Και νέο «τσουνάμι» 28.000 φορολογικών ελέγχων το 2023!

Δύο μήνες πριν την έλευση του 2023 η ΑΑΔΕ διέταξε ήδη 44.400 ελέγχους, που αποτελεί ένδειξη του σχεδιαζόμενου φορολογικού πογκρόμ

Από: sofokleousin.gr

Νέο κύμα 28.000 φορολογικών ελέγχων σε εισοδήματα και ακίνητα διέταξε η ΑΑΔΕ για το 2023, που αποτελεί ένδειξη ότι η Εφορία αγριεύει το επόμενο έτος με δεκάδες χιλιάδες ελέγχους σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Νέο κύμα 28.000 φορολογικών ελέγχων σε εισοδήματα και ακίνητα διέταξε η ΑΑΔΕ για το 2023, που αποτελεί ένδειξη ότι η Εφορία αγριεύει το επόμενο έτος με δεκάδες χιλιάδες ελέγχους σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο προγραμματισμός των ελέγχων της επόμενης χρονιάς ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και ήδη ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής εξέδωσε τη δεύτερη απόφαση με εντολές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Με τη νέα απόφαση (Α.1144/2022) δίδονται εντολές για την πραγματοποίηση, συνολικά 28.000 ελέγχων σε ακίνητα και εισοδήματα, ενώ προηγήθηκε η απόφαση με τον προγραμματισμό 15.500 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων, καθώς επίσης και 900 φορολογικών ελέγχων σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Συνολικά, δύο μήνες πριν ξεκινήσει το 2023, η ΑΑΔΕ έχει δώσει εντολές για τη διενέργεια 44.400 φορολογικών ελέγχων, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες «ντιρεκτίβες» με οδηγίες, ένδειξη ότι το 2023, θα υπάρξει μπαράζ φορολογικών ελέγχων. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ:

  •     Το έτος 2023 θα διενεργηθούν είκοσι πέντε χιλιάδες πεντακόσιοι (25.500) πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (Γ.Δ.Φ.Δ.).
  •     Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το εβδομήντα τοις εκατό (70%) θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των ελέγχων, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  •     Παράλληλα, πέραν του παραπάνω αριθμού των φορολογικών ελέγχων, το έτος 2023 θα διενεργηθούν από τις ίδιες ελεγκτικές υπηρεσίες και 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

Σε ότι αφορά στους 25.500 ελέγχους, στόχος είναι οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών 2017 και μετά, καθώς το 2023, θα παραγραφούν οι υποθέσεις του έτους 2017 οι οποίες δεν θα ελεγχθούν.

Επίσης στο στόχαστρο είναι και οι φορολογούμενοι, που δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις κατά την τελευταία τριετία.

Έλεγχοι σε ακίνητα

Σε ότι αφορά στον έλεγχο 2.500 υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου, θα αφορούν σε μη ετήσιες υποχρεώσεις, δηλαδή δεν αφορά στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ή δημοτικών τελών, που αποτελούν αντικείμενο άλλων ελεγκτικών διαδικασιών.

Συγκεκριμένα ελέγχονται όλες οι υποθέσεις Φορολογίας Κεφαλαίου για τις οποίες λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στις 31/12/2023 και αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινή αξία της Δ.Ο.Υ. και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.

Οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων λόγω αγοράς, κληρονομιάς, γονικής παροχής και δωρεάς.

Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχονται βασικά οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων καθώς και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο, τιμή τού ακινήτου.

Επίσης, σε κάθε περίπτωση, ζητείται από τις υπηρεσίες, η προσκόμιση πιστοποιητικού πληρωμής ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, για τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail