Νέα «βάρη» για τους επαγγελματίες – Αυξάνονται οι εισφορές το 2023

Η αναπροσαρμογή των εισφορών θα γίνει με βάση το ποσοστό μεταβολής του πληθωρισμού του 2022

Από: sofokleousin.gr

Αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές θα βρεθούν από την 1η Ιανουαρίου 2023 οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό θα συμβεί διότι η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση διάταξης του νόμου Βρούτση, που συνδέει τη διακύμανση του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους-εν προκειμένω του 2022- με το ύψος των εισφορών.

Η αναπροσαρμογή των εισφορών, δηλαδή, έχει ως σημείο αναφοράς τη διακύμανση του τιμάριθμου, που σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, θα «κλειδώσει» το 2022 στο υψηλό επίπεδο του 9,9%. Υπό αυτή τη «συνθήκη» συμπαρασύρονται προς τα πάνω οι εισφορές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυξήσεις, το ύψος των οποίων θα διαμορφώνεται ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία που ανήκουν.

Το οριστικό ύψος της αναπροσαρμογής των εισφορών θα καθοριστεί στα μέσα Ιανουαρίου, όταν θα ανακοινωθεί ο μέσος πληθωρισμός του 2022. Πρακτικά, η ελάχιστη μηνιαία εισφορά (210 ευρώ) για κύρια ασφάλιση και υγεία, θα αυξηθεί περίπου 20 ευρώ, ενώ για την υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, η επιβάρυνση θα είναι κατά τουλάχιστον 50 ευρώ.

Όπως και να έχει η επιβάρυνση δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη για περίπου 1,4 εκατ.ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι βρίσκονται στη «δίνη» των ανατιμήσεων αλλά και της ενεργειακής κρίσης. Θεσμικοί φορείς και εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών ζητούσαν επίμονα από την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει τη διάταξη στο νόμο Βρούτση, όμως η τελευταία έχει άλλα σχέδια.

Η διάταξη προβλέπει ότι από την 1-1-2023 τα ποσά των εισφορών για κάθε κατηγορία στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης θα προσαυξάνονται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους.

Εντός του Ιανουαρίου του 2023, οι υπόχρεοι θα κληθούν να επιλέξουν και την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία θα ενταχθούν το 2023. Όσοι δεν επιλέξουν, θα παραμείνουν στην κατηγορία που είχαν επιλέξει για το 2022.

Τι ισχύει για τους μισθωτούς από 1/1/2023

«Βίοι» αντίθετοι για τους μισθωτούς  καθώς από 1/1/2023 μονιμοποιείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών –για εργοδότες και εργαζομένους- κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Η μείωση επιμερίζεται σε  -1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και -1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζομένους, περιορίζοντας τη συνολική επιβάρυνσή τους, και συμβάλλει αφενός στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, αφετέρου στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail