Gel Buraya, Erdogan efendi! Gel... Gel...

Ποιος να το έλεγε ότι το φτωχόπαιδο από τον Πόντο που πουλούσε κουλούρια και λεμονάδες στην Κωνσταντινούπολη θα γινόταν μια μέρα ο πιο επικίνδυνος για τον Ελληνισμό μετά τον Κεμάλ Ατατούρκ (βλ. 1922) και τον Αντνάν Μεντερές (βλ. 1955). με όραμα τον αφανισμό του.

Κρινιώ Καλογερίδου

Με όραμα το ναυτικό δόγμα ''Mavi Vatan'', προϊόν έμπνευσης του ε.α ναυάρχου Τζεμ Γκιούρντενιζ (ο οποίος ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι η χώρα μας ''κλέβει'' 200χιλ, τετραγωνικά χιλιόμετρα με τον χάρτη της Σεβίλλης), αν και ως ιδέα η ''Γαλάζια Πατρίδα'' είχε γεννηθεί μετά την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α' ΠΠ, που ακολούθησε τις ήττες της στους Βαλκανικούς Πολέμους.

Δόγμα το οποίο έχει γίνει στις μέρες μας όχημα άσκησης της τουρκικής Εξωτερικής πολιτικής (σ.σ ένας απ' τους σχεδιαστές του, ο πρώην γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτζιγές είναι ο νέος Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα).

Κύριος στόχος, ασφαλώς, του χθεσινού φτωχόπαιδου και νυν Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είναι να μετατρέψει τη χώρα του -- δια του αναθεωρητικού, επεκτατικού δόγματος στο οποίο πιστεύει -- σε μεγάλη περιφερειακή (ναυτική) δύναμη της Μεσογείου η οποία θα ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις τις υπερδυνάμεις.

Κι αυτό το τελευταίο μην το θεωρείτε υπερβολικό (ως παγκόσμιο όραμα) για τα... ''κυβικά'' της αναθεωρητικής Τουρκίας.. Τίποτα δεν είναι υπερβολικό για τον από 20ετίας ηγέτη της και το μεγαλεπήβολο σχέδιό του που υπερβαίνει τα όρια της ''Γαλάζιας Πατρίδας'', καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να αναστήσει με σύγχρονους όρους την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Την Οθωμανική Αυτοκρατορία που εκτεινόταν πέραν της Μεσογείου, ώστε μέσω της Νεο-Οθωμανικής να καθιερώσει τον παντουρκισμό-πανισλαμισμό με τους όρους του Μουσταφά Κεμάλ (βλ. moto του παγκόσμιου οράματός του Πατέρα των Τούρκων: ''Yurtta barış dünyada barış''**).

Ας σημειωθεί εδώ ότι είναι ηγετικός ο ρόλος της Τουρκίας στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών (Türk Devletleri Teşkilatı). Εξού και η σύσφιξη των σχέσεών της σε βαθμό ''αδελφοποίησης'' με τουρκόφωνες χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Πακιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Σουδάν και η Σομαλία στην Αφρική, στις οποίες θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων στην Κίνα (Ασία).

Όσο για τα περί ειρήνης με βάση τις παρακαταθήκες του Ατατούρκ, είναι στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, γιατί στον ''ειρηνικό'' κόσμο του Κεμάλ και του Ερντογάν όλοι θα κληθούν να αναγνωρίσουν ως κεφαλή την Τουρκία...

- Αν είναι έτσι, το παρατραβάει το σχοινί -- σε Ευρώπη και Ασία, τουλάχιστον -- και θα βρει το μπελά της, γιατί την έχουν στην μπούκα πολλοί..., σας ακούω να λέτε .

Στο τελευταίο θα συμφωνήσω, αλλά -- για το πρώτο πιστεύει εντελώς το αντίθετο. Ότι είναι... δικαιωματική δηλαδή η επέκτασή της στην Ευρώπη (Βαλκάνια-Ανατολική Μεσόγειος: μουσουλμανικό τόξο), την Ασία (εισβολή σε χώρες της Μέσης Ανατολής: Συρία [2019]-Ιράκ [2020]) και την Βόρεια Αφρική (μίσθωση της ΑΟΖ της Λιβύης για 50 χρόνια με το δεύτερο μνημόνιο που συνυπέγραψε μαζί της) για γεωπολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους.

Ως εκ τούτου, δεν τη φοβίζει το... σχοινί (βλ.Yayi Asya’ ya doğru ne kadar gerersen, oku Aurupa’ ya doğru o kadar uzak atabilicegiz*** (''Όσο πιο πολύ τεντώσουμε το τόξο προς την Ασία τόσο πιο μακριά θα πάει το βέλος στην Ευρώπη''), παρά της δίνει την ώθηση για δημιουργία νέων τετελεσμένων με βάση τις αυθαιρεσίες της.

Αυθαιρεσίες που παραβιάζουν Διεθνείς Συνθήκες (Λωζάνης, 1923 -- Παρισίων, 1947) και Συμβάσεις (''Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας'', Μοντέγκο Μπέι-Τζαμάικα, 1982), τις οποίες έχει το θράσος να διατείνεται η Τουρκία ότι τις υπερασπίζεται και τις... προστατεύει.

Τι τραγική ειρωνεία!!! Τις... προστατεύει με το να έχει συγκεντρώσει απέναντι από τα νησιά μας 90.000 περίπου άνδρες σε σχηματισμούς επίθεσης, μονάδες ειδικού πολέμου στα απέναντι μικρασιατικά παράλια και αποβατικό στόλο ελλιμενισμένο στη ναυτική βάση της Φώκαιας) -- υπό την επωνυμία Στρατιά Αιγαίου -- με έδρα τη Σμύρνη.

Στην Κύπρο πάλι οι Τούρκοι μετέτρεψαν τα Κατεχόμενα σε αχανή στρατιωτική βάση. Σε πρόσφατες μάλιστα ανακοινώσεις τους έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τόσο τη Διοίκηση της Τουρκικής Ειρηνευτικής Δύναμης εκεί, όσο και την ήδη υπέρογκη Στρατιά του Αιγαίου.

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι πρόθεση της Τουρκίας είναι να κάνει αυτό που ομολόγησε ο ισλαμιστής Πρόεδρός της στην Πράγα: Να κηρύξει το πέρας του διαλόγου και της διπλωματίας και την έναρξη των τουρκικών επιχειρήσεων στο πεδίο των κεκτημένων του Ελληνισμού (από τη Θράκη στο Αιγαίο και από το Αιγαίο στην Κύπρο).

- [...] Από εδώ και στο εξής, δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα, είπε μεταξύ άλλων. Και, για να πείσει και τους πιο φανατικούς της... ''ελληνοτουρκικής φιλίας'', συμπλήρωσε με νόημα: ''Όποια χώρα μάς ενοχλεί και μας επιτίθεται, η απάντηση μας είναι ''μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ''...

Με άλλα λόγια, δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας το ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης με την Τουρκία με πρόσχημα την μη τήρηση εκ μέρους μας του όρου περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, όπως ορίζεται στη Συνθήκη της Λωζάνης (ασχέτως αν την παραποιεί η ίδια -- ως αναθεωρητική δύναμη -- προσαρμόζοντάς την, κατά το δοκούν, στα συμφέροντά της).

Επιμένω στον κίνδυνο σύγκρουσης όχι τυχαία ή κινδυνολογικά, αλλά έχοντας δεδομένο ότι μια τέτοια απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν θα βρει θετική (αν όχι ενθουσιώδη) ανταπόκριση στους κόλπους της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

Κι αυτό γιατί τόσο ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), όσο και ο εθνικιστής ''Γκρίζος Λύκος'' Ντεβλέτ Μπαχτσελί του MHP με την ακροδεξιά Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος (Iyi Parti), πετάνε τη σκούφια τους σ' αυτό το ενδεχόμενο. ''Μαλώνουν'' μάλιστα τον Πρόεδρό τους γιατί περιορίζεται στα λόγια και δεν τολμά να εφαρμόσει στην πράξη τις απειλές του κατά της Ελλάδας.

Ενδεικτική, άλλωστε, είναι η γεμάτη καυστική ειρωνεία δήλωση του αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης επ' αυτού, σε απάντηση της προειδοποιητικής απειλής του Τούρκου Προέδρου για την Ελλάδα ''Θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ'' :

- [...] Ένας πραγματικός ηγέτης, θα επαναλάμβανε την εισβολή της Τουρκίας το 1974 στην Κύπρο και απλά θα καταλάμβανε τα ''κατεχόμενα'' νησιά της Ελλάδας χωρίς απειλές ή προειδοποιήσεις...

Με αυτήν τη δήλωση μάλιστα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συμφώνησε και ο εκπρόσωπος του φιλοπολεμικού Εθνικιστικού Κόμματος του συγκυβερνήτη του Ερντογάν Μπαχτσελί που μίλησε ανοιχτά για ανικανότητα του πρώτου ''να αναγκάσει την Ελλάδα να ‟πληρώσει κόστος” για την αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων στη Σάμο και τη Λέσβο'' (αν και παραμένει αναπάντητο το ερώτημα κατά πόσο μας άφησαν οι Αμερικανοί να τα εγκαταστήσουμε σε αυτά μετά το διάβημα της Τουρκίας στις ΗΠΑ).

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα θετικό από την άλλη όχθη του Αιγαίου η οποία διαπνέεται απ' τον παραλογισμό του πολέμου. Απόδειξη για το τελευταίο είναι η πληθώρα ιταμών απειλών που δεχόμαστε από Τούρκους Αξιωματούχους και δημοσιογράφους, οι οποίοι προσμένουν με λαχτάρα την ώρα και τη στιγμή εισβολής τους σε ένα ή περισσότερα νησιά μας.

Η τουρκική φιλοπόλεμη τρέλα διαχέεται ήδη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Αιγαίου εκφοβιστικά, καθώς και στον εναέριο χώρο μας, καθώς φτάνουν κατά κύματα οι προτάσεις παραλογισμού των Τούρκων για αποκλεισμό των νησιών του Αιγαίου και άμεση επίθεση σε αυτά.

Ενώ δε λείπουν και γραπτές ακόμα αποδείξεις των υποχθόνιων σχεδίων της Άγκυρας με εφαλτήριο τις ιδέες αναλυτών στα φιλοκυβερνητικά Μέσα της Τουρκίας (βλ. ''Πορεία δράσης'' των Τούρκων στο Αιγαίο, όπως την οραματίζεται στα γραπτά του ο Χασάν Μπασρί Γιαλτσίν, πρώην επικεφαλής έρευνας στο κορυφαίο think tank της Τουρκίας SETA [Ίδρυμα Πολιτικής, Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας] και νυν σχολιαστής ειδήσεων στην εφημερίδα Sabah).

Ο εν λόγω, μάλιστα (που τυγχάνει και συγγραφέας), αφού ''ξεσκόνισε'' τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων από νομικής άποψης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τις... παραβιάζουμε και γι' αυτό πρέπει ο Ερντογάν να ακυρώσει την κυριαρχία της Αθήνας στα εδάφη της (!!!) και να εφαρμόσει τη στρατηγική εισβολής που είχε εφαρμόσει στην Κύπρο το '74 ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, ώστε ''να επαναπροσδιοριστεί το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου'' (βλ. Στρατηγική τετελεσμένων και επιβεβαίωσης ισχύος της Τουρκίας).

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, όπως λένε κι οι καθαρευουσιάνοι, είμαστε υποχρεωμένοι να καλοδεχτούμε τον Τούρκο ''σουλτάνο'' στην αιγαιοπελαγίτικη κοιτίδα του Ελληνισμού όχι με το ''Ως ευ παρέστητε'' (Καλωσήλθατε!) των αρχαίων προγόνων μας, αλλά με το ''Gel buraya, Erdogan efendi!.. Gel... Gel...'', που -- σε τόνο αντίστασης -- ισοδυναμεί με το ''Μολών Λαβέ'' του Λεωνίδα, μόλις πατήσει Τούρκος το πόδι του στα νησιά μας!!!



ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΑ


* Gel buraya, Erdogan efendi!.. Gel... Gel... (''Για κοπιάστε εδώ, κ. Ερντογάν!.. Ελάτε... Ελάτε...)

** Yayi Asya’ ya doğru ne kadar gerersen, oku Aurupa’ ya doğru o kadar uzak atabilicegiz** (Τουρκική παροιμία. Μτφ: ''Όσο πιο πολύ τεντώσουμε το τόξο προς την Ασία τόσο πιο μακριά θα πάει το βέλος στην Ευρώπη'') -- Πηγή: Ιω. Μάζη: "Μυστικά Ισλαμικά Τάγματα και πολιτικο-οικονομικό Ισλάμ''

*** Yurtta barış dünyada barış (''Ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στον κόσμο'') -- Πηγή: Ιω. Μάζη: "Μυστικά Ισλαμικά Τάγματα και πολιτικο-οικονομικό Ισλάμ''.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail