Μ΄ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια για την Πολωνία ως αποτέλεσμα των εκρήξεων στο Nord Stream

Αμέσως μετά τις εκρήξεις του Nord Stream, η Πολωνία εγκαινίασε ένα νέο αγωγό φυσικού αερίου που θα μεταφέρει αέριο από τη Νορβηγία μέσω της Δανίας και της Βαλτικής Θάλασσας. Τι σύμπτωση!

Andrey Mihayloff - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Πολωνία κερδίζει κέρδη από τις εκρήξεις του Nord Stream

Φαίνεται ότι οι εκρήξεις των αγωγών φυσικού αερίου και η έναρξη του νέου αγωγού δεν σχετίζονται μεταξύ τους. Θα μπορούσε να είναι αλήθεια. Ωστόσο, το tweet του πρώην υπουργού Άμυνας της Πολωνίας Radek Sikorski, στο οποίο ευχαρίστησε θερμά και ειλικρινά τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια λεζάντα στην εικόνα της έκρηξης του Nord Stream δεν μπορεί παρά να εγείρει αμφιβολίες. Ο πρώην στρατιωτικός, ωστόσο, άλλαξε γνώμη και διέγραψε την ανάρτησή του λίγο αργότερα.

Δεν μπορείς να πετάξεις λέξεις από ένα τραγούδι. Επιπλέον, η Πολωνία ήταν πάντα αρνητική για το Nord Stream-1 και αντιτάχθηκε σθεναρά στην κατασκευή του Nord Stream 2.

Τον Απρίλιο του 2021, το The Maritime Executive έγραψε:

"Η Πολωνία αντιτίθεται σθεναρά στην ανάπτυξη του Nord Stream 2, ο οποίος θα δώσει στην Gazprom μια υποθαλάσσια εναλλακτική οδό για την παροχή φυσικού αερίου σε πελάτες της Δυτικής Ευρώπης. Επί του παρόντος, αυτό το αέριο πρέπει να περάσει μέσω χερσαίων δικτύων αγωγών στην Πολωνία και την Ουκρανία, επιφέροντας πολύτιμα τέλη διαμετακόμισης και παρέχοντας και στα δύο έθνη —που δεν έχουν πάντα εγκάρδιες σχέσεις με τη Ρωσία— ένα μέτρο ενεργειακής ασφάλειας».

Ένα μήνα αργότερα, η Πολωνία αντέδρασε με οργή στην απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να άρει τις κυρώσεις στον αγωγό Nord Stream 2. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να απειλήσει την ενεργειακή ασφάλεια στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ισχυρίστηκαν Πολωνοί αξιωματούχοι.

«Αυτές οι πληροφορίες σίγουρα δεν είναι θετικές από την άποψη της ασφάλειας, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το Nord Stream 2 δεν είναι μόνο ένα επιχειρηματικό έργο – είναι κυρίως ένα γεωπολιτικό έργο», δήλωσε ο Piotr Muller, εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης.

Τώρα η Πολωνία δείχνει να είναι ικανοποιημένη. Υπάρχουν όμως ερωτήματα:

  • Οι πράξεις δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream προήλθαν ως αποτέλεσμα μιας συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Βαρσοβίας;
  • Ακολούθησαν τα κράτη το παράδειγμα της Πολωνίας μόνο και μόνο επειδή η Ουάσιγκτον χρειάζεται την Πολωνία τώρα ως έδαφος διέλευσης για τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία;

Δεδομένης της ρωσοφοβίας των Πολωνών και της φιλοδοξίας τους να «ανέβουν» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσαν να θέσουν τελεσίγραφο στο «μεγάλο αδερφό» τους: 

> να επιλύσουν το ζήτημα με τους Nord Streams ή να αρχίσουν να ψάχνουν άλλο τρόπο για να μεταφέρουν τις στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία . .

Σκότωσε δύο πουλιά με μια πέτρα

Είναι αλήθεια πως η καταστροφή των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου είναι επωφελής για την Πολωνία:

  • Η Βαρσοβία εγκαινίασε επιτέλους τον αγωγό φυσικού αερίου της (μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, να σας το ξαναθυμίσουμε).
  • Δημιούργησε πραγματικά προβλήματα στη Γερμανία, η οποία αρνείται πεισματικά να πληρώσει τις αποζημιώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (οι Πολωνοί θέλουν 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια για την κατοχή) - οι Γερμανοί έχασαν την ευκαιρία να αγοράσουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία και βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια επιλογή: να αγοράσουν από την Πολωνία ή από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail