Η Κίνα θα σταματήσει να πουλά LNG στην Ευρώπη

Οι κινεζικοί κρατικοί ενεργειακοί γίγαντες κλήθηκαν πρόσφατα από τις αρχές να σταματήσουν να μεταπωλούν φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη που λιμοκτονούσε, κάτι που θα μπορούσε να είναι πλήγμα στις ευρωπαϊκές ελπίδες για συνεχείς υψηλές εισροές LNG καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.   

Του Τσαρλς Κένεντι για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης (NDRC), το ανώτατο όργανο σχεδιασμού της Κίνας, είπε στους κρατικούς εισαγωγείς LNG της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Sinopec, PetroChina και CNOOC, πως θα πρέπει να σταματήσουν να μεταπωλούν φορτία LNG και να τα διατηρήσουν για να εξασφαλίσουν τον κινεζικό εφοδιασμό με φυσικό αέριο αυτόν τον χειμώνα, ανέφεραν στο Bloomberg τη Δευτέρα πηγές που γνωρίζουν την εξέλιξη.

Τους τελευταίους μήνες, οι Κινέζοι εισαγωγείς LNG πωλούν τα πλεονάζοντα αποθέματά τους στην Ευρώπη και αποκομίζουν μεγάλα κέρδη από τις πωλήσεις λόγω της ανεπαρκούς ζήτησης στην Κίνα. Η κινεζική εγχώρια ζήτηση έχει πληγεί από τα αδιάκοπα έκτακτα lockdown σε όλη την πόλη και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Έτσι, οι κινεζικές πωλήσεις LNG ήταν μια ανακούφιση για την ευρωπαϊκή αγορά μέχρι στιγμής φέτος.

Όμως, καθώς η Κίνα κινείται τώρα για να καλύψει τη δική της ενεργειακή ασφάλεια αυτόν τον χειμώνα, η παροχή LNG της Ευρώπης θα μπορούσε να μειωθεί λίγο πριν από τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έπεσαν από υψηλά ρεκόρ και έφθασαν τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών αφότου η ΕΕ φέρεται να επιδιώκει να εισαγάγει μέτρα για τον περιορισμό της αστάθειας της αγοράς των ευρωπαϊκών τιμών αναφοράς φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF. Σύμφωνα με ένα προσχέδιο εγγράφου που έχει δει το Bloomberg News, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει μέτρα για τον περιορισμό των ακραίων αυξήσεων των τιμών στις συναλλαγές παραγώγων.

Επιπλέον, οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου σε όλη την ΕΕ ήταν κατά 92% γεμάτοι στις 16 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Οι χώροι αποθήκευσης γεμίζουν ταχύτερα από ό,τι η ΕΕ και πολλά μεμονωμένα μέλη είχαν αρχικά σχεδιάσει. Αν και το φυσικό αέριο από μόνο του στην αποθήκευση δε θα είναι αρκετό για να δει μια οικονομία όπως αυτή της Γερμανίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η ταχύτερη από την προγραμματισμένη πλήρωση αποθήκευσης αερίου έχει αμβλύνει κάπως τις ανησυχίες για την προμήθεια, προς το παρόν.  

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail