20 κράτη του ΝΑΤΟ «ξέμειναν» μετά τις μεταφορές όπλων στην Ουκρανία

Τα δύο τρίτα του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους στέλνοντας όπλα στο Κίεβο, σύμφωνα με αξιωματούχο της συμμαχίας. Ακόμη μεγαλύτερα κράτη του ΝΑΤΟ αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της πολεμικής προσπάθειας της Ουκρανίας. 
 
Kyle Anzalone - libertarianinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι New York Times ανέφεραν την Κυριακή πως η Βορειοατλαντική συμμαχία αγωνίζεται να καλύψει τις ανάγκες του Κιέβου στο πεδίο της μάχης. Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, 20 στα 30 μέλη έχουν «ξεμείνει αρκετά» όσον αφορά την ικανότητά τους να προμηθεύουν στην Ουκρανία επιπλέον όπλα. Ενώ μεγαλύτερα κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν τη δυνατότητα να εξοπλίσουν την Ουκρανία, αυτές οι κυβερνήσεις αντιστάθηκαν επίσης στην αποστολή συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων που ζήτησε το Κίεβο.

Η Ουκρανία έχει αναζητήσει πυραύλους εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς γνωστούς ως ATACMS από την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος απέρριψε το αίτημα λόγω ανησυχίας ότι τα πυρομαχικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν ρωσικό έδαφος.

Μέρος της αιτίας της φθίνουσας προσφοράς όπλων είναι η μαζική ζήτηση για πυροβολικό. Επί του παρόντος, οι ουκρανικές δυνάμεις εκτοξεύουν χιλιάδες φυσίγγια καθημερινά, αλλά οι ΗΠΑ μπορούν να παράγουν μόνο 15.000 φυσίγγια το μήνα. Η Camille Grand, εμπειρογνώμονας στον τομέα της άμυνας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, είπε στους NYT, «[μια] ημέρα στην Ουκρανία είναι ένας μήνας ή περισσότερο στο Αφγανιστάν».

Η αυξημένη ζήτηση για όπλα ήταν ένα σημαντικό όφελος για τη δυτική βιομηχανία όπλων. «Λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και την ορατή στάση πολλών χωρών που στοχεύουν στην αύξηση των δαπανών στον τομέα των αμυντικών προϋπολογισμών, υπάρχει πραγματική ευκαιρία να εισέλθουμε σε νέες αγορές και να αυξήσουμε τα έσοδα από τις εξαγωγές τα επόμενα χρόνια», είπε ο Sebastian Chwalek, Διευθύνων Σύμβουλος της PGZ της Πολωνίας, μιας οντότητας που κατέχει πολλούς κατασκευαστές όπλων.

Οι αμερικανικοί κατασκευαστές όπλων επωφελούνται επίσης από τον πόλεμο. Το Μάιο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εργοστάσιο της Lockheed Martin, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε πως η Ουάσιγκτον θα αυξήσει τον αριθμό των όπλων που θα παράγουν οι ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος είπε ότι το σχέδιό του να αυξήσει την παραγωγή δε θα είναι φθηνό.

Το αμερικανικό κέρδος όπλων έχει αναστατώσει ορισμένους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με το POLITICO, ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε , «το γεγονός είναι, αν το δεις νηφάλια, η χώρα που κερδίζει περισσότερο από αυτόν τον πόλεμο είναι οι ΗΠΑ επειδή πουλάνε περισσότερο φυσικό αέριο και σε υψηλότερες τιμές και επειδή πουλάνε περισσότερα όπλα".

Ο Mark F. Cancian, πρώην στρατηγός όπλων του Λευκού Οίκου και νυν ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, συμφώνησε ότι θα χρειαζόταν μια πολυετής προσπάθεια για να αυξηθεί η παραγωγή βασικών όπλων. «Αν θέλετε να αυξήσετε την ικανότητα παραγωγής οβίδων 155 χλστ. θα περάσουν πιθανώς τέσσερα με πέντε χρόνια πριν αρχίσετε να τα βλέπετε να βγαίνουν από την άλλη άκρη», είπε.

Πολλοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει πως η συμμαχία είναι δεσμευμένη στο Κίεβο μακροπρόθεσμα, καθώς ετοιμάζονται να πολεμήσουν έναν πολυετή πόλεμο πληρεξουσίων εναντίον της Μόσχας. Τον Οκτώβριο, ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin είπε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα «ενισχύουν τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας για πιεστικές επείγουσες ανάγκες και μακροπρόθεσμα».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail