[ΓΝΩΜΗ] Η Τουρκία γίνεται παράδεισος για μαύρο χρήμα

ΑΑREF WΑΤΑD / ΑFP
Μια εισροή ύποπτων χρημάτων βοήθησε την τουρκική οικονομία να ενισχύσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα, σύμφωνα με αναφορές του Bloomberg και των Financial Times τον περασμένο μήνα, και αυτά τα ανεξήγητα μετρητά χρηματοδοτούν τα δύο τρίτα του κενού τρεχουσών συναλλαγών. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταφέρει μυστικά κεφάλαια από το εξωτερικό στην τουρκική οικονομία και κάλεσε επίσης τους Τούρκους επιχειρηματίες να φέρουν τα άγνωστα χρήματά τους στο εξωτερικό πίσω στη χώρα. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας συνεχίζει να διευρύνεται και η κυβέρνηση Ερντογάν θα συνεχίσει να φέρνει ύποπτα κεφάλαια στη χώρα με την ελπίδα να γυρίσει τους τροχούς της οικονομίας.

Τουρκμέν Τερζί - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο νόμος για την «αμνηστία πλούτου» της Τουρκίας επιτρέπει σε άτομα και εταιρείες να επαναπατρίζουν περιουσιακά στοιχεία που δεν είχαν αποκαλυφθεί προηγουμένως και να δηλώνουν εγχώρια περιουσιακά στοιχεία που δεν είχαν αποκαλυφθεί προηγουμένως. Η πρώτη αμνηστία τέθηκε σε ισχύ το Νοέμβριο του 2008 και διήρκεσε μέχρι το τέλος του 2009. Ο Ερντογάν εξέδωσε διάταγμα στις 31 Δεκεμβρίου 2021, παρατείνοντας τον νόμο περί αμνηστίας της χώρας μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Αυτό το διάταγμα ήταν η όγδοη αμνηστία που κήρυξε ο Ερντογάν έκτοτε 2008.

Η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης και τα στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν πως το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 159,9% σε ετήσια βάση στα 11,19 δισ. δολάρια τον Αύγουστο, με τις εισαγωγές να αυξάνονται κατά 40,4% και τον ετήσιο πληθωρισμό να σκαρφαλώνει σε νέο υψηλό 24 ετών 83,45 τοις εκατό το Σεπτέμβριο.

Το άρθρο των Financial Times, με τίτλο «Ποιος γεμίζει την Τουρκία;» και δημοσιεύτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου, ρίχνει φως στο πώς η Τουρκία έλαβε 24,4 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από όσα θα μπορούσε να εξηγήσει από το εξωτερικό τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους. Το Al-Monitor ανέφερε επίσης ότι τέτοιες εισροές άγνωστης προέλευσης έχουν αυξηθεί από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε σαρωτικές εκτελεστικές εξουσίες το 2018 υπό ένα προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης και πως στα τεσσεράμισι χρόνια από το 2018 έως το πρώτο εξάμηνο του 2022, μια εισροή μετρητών από άγνωστες πηγές έγιναν το κύριο μέσο χρηματοδότησης ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών συνολικού ύψους περίπου 98 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Abdüllatif Şener κατηγόρησε το AKP ότι χρησιμοποιεί την Τουρκία ως κέντρο ξεπλύματος χρήματος από το 2009. Σύμφωνα με την εφημερίδα Sözcü, ο Şener κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι διοικεί την τουρκική οικονομία με μαύρο χρήμα. Ο αρχηγός του CHP Kemal Kılıçdaroğlu λέει εδώ και πολλά χρόνια πως η Τουρκία έχει γίνει το «κέντρο ξεπλύματος χρήματος στην Ευρώπη». Ο Ερντογάν κατάφερε να καλύψει τις έρευνες για διαφθορά που έγιναν δημόσιες στις 17-25 Δεκεμβρίου 2013, οι οποίες ενέπλεξαν τον στενό κύκλο του και τον διαβόητο Τουρκο-Ιρανό σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος Reza Zarrab μαζί με κάποιους γιους υπουργών του AKP. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τότε πώς ο Ερντογάν βοήθησε το Ιράν να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ο Zarrab διέφυγε από την Τουρκία και συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Μαϊάμι τον Μάρτιο του 2016 με την κατηγορία της τραπεζικής απάτης, του ξεπλύματος χρήματος και της βοήθειας της ιρανικής κυβέρνησης να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 15 Οκτωβρίου 2019 ότι η «TÜRKİYE HALK BANKASI AS, γνωστή και ως «Halkbank», κατηγορήθηκε σήμερα σε έξι κατηγορίες για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και κυρώσεις που σχετίζονται με τη συμμετοχή της τράπεζας σε ένα σχέδιο πολλων δις δολαρίων για την αποφυγή των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν».

Η κυβέρνηση Ερντογάν προειδοποιήθηκε επίσης σχετικά με το εμπόριο χρυσού στη Βενεζουέλα, αφού η τουρκική κυβέρνηση κατήγγειλε τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλουν κυρώσεις στη Βενεζουέλα εδώ και πολλά χρόνια ως απάντηση στην έλλειψη συνεργασίας της Βενεζουέλας στην αντιτρομοκρατία και για να διασφαλίσουν ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και η ομάδα του δεν επωφελούνται από την παράνομη εξόρυξη χρυσού και τις εξαγωγές πετρελαίου. Το BBC ανέφερε πως δυτικές διπλωματικές πηγές κατηγόρησαν την Τουρκία ότι μετέφερε χρυσό της Βενεζουέλας στο Ιράν, κάτι που θα παραβίαζε τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε αυτές τις χώρες. Το Bloomberg ανέφερε ότι μια μυστηριώδης τουρκική εταιρεία βοήθησε τον Μαδούρο να μεταφέρει 900 εκατομμύρια δολάρια σε χρυσό. Η Τουρκία ενώθηκε με τη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα υποστηρίζοντας τον Μαδούρο,

Οι Greek City Times ανέφεραν τον Μάιο πως η Τουρκία κατέχει ηγετική θέση στην περιοχή στις οδούς διέλευσης ναρκωτικών ουσιών από τη Λατινική Αμερική. Η εφημερίδα έγραψε πώς ο Mehmet Ağar, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, μαζί με τον Erkam Yıldırım, γιο του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Binali Yıldırım, ελέγχει τη διακίνηση ναρκωτικών. «Λόγω της ανάγκης κάλυψης των διαδρομών εφοδιαστικής για τη μεταφορά ναρκωτικών, ο Τούρκος επιχειρηματίας [Erkam] Yıldırım, υπό την κάλυψη μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας, πήγε στη Βενεζουέλα τρεις φορές το 2021 για να υπογράψει συμβόλαια για γαλακτοκομικά προϊόντα της Βενεζουέλας – με λιμάνι προορισμού το Yalıkavak», ανέφεραν οι Greek City Times.

Το Yalıkavak είναι μια τουρκική πόλη που βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος.

Μετά από αυτές τις παράτυπες οικονομικές δραστηριότητες, η Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) που εδρεύει στο Παρίσι, ένας διεθνής φύλακας που συστάθηκε από την G-7 τον Ιούλιο του 1989, τοποθέτησε την Τουρκία στην «γκρίζα λίστα» για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Μια έκθεση της FATF το Δεκέμβριο του 2019 υπογράμμισε ότι η Τουρκία είχε χαμηλό ποσοστό καταδίκων για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας αφού οι τουρκικές αρχές άσκησαν δίωξη κατά περισσότερων από 6.000 ατόμων το 2017, αλλά μόνο 115 καταδικάστηκαν. Ο πρόεδρος της FATF Marcus Pleyer είπε τότε στα μέσα ενημέρωσης ότι «η Τουρκία πρέπει να δείξει πως αντιμετωπίζει αποτελεσματικά περίπλοκες υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος και να δείξει ότι ασκεί διώξεις για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας… και δίνει προτεραιότητα σε υποθέσεις τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ, όπως το ISIL και η Αλ Κάιντα».

Η Τουρκία αντιμετωπίζει τώρα κατηγορίες για παραβίαση κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά ο βετεράνος Τούρκος δημοσιογράφος Αχμέτ Νεσίν κατηγόρησε τον Μπιλάλ Ερντογάν, γιο του προέδρου, για ξέπλυμα ρωσικών χρημάτων καθώς η Τουρκία αρνήθηκε να συμμετάσχει στις κυρώσεις των δυτικών χωρών στη Ρωσία και επειδή υπήρξε αύξηση των Ρώσων ολιγαρχών που εγκαθίστανται στην Τουρκία. Ο γιος του Ερντογάν ερευνήθηκε για ξέπλυμα χρήματος στην Ιταλία το 2016 και παραδέχτηκε στην εθνική τηλεόραση πως έφυγε από την Ιταλία λόγω των καταγγελιών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ωστόσο, οι Ιταλοί εισαγγελείς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την υπόθεση εναντίον του, καθώς ο Hakan Uzan, ο Τούρκος επιχειρηματίας υπεύθυνος για την υποβολή της ποινικής μήνυσης κατά του Bilal Erdoğan, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να καταθέσει στις αρχές του 2017.

Η ειρωνεία είναι ότι η Τουρκία εντάχθηκε στη FAFT το 1991, μόλις δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του, αλλά από τότε συνεχίζει να λαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια σε μαύρο χρήμα. Λόγω του γεγονότος πως η FATF απαιτεί από κάθε κράτος μέλος να ιδρύσει μια «Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών» για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, η Τουρκία ίδρυσε το Συμβούλιο Έρευνας Οικονομικών Εγκλημάτων (MASAK) το 1996.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος έχει φωτογραφηθεί πολλές φορές δίπλα σε διαβόητους εγκληματίες, συμπεριλαμβανομένων βιαστών, εμπόρων ναρκωτικών και αφεντικών της μαφίας, διέταξε τη σύλληψη περισσότερων από 600 μελών του κινήματος Γκιουλέν που παρείχαν βοήθεια στα θύματα των συνεχιζόμενων εκκαθαρίσεων στην Τουρκία. Ο Ερντογάν κατηγορεί τη θρησκευτική ομάδα πως ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, αν και το κίνημα αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη. Ο Ερντογάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και έχει βάλει στο στόχαστρο μέλη του κινήματος, συμπεριλαμβανομένων δασκάλων, δικαστών και ακαδημαϊκών μαζί με τα μέλη των οικογενειών των υπόπτων Γκιουλενιστών.

Ο Σοϊλού ανέφερε ότι η επιχείρηση ήταν το αποκορύφωμα του ερευνητικού έργου που διεξήχθη από κοινού σε μια περίοδο οκτώ μηνών από τη Μονάδα Καταπολέμησης του Λαθρεμπορίου και Οργανωμένου Εγκλήματος και τα τμήματα αντιτρομοκρατίας και πληροφοριών της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας, ανέφερε η φιλοκυβερνητική Daily Sabah.

Ωστόσο, η MASAK δεν ερευνά πλέον τα δισεκατομμύρια δολάρια που εισέρχονται στην Τουρκία, αλλά επιλέγει να εστιάσει την προσοχή και τους πόρους της στην καταδίωξη και τη σύλληψη εκατοντάδων μελών του κινήματος Γκιουλέν που πρόσφεραν βασικά τρόφιμα και μερικές εκατοντάδες δολάρια σε εκείνες τις οικογένειες που ήταν θύματα των εκκαθαρίσεων του Ερντογάν μετά το πραξικόπημα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail