Στοπ από ΗΠΑ για τα 12 μίλια

Μετά τις εκλογές η συζήτηση για την επέκταση των χωρικών υδάτων

–Υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών
–Υπέρ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση (ενέργεια) που θα μπορούσε να ρίξει λάδι στη φωτιά των ελληνοτουρκικών, που σιγοκαίει με ευθύνη της Άγκυρας, φέρεται αποφασισμένος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Από: Το Παρόν

Κατά συνέπεια, και με τα δεδομένα αυτής της περιόδου, δεν πρέπει να αναμένουμε κυβερνητική πρωτοβουλία για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Και αυτό παρά τις εισηγήσεις (πιέσεις) που ασκούνται προς το Μέγαρο Μαξίμου από υπουργούς (μεταξύ αυτών και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας) και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ρόλο στη συγκεκριμένη απόφαση του πρωθυπουργού δεν έχει διαδραματίσει μόνο η ένταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου μια σπίθα αρκεί για να ανάψει μεγάλη φωτιά. Είναι αποτέλεσμα και του απαγορευτικού που έχει εκδώσει η Ουάσιγκτον, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν για κανέναν λόγο, ενώ διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, να ανοίξει κι άλλο μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή.

Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η οδηγία πέραν του Ατλαντικού προς την Αθήνα είναι να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην μπει στη διαδικασία να απαντήσει στις προκλήσεις της Άγκυρας. Πολύ περισσότερο διότι ο Τ. Ερντογάν, λόγω εκλογών, αναζητά την α­φορμή για ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, θεωρώντας ότι αυτό θα τον ενισχύσει στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, το σχέδιο με τους σχετικούς χάρτες για την επέκταση των χωρικών υδάτων είναι έτοιμο και είναι πλέον θέμα πολιτικής απόφασης, δηλαδή του πρωθυπουργού, να αναληφθεί η πρωτοβουλία. Με τα σημερινά δεδομένα ωστόσο και με βάση τις πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να βγάλει τον σχετικό φάκελο από το συρτάρι του πριν από τις εκλογές. Αυτές στη χώρα μας, αλλά πρωτίστως τις τουρκικές. «Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες λαμβάνονται σε περιόδους νηνεμίας», επισημαίνει στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του.

Υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως προαναφέραμε, είναι σε άλλο μήκος κύματος. Υποστηρίζουν ότι η χώρα μας πρέπει να έχει μια πιο δυναμική στάση και πως η επίδειξη ψυχραιμίας είναι πολύ πιθανό να εκλαμβάνεται από την Άγκυρα ως ένδειξη αδυναμίας.

Ορισμένοι κυβερνητικοί βουλευτές προσεγγίζουν το θέμα και κομματικά, συνδέοντάς το με τις εθνικές εκλογές. Σημειώνουν ότι μια πρωτοβουλία για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια θα δώσει πόντους στην κυβέρνηση, θα αναβαθμίσει το κύρος του πρωθυπουργού και η Νέα Δημοκρατία θα φτάσει στις εκλογές ενισχυμένη πολιτικά. Και αυτό, όπως τονίζουν, διότι ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού θα αναγνωρίσει (εκτιμήσει) την κίνηση. Δεδομένου ότι θα κάνει κάτι που δεν τόλμησαν να κάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις των προηγούμενων δεκαετιών. Ο… πειρασμός είναι μεγάλος και το θέμα απασχολεί και το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη.

Προβληματισμός, στο μεταξύ, επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά την εξαγγελία του Τ. Ερντογάν ότι προτίθεται να προχωρήσει σε έρευνες σε περιοχές νότια της Κρήτης, εκμεταλλευόμενος το μνημόνιο που έχει υπογράψει με τη Λιβύη.

Αν τελικά το επιχειρήσει, η Αθήνα πρέπει να απαντήσει με δυναμικό τρόπο, καθώς μια τέτοια ενέργεια από την πλευρά της Άγκυρας θα ισοδυναμεί με αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail