Η εναλλακτική της Ρωσίας στο Nord Stream 2, ένας αγωγός φυσικού αερίου προς την Κίνα

maxmann / pixabay
Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ νωρίτερα αυτό το έτος επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα σχεδιάζει να αντικαταστήσει την κατεστραμμένη σύνδεση φυσικού αερίου Nord Stream 2 με την Ευρώπη με το ασιατικό της έργο με την Κίνα. Η Ρωσία άρχισε να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Κίνα το Δεκέμβριο του 2019, ως μέρος μιας σύμβασης 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνήφθη το 2014 από τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom και την China National Petroleum Corp. Αυτή η σύμβαση υπεγράφη για περίοδο 30 ετών. Μέχρι το 2021, η Ρωσία είχε ήδη προμηθεύσει 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο στην Κίνα. Αυτές οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία είχαν χρησιμοποιηθεί στην επαρχία Heilongjiang της βορειοανατολικής Κίνας, στο Πεκίνο και στην Tianjin.

Του Saikiran Kannan - indiatoday.in / Παρουσίαση Freepen.gr

Τώρα, η Κίνα και η Ρωσία πλησιάζουν στην ολοκλήρωση ενός νέου αγωγού που θα στέλνει φυσικό αέριο από τη Σιβηρία στη Σαγκάη. Ο αγωγός στη ρωσική πλευρά ονομάζεται Sila Sibiri ή Δύναμη της Σιβηρίας.

Αυτός ο νέος αγωγός (μήκους 3.000 km) θα συνδέει την Ανατολική Σιβηρία με τη Σαγκάη στην Ανατολική Κίνα. Οι αρχικές δοκιμαστικές ροές θα ξεκινήσουν στις 25 Οκτωβρίου με τις ροές να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή πίεσης των συνδέσμων του αγωγού.

Ο αγωγός πηγαίνει κατά μήκος του ανατολικού άκρου της Κίνας, μέσω της πρωτεύουσας του Πεκίνου, και μέχρι τη Σαγκάη. Η μεσαία φάση άρχισε να λειτουργεί το Δεκέμβριο του 2020, ενώ το τελικό νότιο τμήμα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την παράδοση φυσικού αερίου το 2025, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Ενώ η Gazprom και η China National Petroleum Corp. συνεργάζονται από το 2014, κανείς δε θα είχε προφητεύσει τη σημασία της γραμμής το 2022. Σήμερα, η Ρωσία κινδυνεύει να χάσει τα συμβόλαια παράδοσης φυσικού αερίου από την ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση) και τις σχετιζόμενες χώρες για την προσάρτηση της Ουκρανίας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τα 2/3 των συνολικών αγορών αερίου της. Από την άλλη πλευρά, η Κίνα εξετάζει προσεκτικά την προμήθεια των ενεργειακών της πόρων από πολλά κανάλια και παρόχους.

Ενώ οι προμήθειες φυσικού αερίου συνεχίζονται από το 2019, ο όγκος έχει επιταχυνθεί μόλις τώρα, μετά τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή φαίνεται να είναι μια πολύ παιχνιδιάρικη στρατηγική από την Κίνα για να αξιοποιήσει τις αδυναμίες της Ρωσίας. Η Κίνα έχει επίσης τη δυνατότητα να εισάγει φυσικό αέριο από άλλο προμηθευτή, το Τουρκμενιστάν, ο οποίος προμηθεύει μεγαλύτερο όγκο στην Κίνα.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν επίσης συζητήσεις για την κατασκευή ενός άλλου αγωγού που πιθανότατα θα διασχίζει τη Μογγολία, μειώνοντας περαιτέρω το συνολικό κόστος και τον χρόνο μεταφοράς φυσικού αερίου. Ενώ η γραμμή Power of Siberia 1 τρέχει μέχρι το Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας (ανατολικά της Κίνας), η νέα γραμμή μπορεί να διχοτομήσει τη συνολική περιοχή διασχίζοντας τη Μογγολία. Η νέα αποκλειστική γραμμή θα ξεκινά από την περιοχή Yamal-Nenets μέσω της Μογγολίας στην Κίνα και θα μπορεί να μεταφέρει έως και 50 Bcm ετησίως και θα ονομάζεται Sila Sibiri 2 ή Power of Siberia 2. Εάν όλα πάνε καλά, οι κατασκευαστικές δραστηριότητες μπορεί να ξεκινήσουν στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025 για να ολοκληρωθεί μόνο μέχρι το 2030.

Ο Nord Stream 2 ήταν ένας νέος αγωγός εξαγωγής φυσικού αερίου που σχεδιάστηκε να διέλθει από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Η απόφαση για την κατασκευή του Nord Steam 2 βασίστηκε στην επιτυχημένη εμπειρία κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΡΟΥΒΛΙ, ΓΟΥΑΝ

Η Gazprom και η China National Petroleum Corp συμφώνησαν επίσης να πληρώσουν η μία την άλλη σε ρούβλια και γιουάν ως μέρος της πολιτικής για τη μείωση της εξάρτησής τους από το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ. Ο νέος μηχανισμός πληρωμών είναι μια αμοιβαία επωφελής, έγκαιρη, αξιόπιστη και πρακτική λύση, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom, Alexei Miller, σε δήλωση μετά από συνάντηση τηλεδιάσκεψης με τον επικεφαλής του κινεζικού ομίλου πετρελαίου CNPC, Dai Houliang.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail