Ο Μπάιντεν και ο Στόλτενμπεργκ υποχωρούν (προς το παρόν) μετά την επανένωση της Novorossiya με τη Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπαναχώρησαν, τουλάχιστον προς το παρόν, μετά την επανένωση της Novorossiya με τη Ρωσία την Παρασκευή. Ο πρώτος απλώς κυκλοφόρησε μια δήλωση, εξέδωσε περισσότερες κυρώσεις και δεσμεύτηκε να στηρίξει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί, ενώ ο δεύτερος πραγματοποίησε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου όπου επανέλαβε το σημείο που έκανε ο Αμερικανός ηγέτης αρκετές ώρες πριν για την παραμονή της πορείας σε αυτή τη σύγκρουση. Ενώ και οι δύο διπλασίασαν την υποστήριξή τους στα σύνορα του Κιέβου πριν από το 2014, που περιλαμβάνει την Κριμαία και τις άλλες τέσσερις πρώην περιοχές που μόλις εντάχθηκαν στη Ρωσία, κανένας δεν έφτασε στο σημείο να αποδεχτεί την αίτηση του Ζελένσκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ που υπέβαλε νωρίτερα εκείνη την ημέρα.

Andrew Korybko - Παρουσίαση Freepen.gr

Το σενάριο κλιμάκωσης για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει προηγουμένως σε σχέση με το ΝΑΤΟ που ενθαρρύνει τη δύναμη πληρεξουσίου του σε αυτή την καταρρέουσα πρώην Σοβιετική Δημοκρατία να εξαπολύσει μια συντριπτική συμβατική εισβολή στα εδάφη με τα οποία μόλις επανενώθηκε η Ρωσία και έτσι δυνητικά ωθώντας τον Πρόεδρο Πούτιν να εγκρίνει τη χρήση τακτικών πυρηνικών η αυτοάμυνα ως απόλυτη έσχατη λύση παραμένει ακόμα στο τραπέζι. Τούτου λεχθέντος, η Ρωσία δεν ξεκίνησε μια εκστρατεία «σοκ και δέους» για να καταστρέψει προληπτικά, με τον Πρόεδρο Πούτιν να καλεί αντ' αυτού το Κίεβο να εφαρμόσει αμέσως κατάπαυση του πυρός και να επιστρέψει στις ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό (αν και συμπλήρωσε πως το καθεστώς από τις τέσσερις πρώην περιφέρειές του δεν θα συζητηθούν).



Ως ένα βαθμό και προς το παρόν, μπορεί να ειπωθεί ότι τόσο η Ρωσία όσο και το ΝΑΤΟ ενεργούν πολύ προσεκτικά προκειμένου να αποφευχθεί η ακούσια πυροδότηση μιας μεγαλύτερης σύγκρουσης με λάθος υπολογισμό. Αντίθετα, ο Ζελένσκι προσπαθεί ανοιχτά να πραγματοποιήσει αυτό το χειρότερο σενάριο επιχειρώντας επίσημα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο Ουκρανός ηγέτης αισθάνεται ξεκάθαρα ότι η πλάτη του είναι ακουμπισμένη στον τοίχο, καθώς ο Ρώσος ομόλογός του μόλις δημιούργησε μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα που έχει ήδη αναγνωριστεί de facto σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να μην παραμείνει έτσι εάν οι ΗΠΑ τον διατάξουν να εισβάλει στα χαμένα εδάφη της πλευράς του, αλλά παρόλα αυτά αντιπροσωπεύει το νέο status quo.

Όσο περισσότερο διαρκέσει, τόσο μεγαλύτερη θα γίνεται η αμυντική ικανότητα της Ρωσίας λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη μερική επιστράτευσή της. Είναι αλήθεια ότι οι επιθετικές δυνατότητες του Κιέβου θα αυξηθούν επίσης παράλληλα λόγω της δέσμευσης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να το υποστηρίξουν για όσο διάστημα χρειαστεί, αλλά αποκλείοντας οποιεσδήποτε απροσδόκητες εξελίξεις όπως η έναρξη μιας συντριπτικής συμβατικής εισβολής όπως περιγράφηκε παραπάνω, αυτή η κατάσταση πραγμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα είδος αδιεξόδου που ενισχύει περαιτέρω τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα στην οποία μόλις προέκυψαν τα τελευταία δημοψηφίσματα. Αν το δούμε από μια προοπτική μηδενικού αθροίσματος, που ομολογουμένως δεν είναι πάντα ο πιο ακριβής τρόπος αξιολόγησης, αυτό το αποτέλεσμα θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της ρωσικής γεωστρατηγικής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail