κατεστραμμένου χωριού του, Kamyanka.

«Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να πάρεις αρκετό ψιλοκομμένο ξύλο», εξηγεί ο Khmil. «Υπάρχει μια τεράστια ουρά για να πάρουμε τα δωρισμένα ξύλα από εθελοντές».

Με το σπίτι του σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένο από βομβαρδισμούς, ο Khmil εξακολουθεί να εργάζεται σκληρά μετατρέποντας την καλοκαιρινή του κουζίνα σε αυτοσχέδιο χειμερινό κατάλυμα - τώρα γεμάτη με κουβέρτες, κιβώτια πυρομαχικών και έναν κλίβανο συναρμολογημένο από ρωσικές οβίδες.

«Πρέπει να καλύψω τους τοίχους με άλλο ένα στρώμα μόνωσης», προσθέτει ο Khmil ενώ σαρώνει το μικρό δωμάτιο που ελπίζει πως θα τον δει τον χειμώνα.

Τον Μάρτιο, το χωριό βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε από ελικόπτερα προτού πεζικό και τανκς εισβάλουν στην περιοχή καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούσαν νότια από το Izyum κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής.

Αφού κατέλαβαν την περιοχή, οι Ρώσοι εγκαταστάθηκαν - διοικούσαν κτίρια, λεηλατούσαν σπίτια, έκλεβαν ποτά και οδηγούσαν μεθυσμένοι, σύμφωνα με τους κατοίκους.

«Άρχισαν να εισβάλλουν σε γκαράζ και σπίτια και να γλεντούν μεθυσμένοι τη νύχτα», λέει ο κάτοικος Volodymyr Tsybulya, 53 ετών, σε ένα διάλειμμα από την επισκευή της στέγης του σπιτιού της αδερφής του.

"Πετούσαν χειροβομβίδες για πλάκα. Ήρθα στη θέση μου και βρήκα το μπάνιο μου κατεστραμμένο από χειροβομβίδα".

Και συνεχίστηκε για μήνες, έως ότου μια αστραπιαία επίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις τον Σεπτέμβριο συνέτριψε τη βορειοανατολική πλευρά των Ρώσων, κατατροπώνοντας τα στρατεύματά τους και στέλνοντάς τα πιο ανατολικά σε αταξία.

Στον απόηχο του στρατού που υποχωρούσε, ένα ίχνος από κατεστραμμένα χωριά έμεινε σε ερείπια, συμπεριλαμβανομένου του Kamyanka στα περίχωρα του Izyum στην περιοχή Kharkiv της Ουκρανίας.

Τις εβδομάδες από την ανάκτηση του ελέγχου της περιοχής, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να μαζέψουν τα κομμάτια, ενώ αποκάλυψαν ομαδικούς τάφους και έκαναν απολογισμό των ζημιών στα πρώην κατεχόμενα εδάφη.

Ο αντιδήμαρχος του Izyum, Mykhaylo Ishyuk λέει ότι η κατάσταση είναι σκληρή με την έναρξη του χειμώνα, με σχεδόν το 30 έως 40% των στεγών της πόλης να έχουν καταστραφεί από τις μάχες.

Η έλλειψη οικοδομικών υλικών και οικοδομικού εξοπλισμού και η έλλειψη εργατικού δυναμικού έχουν κάνει απίθανες τις τόσο απαραίτητες επισκευές καθώς μπαίνει το κρύο. Οι θερμοκρασίες προβλέπεται να πέσει κάτω από το μηδέν τις επόμενες ημέρες. 

Η κατάσταση στην Kamyanka είναι ακόμη χειρότερη, παραδέχεται. Σχεδόν όλες οι στέγες στα 550 σπίτια και κτίρια στο χωριό έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί εντελώς.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση προσεκτικά», προσθέτει.

Επισημαίνει την αύξηση των διακοπών ρεύματος μετά από κύματα ρωσικών επιθέσεων σε τοποθεσίες υποδομής σε όλη την Ουκρανία που έχουν αφήσει το Izyum και τις γύρω περιοχές με όλο και λιγότερο ρεύμα και θέρμανση.

Στην Kamyanka, η Lyubov Perepelytsya παρασύρεται ανάμεσα στην εξιστόρηση της φρίκης που βίωσε κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής και στο να μοιραστεί τους φόβους της για τον επερχόμενο χειμώνα.

"Λεηλάτησαν κυριολεκτικά τα πάντα. Είναι τόσο ποταπή συμπεριφορά", λέει μέσα σε δάκρυα η 65χρονη κάτοικος καθώς περιγράφει την καταστροφή του σπιτιού της και τη λεηλασία των τιμαλφών της.

«Πώς μπορείς να συμπεριφέρεσαι στους ανθρώπους με τόσο άσχημο τρόπο;»

Οι περισσότεροι από τους 1.200 κατοίκους του χωριού έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, αλλά η Perepelytsya και ο άρρωστος σύζυγός της θα ενωθούν με μερικές δεκάδες άλλους που σχεδιάζουν να περάσουν τον χειμώνα στην Kamyanka, ό,τι κι αν συμβεί.

"Έχω κλάψει ένα ποτάμι. Αυτή είναι η έκτη μετακίνησή μας [κατά τη διάρκεια του πολέμου]. Φαίνεται ότι ο πόλεμος μας κυνηγάει όπου κι αν πάμε", λέει η Perepelytsya.

"Απλώς δεν ξέρω πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν ξέρω".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail