Απειλεί η Τουρκία με casus belli – Ποιο είναι το αόρατο χέρι που σταματά την επέκταση των χωρικών υδάτων;

Ουδέν σχόλιο από την κυβέρνηση στη συζήτηση που άνοιξε για το αν οφείλει η χώρα, εν όψει απροβλέπτων εξελίξεων από τη νέα τουρκολιβυκή σύμπλευση, να ασκήσει το δικαίωμά της έστω και μερικώς (όπως ξεκίνησε από το Ιόνιο), επεκτείνοντας τα χωρικά ύδατα στην Κρήτη.

Από: Το Παρόν

Ηχηρή σιωπή, αν και δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που ο κ. Δένδιας, από το βήμα της Βουλής, με τον πλέον επίσημο τρόπο, είχε ανακοινώσει ότι έχει γίνει η προετοιμασία για το κλείσιμο των κόλπων και την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη.

Βεβαίως, και το 2018 ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς είχε επισημάνει, φεύγοντας από το υπουργείο, ότι αφήνει στον διάδοχό του έτοιμα τα σχέδια για το κλείσιμο κόλπων και την επέκταση των χωρικών υδάτων, κάτι που βεβαίως δεν έγινε.

Προφανώς, κάποιο αόρατο χέρι σταματά τις ελληνικές κυβερνήσεις από το να προχωρήσουν στην υλοποίηση μιας συμβατικής υποχρέωσης, καθώς η επέκταση των χωρικών υδάτων προβλέπεται από τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, που αποτελεί και νόμο του κράτους.

Για άλλους λειτουργεί το φόβητρο της Τουρκίας, που απειλεί με casus belli, αν και για τα χωρικά ύδατα στην Κρήτη μάλλον θα δυσκολευθεί να πείσει τον οποιοδήποτε ότι απειλούνται τα συμφέροντά της. Για άλλους το φόβητρο είναι η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες, μην τυχόν και επιρρίψουν την ευθύνη στην Ελλάδα για την όποια ένταση προκληθεί, θεωρώντας ότι η Ελλάδα προκαλεί ακόμη κι αν ασκήσει τα νόμιμα τα δικαιώματά της.

Τόσα χρόνια ήμασταν διαρκώς στο περίμενε, τώρα όμως, αν γίνει η επέκταση των χωρικών υδάτων γύρω από την Κρήτη, θα υπάρξει εμπλοκή, καθώς τουλάχιστον στο ανατολικό τμήμα θα επικαλύπτει την τουρκική υφαλοκρηπίδα, που παρανόμως μέσω του τουρκολιβυκού μνημονίου έχει χαράξει μονομερώς η Τουρκία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail