Η ΕΕ συζητά ανώτατο όριο τιμής 65-70 δολαρίων για το ρωσικό πετρέλαιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται επί του παρόντος σε συζητήσεις για να περιορίσει την τιμή του ρωσικού πετρελαίου κάπου μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι, δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ένας διπλωμάτης της ΕΕ - ένα ανώτατο όριο που, εάν εγκριθεί, δε θα μείωνε ουσιαστικά την τιμή του εμβληματικού ρωσικού αργού που επί του παρόντος διαπραγματεύεται στην αγορά.

Tsvetana Paraskova - Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι πρεσβευτές της ΕΕ του 27μελούς μπλοκ εξετάζουν προτάσεις για το ανώτατο όριο τιμών, που προωθούνται από την G7 και την Αυστραλία και στοχεύουν στον περιορισμό των εσόδων από το πετρέλαιο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η G7, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα απαγορεύσουν από τις 5 Δεκεμβρίου τις υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών για το ρωσικό πετρέλαιο εκτός εάν το αργό πετρέλαιο αγοράζεται σε ή κάτω από ένα συγκεκριμένο ανώτατο όριο τιμής.

Η ΕΕ αναμενόταν να συζητήσει την Τετάρτη τον μηχανισμό ανώτατων ορίων τιμών και θα μπορούσε ενδεχομένως να καταλήξει σε απόφαση και να την ανακοινώσει μέχρι το τέλος της ημέρας την Τετάρτη.

«Η G7 προφανώς εξετάζει ένα εύρος ζώνης 65-70 $ ανά βαρέλι», είπε ο διπλωμάτης της ΕΕ στο Reuters.

Ένα τέτοιο ανώτατο όριο τιμής θα ήταν λίγο-πολύ το επίπεδο στο οποίο διαπραγματεύονται σήμερα τα ρωσικά Urals. Σύμφωνα με στοιχεία της Statista, τα Urals διαπραγματεύονταν στα 23 δολάρια το βαρέλι κάτω από το διεθνές σημείο αναφοράς, το αργό πετρέλαιο Brent, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Οι ΗΠΑ και η G7 είπαν ότι θα εξετάσουν ένα τέτοιο ανώτατο όριο που δε θα ήταν χαμηλότερο από το κόστος παραγωγής για τη Ρωσία, προκειμένου να διατηρήσουν τη ροή του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά. Ωστόσο, ένα ανώτατο όριο 65-70 δολαρίων – από το εμπόριο πετρελαίου της Τετάρτης – δεν είναι πραγματικά σοβαρό ανώτατο όριο, δεδομένου όπως το Brent διαπραγματευόταν στα 85 δολάρια το βαρέλι από τις 7 π.μ. ET.

Οι τιμές του πετρελαίου στην πραγματικότητα εγκατέλειψαν τα προηγούμενα κέρδη και υποχώρησαν περισσότερο από 2% μετά την εμφάνιση των αναφορών για ανώτατο όριο 65-70 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο.

Από τις 7 π.μ. ET, το Brent είχε υποχωρήσει κατά 3% στα 85,65 δολάρια και το αμερικανικό σημείο αναφοράς, το αργό πετρέλαιο WTI , έπεσε ξανά κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, στα 78,70 δολάρια. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το αργό WTI υποχώρησε ακόμη και στα 75 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail