Μια ειδοποιός διαφορά με το 1940 την οποία δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμούμε

Μερικές γενικότερες παρατηρήσεις σχετικά με το έπος του 1940 και τη σημερινή ελληνοτουρκική αντιπαράθεση: 

Από: capital.gr - Stirlitz

1) Το γεγονός ότι ο πόλεμος το 1940 ξεκίνησε με την επίδοση τελεσιγράφου εκ μέρους των Ιταλών στον Έλληνα πρωθυπουργό και ακολούθησε ο θρίαμβος των ελληνικών όπλων στη Βόρεια Ήπειρο, κάνει πάρα πολλούς Έλληνες να πιστεύουν αφελώς ότι ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να επαναληφθεί και σήμερα, ή ότι θα πρέπει να πολεμήσουμε μόνο στην περίπτωση που τα πράγματα είναι τελείως ξεκάθαρα και ένας νέος «Μουσολίνι» έρθει και απαιτήσει να του επιτρέψουμε να μπει με τα στρατεύματά του στη χώρα μας και να παρελάσει στην Αθήνα. Ο πόλεμος όμως έχει πάρα πολλές διαφορετικές μορφές και δεν πρέπει να νομίζουμε ότι αυτή του 1940 είναι η μόνη που πιθανώς θα μας τύχει στο μέλλον. Το πιθανότερο είναι να κληθούμε κάποια στιγμή να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και όχι την εθνική μας κυριαρχία όπως το 1940. Να μην υπάρξει δηλαδή κανένα τελεσίγραφο και καμία εχθρική εισβολή στο έδαφός μας, αλλά η απόπειρα αθόρυβου ακρωτηριασμού της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μας πέρα από εκεί που βλέπει ο μέσος Έλληνας πολίτης. Εκεί θα πρέπει η ελληνική πολιτική ηγεσία να έχει το σθένος να πει και πάλι «ΟΧΙ» στον εχθρό, και όχι να κάνει γαργάρα την εθνική ήττα όπως έγινε το 1996 στα Ίμια.

2) Η υπεροχή των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων απέναντι στις ελληνικές το 1940 ήταν συντριπτικά μεγαλύτερη από αυτή που ενδεχομένως να έχουν σήμερα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έναντι των ελληνικών. Στη θάλασσα δεν υπήρχε καν σύγκριση αφού οι Ιταλοί διέθεταν 6 θωρηκτά, 19 καταδρομικά, 59 αντιτορπιλικά, 69 τορπιλοβόλα και 116 υποβρύχια (τον μεγαλύτερο υποβρυχιακό στόλο στον κόσμο) ενώ εμείς μόνο το γερασμένο θωρακισμένο καταδρομικό «Αβέρωφ», 10 αντιτορπιλικά από τα οποία μόνο 2 ήταν σχετικά σύγχρονα, 13 πεπαλαιωμένα τορπιλοβόλα και 6 πεπαλαιωμένα υποβρύχια. Στον αέρα η ιταλική αεροπορία είχε επίσης τεράστια υπεροχή τόσο σε αριθμούς όσο και σε ποιότητα αεροσκαφών. Εν ολίγοις, αν ο Μεταξάς δεν ήταν απολύτως σίγουρος ότι θα προσέτρεχε στο πλευρό μας η Βρετανία (η οποία ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ιταλία από τον Ιούνιο του 1940) θα ήταν καθαρή αυτοκτονία να επιχειρήσει να πολεμήσει τους Ιταλούς διότι θα μας συνέτριβαν στον αέρα και τη θάλασσα και θα μπορούσαν να κάνουν απόβαση σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας ήθελαν. Αντιθέτως, σήμερα έχουμε ισορροπία στον αέρα με τους Τούρκους, αν όχι υπεροχή, και ποιοτική υπεροχή απέναντί τους στη θάλασσα λόγω ναυτοσύνης, ανώτερης εκπαίδευσης αλλά και λόγω των υποβρυχίων Type 214. Επομένως δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση το φοβικό σύνδρομο έναντι της Τουρκίας που φαίνεται να διακατέχει διαχρονικά τους Έλληνες κυβερνώντες από το 1974 και μετά. 

3) Οι Ιταλοί που μας επιτέθηκαν το 1940 είχαν πρόσφατη πολεμική πείρα από την εκστρατεία τους στην Αβησσυνία και τη συμμετοχή τους στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο (περίπου όπως έχουν και οι Τούρκοι σήμερα από την εμπλοκή τους στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ). Αλλά και στον ελληνικό στρατό εκείνης της εποχής όλοι σχεδόν οι αξιωματικοί από τον βαθμό του ταγματάρχη και πάνω ήταν μπαρουτοκαπνισμένοι βετεράνοι έως και πέντε πολέμων και είχαν κυριολεκτικά «φάει τον πόλεμο με το κουτάλι». Για παράδειγμα, ο ταγματάρχης Δημήτριος Κασλάς που υπερασπίστηκε το ύψωμα 731 κοντά στην Κλεισούρα κατά την Εαρινή Επίθεση των Ιταλών τον Μάρτιο του 1941 συντρίβοντας αλλεπάλληλες ιταλικές εφόδους εναντίον του, ήταν βετεράνος της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Είχε αιχμαλωτιστεί μάλιστα από τους Τούρκους και είχε χάσει για ένα διάστημα την όρασή του λόγω ασιτίας. Υπήρχε ποτέ περίπτωση ένας αξιωματικός με τέτοια πολεμική πείρα και προσωπικά βιώματα να αφήσει τους Ιταλούς να περάσουν από τις θέσεις του ακόμη κι αν ο τρομακτικός βομβαρδισμός που δέχτηκε το ύψωμα κατέβασε το ύψος του κατά 5 μέτρα; Μόνο πάνω από το πτώμα του θα περνούσαν, όπως ήταν και η διαταγή που εξέδωσε προς τους άνδρες του. Σήμερα η πολεμική πείρα λείπει από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, και η στρατιωτική ηγεσία μας είναι εντελώς άκαπνη. Αυτή είναι μια ειδοποιός διαφορά με το 1940 την οποία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμούμε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail