Ταμειακές μηχανές: Προειδοποιητικά e-mail από την ΑΑΔΕ σε 171.000 επιχειρήσεις - Βροχή τα πρόστιμα από 31 Οκτωβρίου

Τελεσίγραφο από την ΑΑΔΕ για την έγκαιρη αποστολή των στοιχείων από τις ταμειακές μηχανές λαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις καθώς 31 Οκτωβρίου λήγει η περίοδος χάριτος και αρχίζουν οι καμπάνες με τα χρηματικά πρόστιμα και τα λουκέτα.

Από: bankingnews.gr / γράφει ο Μάριος Χριστοδούλου

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΑΑΔΕ απέστειλε 171.000 προειδοποιητικά email στις επιχειρήσεις μετά από τον έλεγχο σε 550.000 δηλωμένες ταμειακές μηχανές που έδειξε ότι από τρεις στις δέκα επιχειρήσεις δεν είχαν «ανεβάσει» ούτε μια απόδειξη στο ηλεκτρονικό σύστημα ενώ πολλές ήταν αυτές που ενώ ξεκίνησαν την διαδικασία την άφησαν στη μέση.

Οι επιχειρήσεις που διέκοψαν την διαβίβαση των στοιχείων από τις λιανικές πωλήσεις ανέρχονται σε 87.000 και εξετάζεται εάν μέσα σε αυτή τη κατηγορία βρίσκονται και εποχικές. Οι υπόλοιπες 84.000 που δεν εξέδωσαν κανένα ηλεκτρονικό στίγμα για τις αποδείξεις θα πρέπει μετά το ραβασάκι από την ΑΑΔΕ να ελέγξουν την ταμειακή τους μηχανή καθώς αν πρόκειται για παλιά που δεν έχει αντικατασταθεί με νέα «έξυπνη» θα υπάρξει πρόβλημα.
Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών από την πλευρά τους δηλώνουν ανέτοιμοι να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες της ειδικής εφαρμογής «e-send» επικαλούμενοι τεχνικά προβλήματα που μπλοκάρουν την διαδικασία μεταβίβασης των δεδομένων τους πιέζοντας έτσι το υπουργείο Οικονομικών για παράταση της προθεσμίας επιβολής των κυρώσεων.
Με τα email οι επιχειρήσεις καλούνται να διαβιβάσουν έγκαιρα στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές καθώς σε διαφορετική περίπτωση από τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτοτελή χρηματικά πρόστιμα που κατ’ ελάχιστον κυμαίνονται από 250, 500 ή και 1.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων και την υπαγωγή σε ΦΠΑ καθώς και με λουκέτα από 48 ώρες έως και 10 ημέρες.
Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς ορίζει ότι οι επιχειρήσεις υποχρεούται να αποστέλλουν τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων το αργότερο εντός 24 ωρών στην ηλεκτρονική εφαρμογή e-send της ΑΑΔΕ. Ειδικά οι επιχειρήσεις που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής είναι υποχρεωμένες να διαβιβάζουν μέσα σε λίγες ώρες τα δεδομένα των αποδείξεων όπως οι επιχειρήσεις εστίασης με 110.000 ταμειακές μηχανές που πρέπει να στέλνουν στοιχεία αποδείξεων κάθε 3 ώρες και τα πρατήρια υγρών καυσίμων με 13.500 ταμειακές κάθε 1 ώρα.

Αναλυτικότερα όμως το ποινολόγιο που θα τεθεί σε ισχύ από το τέλος του μήνα προβλέπει τα εξής:
  •     Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους ίσου με το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
  •     Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
  •     Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου.
Πέραν των προστίμων αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος εφόσον από τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται είτε:

α) η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ είτε

β) η μη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης ή η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 96 ώρες.
Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων εντός 2 φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 10 ημέρες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail