Πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας στέλνουν το γουάν στην 5η θέση με τις περισσότερες συναλλαγές

moerschy / pixabay
Freepen.gr - Το γουάν της Κίνας έχει εκτιναχθεί στην πέμπτη θέση στις συναλλαγές συναλλάγματος, σύμφωνα με νέα στοιχεία, καθώς η οικονομική επέκταση της χώρας αυξάνει το εμπόριο και η πληγείσα από κυρώσεις Ρωσία στρέφεται στην κινεζική αγορά, γράφει το asia.nikkei.com.

Ο μέσος ημερήσιος κύκλος εργασιών του γιουάν τον Απρίλιο ανήλθε στα 526 δισεκατομμύρια δολάρια - αυξημένος κατά 85% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.

Το κινεζικό νόμισμα αντιπροσώπευε το 7% των συνολικών συναλλαγών, σημειώνοντας αύξηση 2,7 ποσοστιαίες μονάδες. Το άθροισμα των ποσοστιαίων μεριδίων είναι συνολικά 200% επειδή σε κάθε συναλλαγή εμπλέκονται δύο νομίσματα. Το γιουάν υστερούσε μόνο του δολαρίου, του ευρώ, του γιεν και της λίρας.

Το γιουάν, το οποίο κατέλαβε την 8η θέση ως προς το μερίδιο τον Απρίλιο του 2019, ξεπέρασε τα νομίσματα της Αυστραλίας, του Καναδά και της Ελβετίας στη νέα κατάταξη.

Η BIS δημοσιεύει στοιχεία για τον εξωχρηματιστηριακό τζίρο συναλλάγματος κάθε τρία χρόνια με βάση τις εκθέσεις των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο.

Οι αυξανόμενες συναλλαγές της Κίνας με τη Ρωσία πιστεύεται ότι βρίσκονται πίσω από την εξέλιξη. Η Ρωσία αντιπροσώπευε το 3,58% των υπεράκτιων πληρωμών σε γιουάν τον Σεπτέμβριο - το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό - σύμφωνα με το SWIFT, το παγκόσμιο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων πληρωμών. Η Ρωσία δεν ήταν καν στην πρώτη 15άδα μέχρι τον Μάρτιο. Αλλά αφού σκαρφάλωσε στη 12η θέση με 0,62% τον Απρίλιο, ανέβηκε ραγδαία και κάθισε στο Νο. 3 τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Η Ρωσία πλησιάζει περισσότερο την Κίνα καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προσπαθούν να απομονώσουν τη χώρα. Εκτός από τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν για αργό πετρέλαιο και άλλα εμπορεύσιμα αγαθά, η μεγάλη εταιρεία παραγωγής αλουμινίου Rusal έγινε η πρώτη ρωσική εταιρεία που διέθεσε εταιρικά ομόλογα σε γιουάν.

Αν και η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, το γιουάν είναι πολύ λιγότερο παγκόσμιο νόμισμα από το δολάριο ή το ευρώ λόγω των αυστηρών ελέγχων κεφαλαίων που επιβλήθηκαν από το Πεκίνο για τη διατήρηση της σταθερότητας του γιουάν. Στην ηπειρωτική χώρα, οι αλλοδαποί βασικά απαγορεύεται να διαπραγματεύονται μετοχές και ομόλογα που εκφράζονται σε γιουάν. Τα εμβάσματα στο εξωτερικό απαιτούν τέτοια δικαιολογητικά όπως έγγραφα για να αποδειχθεί ότι δεν είναι συναλλαγές κεφαλαίου.

«Το μερίδιο του γιουάν πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται ανάλογα με την αύξηση του όγκου του εμπορίου», δήλωσε ο Masashi Hashimoto, ανώτερος οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Νομισματικών Υποθέσεων. "Αλλά δεν είναι σαφές εάν θα αυξηθεί με τον τρέχοντα ρυθμό, επειδή η πολιτική και οικονομική αστάθεια θα μπορούσε να αυξηθεί", είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail