Η Κίνα σταματά τις βασικές προμήθειες ενέργειας στην ΕΕ – Bloomberg

djedj / pixabay
Freepen.gr -
Η Κίνα έχει πει στους κρατικούς εισαγωγείς φυσικού αερίου της να σταματήσουν να μεταπωλούν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε ξένους αγοραστές, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει να εξασφαλίσει την προμήθεια της χώρας για τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης, ανέφερε τη Δευτέρα το Bloomberg.

Άτομα με γνώση του θέματος είπαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων ζήτησε από την PetroChina, τη Sinopec και την CNOOC να διατηρήσουν τις χειμερινές προμήθειες για οικιακή χρήση. Αν και οι πωλήσεις πρόσφεραν κάποια ανακούφιση στους ευρωπαίους αγοραστές, η ταχεία πλήρωση αποθεμάτων και το ιστορικό υψηλό κόστος αποστολής μείωσαν επίσης την ελκυστικότητα της επαναποστολής του καυσίμου, ανέφεραν οι πηγές.

Η εγχώρια ζήτηση ενέργειας μειώθηκε στην Κίνα τους τελευταίους μήνες, ωθώντας το Πεκίνο να μεταπωλήσει το πλεόνασμα LNG στην παγκόσμια αγορά. Η Ευρώπη, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ήταν μεταξύ των βασικών αγοραστών της. Τα στοιχεία δείχνουν πως καθώς οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μειώθηκαν από 40% σε 9%, οι εισαγωγές LNG στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 60% από έτος σε έτος, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ πιο ακριβές από τις παραδόσεις με αγωγούς.

Ωστόσο, οι τρέχουσες προβλέψεις για μικρό έλλειμμα στον εφοδιασμό φυσικού αερίου πιθανότατα ώθησαν την κίνηση του Πεκίνου, το οποίο έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τα σπίτια ζεστά αυτόν τον χειμώνα. Την Κυριακή, ο Πρόεδρος Xi Jinping αναφέρθηκε στις ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια κατά τη διάρκεια της δίωρης ομιλίας του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail